Ipad-fan? Pas op voor RSI!

Ipad-fan? Pas op voor RSI!

Ouderen gebruiken net als iedereen steeds vaker een mobiel apparaat. In 2011 gebruikte nog 75% van de ouderen een desktop. Dit percentage was in 2015 nog maar 61%, en is inmiddels waarschijnlijk verder gedaald. In dezelfde periode steeg het gebruik van tablets van 5% naar 56%. In 2015 gebruiken volgens SeniorWeb vier op de tien vijftigplussers een smartphone en een kwart van hen een e-reader. Seniorweb heeft in 2015 onderzoek gedaan in hoeverre dit ook tot klachten of zelfs RSI leidt.

Intensief gebruik

Tablets en e-readers worden vaak urenlang achtereen gebruikt en lang niet altijd in een goede lichaamshouding. De respondenten in het onderzoek van SeniorWeb geven aan vooral last te hebben van de nek (58%) en schouder (44%), gevolgd door de pols (33%) en de hand of vinger (29%). De vermoeidheid en overbelasting is volgens ergonomen een logisch gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Vaak zit je met het hoofd voorovergebogen naar het scherm te kijken. Meestal houd je dan de tablet in de ene hand terwijl je met de andere hand druk aan het swipen of tikken bent op het scherm. Deze houding, in combinatie met het urenlange gebruik kan leiden tot RSI-achtige klachten: tabletnek, smartphonepols of Ipad-duim.

RSI ipad e-readerTabletnek

Natuurlijk weten we allemaal dat het langdurig achter de computer zitten in een verkeerde houding niet goed is. Maar je vergeet dit vaak bij de tablet of e-reader. Het is bijvoorbeeld niet goed het apparaat plat op schoot te leggen, beter is om het voor je te zetten in een houder, zodat je het hoofd niet hoeft te buigen. Belangrijk is ook om geregeld een pauze in te lassen. Er zijn handige accessoires te koop die vooral nuttig zijn voor de zogenaamde zware gebruikers. SeniorWeb heeft op haar site een video staan met tips en adviezen van ergonoom Carin van de Bosch. Op Youtube zijn verder veel filmpjes te vinden van rek- en strekoefeningen om tussendoor te doen.

Betty wist niet dat het RSI was

Het onderzoek van SeniorWeb was een ‘eyeopener ‘ voor Betty (71). Ze had de laatste maanden steeds last van haar nek nadat ze ’s morgens op internet de krant las. “Nooit eerder voorgekomen en heel vervelend. Soms ook hoofdpijn. Ik dacht dat het aan mijn ogen lag en wilde al een afspraak maken met de opticien.” Ze kopieerde het berichtje over het onderzoek van SeniorWeb en stuurde het naar haar schoonzoon die fysiotherapeut is. Met de vraag wat hij er van vond, en de opmerking dat ze inderdaad drie tot vier uur per dag op de iPad zat. Zijn reactie was helder. ‘Ga ook maar even naar de opticien en verder zou ik veel minder lang en intens voor dat scherm zitten. Let vooral op je houding. Als we zondag bij jullie komen eten neem ik wel een lijstje met tips voor je mee, die we samen kunnen doornemen. Dikke kans dat de oorzaak van het probleem ligt bij die iPad. Ga wandelen of fietsen en laat dat ding eens een paar dagen met rust!” Betty kan er wel om lachen en nam de tips ter harte, ook die van het fietsen. De klachten zijn zo goed als over. De iPad is nog steeds een geliefd apparaat, maar lang achtereen gebruiken doet ze niet meer.

RSI-Vereniging

De RSI-Vereniging is een landelijke, onafhankelijke vereniging die zich sinds 1995 inzet voor mensen met RSI en preventie van RSI. De vereniging geeft voorlichting en informatie over RSI, brengt ‘lotgenoten’ met elkaar in contact, bevordert onderzoek en behartigt de belangen van iedereen met RSI-klachten of risico daarop. Voor meer informatie zie www.rsi-vereniging.nl

SeniorWeb

Met ruim 150.000 leden, een drukbezochte website, een tijdschrift, computerhulp, ruim 3.000 vrijwilligers én 425 leercentra in het hele land wil SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar brengen. Het onderzoek is gebaseerd op drie jaarlijkse ledenonderzoeken (2011, 2014 en 2015) onder personen van 50 jaar en ouder. SeniorWeb zegt zelf dat dit onderzoek niet representatief is voor alle vijftigplussers in Nederland, maar dat het wel om een ontwikkeling gaat die van belang is.

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reply juli 06, 07:47 #1 Jan

    Heb inmiddels al ruim drie jaren forse klachten. Aan de vingers van de beide handen en armen en nek. Fysiotherapeut en huisarts weten er geen raad mee. De klachten maakten het werken met de tablet heel lastig. Na mijn pensionering (65) heb ik geen secretaresse meer maar wel nog een eigen praktijk als ZZP”er. Als gevolg daarvan maak ik regelmatig uren per dag van mijn IPad gebruik. Zoeken en en het lezen van teksten, mailen, contracten opstellen etc. In de avond lees ik op mijn tablet buitenlandse kranten. Ik had een vermoeden dat de pijn een gevolg was van RSI, maar wist niet dat nekklachten daarbij horen. Na het lezen van dit artikel weet ik het zeker.
    Een nog niet beschreven gevolg van het gebruik van de tablet is een pijnlijke huid aan de binnenkant van de vinger als gevolg van het voortdurend zijwaarts scrollen (schuiven) over het oppervlak van de tablet. Bij het lezen van sommige kranten, zoals de Duitse die Welt, is dat noodzakelijk.