Rode Kruis Bloesemtocht

Rode Kruis Bloesemtocht

Zaterdag 18 april 2020. Veel wandelaars hebben die datum al in hun agenda staan. Het is immers de dag van de Rode Kruis Bloesemtocht, een tocht met alléén die dag te lopen wandelroutes langs de Linge. Ook aan hardlopers is gedacht. Zij kunnen op vrijdagavond 17 april hun snelste beentje voorzetten tijdens de Rode Kruis BloesemRun.

 

Niet alleen échte wandelaars hebben de 18e april al in hun agenda. Ook burgemeester en wethouders van de Gemeente West Betuwe lopen mee. Begrijpelijk. Hun gemeente is gastheer voor het grootste eendaagse wandelevenement van Nederland. Er worden meer dan 34.000 deelnemers verwacht. Van heinde en ver. Sommige campings en B&B’s in de regio zijn vaak al maanden tevoren volgeboekt. Een aantal wandelaars logeert bij familie of vrienden. De dag zelf stromen nog duizenden deelnemers toe met trein, auto of fiets.

Vrijwilligers

Alle inwoners van de gemeente voelen zich bij de tocht betrokken. Iedereen wacht met spanning af hoe het weer zal zijn en of de bloesem er inderdaad op z’n mooist bijstaat. Daarnaast zetten honderden inwoners zich in als vrijwilliger. Een groot aantal is al maanden tevoren actief in organisatiecommissies, andere melden zich nog in de laatste dagen aan. Fanfares en harmonie-orkesten uit de gemeente spelen langs de routes. Alles met één doel: de runners, lopers en nordic-walkers een fantastische dag te laten beleven.

bloesemtochtUnieke routes

Essentieel zijn natuurlijk de routes. Over de Linge liggen voor deze gelegenheid pontonbruggen. Daardoor kun je routes lopen die buiten de Bloesemtocht niet mogelijk zijn. Ook niet de dag ervoor en niet de dag erna. Je hebt keuze uit tochten van 8, 15, 25 en 40 km richting Mariënwaerdt en Leerdam. Ga je richting Buren/Erichem dan zijn de afstanden 11, 16, 20 en 30 km. Ook nordic-walkers volgen deze oostelijke routes. Zij kunnen kiezen uit drie afstanden: 11, 16 en 23 km. Een deel van hun trajecten is gelijk aan dat van de ‘gewone’ wandelaars. Daar mogen de poles nog niet worden gebruikt. Voor alle wandelaars en nordic-walkers geldt: boven de 20 km kun je al om 07.00 uur starten; overige afstanden vanaf 09.00 uur.

BloesemRun

De avond vóór de Bloesemtocht is er de BloesemRun! Je kunt dan over een unieke route hardlopen door de Betuwe. Dit jaar zijn er trajecten van 5 én van 12 km. Hou er rekening mee dat beide over zowel verharde als onverharde wegen gaan. De start is vrijdag 17 april om 18.45 uur bij de Veiling. Aankomst uiterlijk 20.15 uur.

Kom per trein

De startplaats en finish van zowel Tocht als Run is de Veiling van Fruitmasters, op enkele honderden meters van NS-station Geldermalsen. Kom je met de auto dan krijg je bij aankomst en vertrek te maken met lange files. Bovendien liggen de parkeerplaatsen op enkele kilometers van start en finish. Dus reizen per trein is zeker het overwegen waard.

Meer informatie

Voor startbewijzen en een toelichting over het goede doel waarvoor gelopen wordt: www.rodekruisbloesemtocht.nl.
Ook te volgen op de Facebook pagina en de Twitter pagina.

Meer informatie over wandelen in de Lingestreek op andere dagen

www.lingestreek.nl/lingeroutes-wandelen/

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!