

Reuma Nederland op de bres voor patiëntvriendelijke medicijnverpakkingen
Bijna twee derde van de mensen met reuma heeft moeite met medicijnverpakkingen. Ze zijn vaak afhankelijk van anderen of gebruiken hulpmiddelen om hun medicijnen uit de verpakking te krijgen. Dat blijkt uit een enquête van ReumaNederland onder ruim 900 mensen met reuma. Medicijnen zitten het vaakst verpakt in een doordrukstrip. Daarom gaat ReumaNederland samen met Universiteit Twente werken aan een patiëntvriendelijke pilstrip.
Uit het onderzoek van ReumaNederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos, blijkt dat 64 procent van de mensen met reuma medicijnen moeilijk uit de verpakking krijgt. Bij de pilstrip is dat zelfs 71 procent. Onacceptabel vindt ReumaNederland. “Mensen met reuma zijn afhankelijk van hun medicijnen”, zegt Sija de Jong van de afdeling Patiëntenbelangen. “Je moet toch op zijn minst gewoon zelf je medicijnen open kunnen maken en niet afhankelijk zijn van een hulpmiddel of van iemand anders.”
Verwondingen
Bijna een derde van de ondervraagde patiënten is afhankelijk van de omgeving voor het uit de verpakking halen van medicijnen. Bijna 70 procent heeft pijn in de handen na het uit de verpakking halen van het medicijn. Sommigen lopen zelfs verwondingen op omdat ze bijvoorbeeld een schaar gebruiken. Te weinig kracht in de handen zorgt bij 65 procent ervoor dat het moeilijk is om een medicijn uit de verpakking te krijgen. En bij bijna de helft zorgt pijn in de vingers voor de problemen met de verpakking. Ook is het verpakkingsmateriaal voor veel mensen te hard of te stug.
Pilstrip aanpakken
De doordrukstrip voor pillen wordt verreweg het meest gebruikt. Daarom wil ReumaNederland de pilstrip als eerste aanpakken. Dit gebeurt onder leiding van professor Roland ten Klooster van Universiteit Twente. Ten Klooster is hoogleraar verpakkingsontwerp en met zijn bedrijf, Plato product consultants, heeft hij een gebruiksvriendelijk deksel bedacht voor conservenpotjes. Alle conservenpotjes van een bekend Nederlands merk hebben nu dit deksel.
Onvoldoende aandacht
Professor Ten Klooster constateert dat er onvoldoende aandacht voor gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen is. “Verpakkingen van medicijnen moeten aan heel strenge eisen voldoen. De materialen moeten veilig zijn en ervoor zorgen dat de medicijnen lang houdbaar zijn en werkzaam blijven. Maar als de verpakkingen worden getest op gebruiksvriendelijkheid, wordt dat gedaan met mensen die geen beperkingen aan de handen hebben, zoals bijvoorbeeld mensen met reuma. Dan weet je dus niet of de verpakking gebruiksvriendelijk is voor patiënten die het medicijn nodig hebben.”
Metingen doen
Ten Klooster wil dat veranderen. In het project met ReumaNederland wil hij metingen doen onder mensen met reuma. “We beginnen met het analyseren van wat mensen in de dagelijkse praktijk doen. Normaal gesproken zouden we dat middels een huisbezoek doen, maar vanwege corona is dat niet mogelijk. Daarom vragen wij mensen om video’s te maken waarin ze laten zien hoe zij pillen uit hun verpakking krijgen. Zo kunnen we zien wat mensen met reuma wel en niet kunnen. Die video’s helpen ons bij het ontwerpen van een nieuwe, gebruiksvriendelijke pilstrip.”
Patiënten laten testen
Mensen met reuma worden ook betrokken bij het testen van de nieuwe pilstrip testen. “We willen prototypes, dus nieuwe ontwerpen, gaan testen. Daar moet een prototype uitkomen dat het beste werkt. Als een nieuwe versie van de pilstrip geschikt is voor mensen met reuma, dan moet hij verder ontwikkeld worden. We hebben de geneesmiddelenindustrie al bij dit project betrokken. Toch zal het nog wel een tijd duren voordat geneesmiddelen in de gebruiksvriendelijke pilstrip beschikbaar komen.”
Veel te doen
Voor professor Ten Klooster is het onderzoek naar medicijnverpakkingen een vakgebied waarin nog veel werk te doen is. “Met ons onderzoek wil ik beter inzicht krijgen in wat mensen met reuma of andere mensen met beperkingen in de handen wel of niet kunnen. We willen het liefst alle verpakkingen gebruiksvriendelijk maken. Ik ben blij dat we met ReumaNederland gezamenlijk de aanzet geven om blijvend iets te verbeteren. Voor mensen met reuma, maar ook voor anderen.”
Steun ook ReumaNederland
Er zijn meer dan twee miljoen mensen met reuma in Nederland. ReumaNederland is er voor hen. ReumaNederland krijgt geen subsidie voor projecten zoals de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke pilstrip. Steun ook ReumaNederland. Kijk op www.reumanederland.nl hoe u kunt bijdragen. Hartelijk dank voor uw gift!
1 reactie
Ook voor mensen met verminderde motoriek na een CVA geldt dit.
Zie ook:
https://www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/actueel/medicijnverpakkingen-zo-veel-mogelijk-gebruiksgemak