ReumaNederland en LUMC introduceren nieuwe online tool Reuma?

ReumaNederland en LUMC introduceren nieuwe online tool Reuma?

ReumaNederland wil dat reumaklachten bijtijds onderkend worden, zodat patiënten zo snel mogelijk een goede diagnose en de juiste zorg krijgen. Zodat mensen weten waar ze aan toe zijn en onnodige gezondheidsschade kan worden voorkomen. De online tool Reuma speelt daarin een belangrijke rol.

 

Steeds meer mensen zoeken via internet naar een verklaring van hun klachten. Helaas is het voor mensen onduidelijk of de online informatie klopt en zijn veel van de online tools en apps niet wetenschappelijk getest. Artsen willen graag hun patiënten zo vroeg mogelijk een goede behandeling geven. De online tool Reuma kan hierbij helpen. ReumaNederland en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) willen deze tool bij mensen breed onder de aandacht brengen én nader onderzoek doen naar de werking van deze tool onder een grote groep mensen.

online tool ReumaWat is de online tool Reuma?

Uit een proefstudie onder een kleinere groep mensen bleek dat de online tool Reuma goed werkt. Zeker voor mensen die ontstoken gewrichten hebben. Met deze tool beantwoordt u vragen die belangrijk zijn om te kijken of er mogelijk een reumatische ziekte speelt.

Voordeel voor mensen met klachten

Reuma? sluit goed aan bij de manier waarop mensen via internet antwoorden op hun vragen zoeken. Voordeel is dat deze tool van een betrouwbare bron afkomstig is. De vragenlijst is samengesteld door experts in de reumatologie. Daardoor komen er vragen aan bod over klachten waarvan uzelf niet had bedacht dat deze belangrijk zijn om te melden. Na het beantwoorden van de vragen krijgt u een overzicht van uw antwoorden op de vragen. Het is als PDF te downloaden en te printen of als afbeelding op te slaan op de telefoon. Met dit overzicht kunt u naar uw huisarts. Voordeel hiervan is, is dat u goed voorbereid bent op een gesprek met de huisarts. Het neemt ook de onzekerheid weg of u klachten goed kunt aangeven en de goede vragen stelt.

Resultaten gebruikerstest

Proefpersonen hebben de online tool getest. 72% gaf aan dat het resultaat voldoet aan hun verwachtingen, een persoonlijk overzicht van hun klachten en symptomen. 66 % gaf aan het overzicht te gebruiken bij een bezoek aan de huisarts en 76% gaf aan Reuma? aan te bevelen aan anderen.

Validatie onderzoek

Meer onderzoek is nodig onder een grote groep mensen. Daarmee willen onderzoekers de kwaliteit van de tool wetenschappelijk bewijzen. Met Reuma? willen we meehelpen om reumatische aandoeningen beter en vroeger te herkennen, zodat mensen met reuma eerder de juiste zorg krijgen. Voor het onderzoek hebben we 6.000 tot 10.000 deelnemers nodig.

 

Deelnemers krijgen na het invullen van de tool nog vier korte vragenlijsten opgestuurd in de loop van een jaar. De antwoorden op deze aanvullende vra gen zijn voor de onderzoekers belangrijk om de tool goed te laten voorspellen of mensen echt een vorm van reuma hebben.

Waarom meedoen?

Heeft u beginnende klachten aan uw gewrichten, spieren, pezen of botten? Blijf er niet mee rondlopen! Breng uw klachten in kaart met de online tool Reuma?. Als u deze nu invult:
• Krijgt u een persoonlijk overzicht van uw klachten;
• Kunt u goed voorbereid naar uw huisarts gaan;
• Weet u hopelijk snel waar u aan toe bent en of uw klachten mogelijk te maken hebben met een vorm van reuma;
• Komt u sneller bij de juiste zorg terecht;
• Kunt u ook meehelpen aan onderzoek om deze tool verder te ontwikkelen.

Enkele reacties van deelnemers en zorgverleners uit de proefstudie

 

“De test is snel en makkelijk” – patiënt

 

“Ik heb geen computervaardigheden maar dit was duidelijk. Even goed nadenken en doorklikken. Hoe makkelijk is het.” – patiënt

 

“Toen de patiënten met het briefje binnenkwamen, keek ik naar het briefje. Ik kreeg onmiddellijk informatie, wat vrij eenvoudig was. Ik kon zien waar ze pijn hadden, hoe lang en hoeveel pijn ze hadden.” – reumatoloog

 

“Als je haast hebt, wil je niet iets belangrijks missen. Door deze ondersteuning is de kans om iets belangrijks te missen kleiner.” – reumatoloog

Scan de QR code voor een directe link

https://reumanederland.nl/tool_reuma

 

 

Reuma Nederland

 

 

 

Tags online, reuma, zorg

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!