Samen stoppen met roken – het is nooit te laat

Samen stoppen met roken – het is nooit te laat

Even een sigaretje opsteken bij het wakker worden, bij de koffie, na het eten of tijdens een wandeling. Roken is mogelijk zó verweven in iemands dagelijks leven dat het bijna onmogelijk lijkt om ermee te stoppen.

 

Stoppen met roken is nooit te laat. Het heeft altijd zin, ook op latere leeftijd. Als u niet meer rookt, loopt u een stuk minder gezondheidsrisico’s. Ook bespaart u geld en tijd. Bovendien ruikt en proeft u meer. Maar wat nog veel belangrijker is: u leeft gezonder.

Programma ‘Stoppen met roken – Voel je Vrij’

Stoppen met roken is prettig als u er niet alleen voor staat. Daarom start Lieke Spiegelenburg, longverpleegkundige in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord een nieuw programma ‘Stoppen met roken – Voel je Vrij’. Patiënten die willen stoppen met roken, kunnen zich hiervoor opgeven. Bij de cursus ‘Voel je vrij’ stopt u in groepsverband. U heeft samen één gemeenschappelijk doel: stoppen met roken. Lieke: ‘Ik begeleid de mensen die zich opgeven. In tien weken kom je zeven keer bij elkaar. Naast het stoppen met roken is er ook aandacht voor leefstijl en gedragsverandering. En iedere deelnemer krijgt een ‘maatje’ uit de groep, waardoor je elkaar extra kunt stimuleren en motiveren.’

 

‘In mijn dagelijkse werk op de polikliniek coach en motiveer ik veel patiënten. Bijvoorbeeld om bepaalde gewoontes te doorbreken en te werken aan een gezonde(re) levensstijl. Ik geloof echt dat persoonlijke aandacht en het stimuleren van mensen helpt. Soms ben je voor mensen net dat steuntje in de rug. Dat geeft niet alleen mij, maar juist ook de mensen die willen stoppen een goed ge-voel! En mensen kunnen mij ook vragen stellen via de beveiligde BeterDichtbij app.’

stoppen met rokenStimuleren gezonde(re) levensstijl

In het BovenIJ ziekenhuis vinden we het belangrijk dat mensen gezond leven. Onze zorgprofessionals willen patiënten helpen bij het ontwikkelen van een gezonde(re) levensstijl. Daarom vragen wij onder andere aandacht voor stoppen met roken.

 

Longarts Ivonne Wilting: ‘Patiënten die ik spreek op de polikliniek, probeer ik voor te lichten over waarom roken niet goed is voor de gezondheid. En als patiënten roken, dan stimuleer ik ze om te stoppen. Dat kan op verschillende manieren via onze rook-stop-polikliniek. Eén manier is stoppen in groepsverband. Patiënten krijgen dan persoonlijke begeleiding van onze longverpleegkundige, want je kunt roken veroordelen, maar de roker verdient steun.’

 

In mei start de eerste groepsbijeenkomst ‘Stoppen met roken – Voel je Vrij’ in het BovenIJ ziekenhuis. Wilt u meer weten over het programma?

Meer informatie

Kijk op www.bovenij.nl en neem contact op met uw huisarts voor een verwijzing naar de rook-stop-polikliniek van het BovenIJ ziekenhuis. Meer informatie over de beveiligde ‘BeterDichtbij app’ vindt u op www.beterdichtbij.nl.

Verwijzing en vergoeding

Het programma ‘Stoppen met roken – Voel je Vrij’ wordt door de meeste zorgverzekeraars voor 100% vanuit de basisverzekering vergoed. Als het eigen risico nog niet of gedeeltelijk is verbruikt, moet u dit meestal wel betalen.

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!