Samen zijn met de Zilverlijn

Samen zijn met de Zilverlijn

Meld u aan voor de gratis belservice van het Nationaal Ouderenfonds

“Ik vind het belangrijk om als oudere zelf op zoek te gaan naar nieuwe sociale contacten”, vertelt Else Valk (71). Daarom meldde ze zich aan voor de Zilverlijn, de gratis beldienst voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Nu belt ze iedere week met een vrijwilliger voor een gezellig praatje. “Ik krijg veel energie van de gesprekken.”

 

In Nederland leven veel mensen die zich eenzaam voelen. Met het ouder worden, neemt het aantal sociale contacten vaak af. Bijvoorbeeld omdat mensen minder mobiel worden, kinderen ver weg wonen of een partner is overleden. Het Nationaal Ouderenfonds steunt deze ouderen, bijvoorbeeld met de Zilverlijn.

Samen_zijn_met_de_ZilverlijnWat is de Zilverlijn?

De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds, in samenwerking met KPN Mooiste Contact Fonds en de Vrienden-Loterij. Iemand die behoefte heeft aan een praatje, geeft zich gratis op en wordt vervolgens wekelijks gebeld. Getrainde vrijwilligers bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Else Valk: “Je kan bespreken wat je maar wil. Juist dat is zo fijn.”

Eenzaamheid taboe

Veel mensen vinden het moeilijk om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Dat geldt ook voor mevrouw Valk. Ze was druk bezig met het verzamelen van telefoonnummers van dames bij haar breiclub van het Nationaal Ouderenfonds om ze aan te melden voor de Zilverlijn. Maar toen de vrijwilliger aan de telefoon vroeg of ze zelf ook behoefte had aan een wekelijks telefoontje, viel ze even stil. “Daar had ik helemaal nog niet over nagedacht. Ik vind het lastig om te accepteren dat ik ook wel eens hulp nodig heb.”

Niet zielig

Nu wordt Else iedere week gebeld door de Zilverlijn. “Het is altijd heel gezellig. Ik vind de beldienst een goed idee: gewoon even met iemand praten. Ik krijg er energie van. En ik ben echt niet zielig hoor. Ik werkte jaren als journalist en reisde de hele wereld rond. Ik vind het maar niks om stil te zitten. Ik ben altijd met van alles bezig. En als oudere vind ik het belangrijk om zelf naar nieuwe sociale contacten op zoek te gaan. Dat kan met de Zilverlijn.”

Aanmelden Zilverlijn
Lijkt het u, net als Else Valk, leuk om iedere week gebeld te worden door de Zilverlijn? De vrijwilligers van het Nationaal Ouderenfonds gaan graag met u in gesprek. Uiteraard zijn alle gesprekken vertrouwelijk en deelname is gratis. Meld u aan: www.ouderenfonds.nl/zilverlijn of bel 0900 60 80 100 (lokaal tarief).

Over het Nationaal Ouderenfonds

In Nederland leven 1 miljoen eenzame ouderen. 200.000 ouderen voelen zich zelfs extreem eenzaam. Zij hebben hooguit eens per maand een sociaal contact. Het Ouderenfonds strijdt tegen eenzaamheid onder ouderen. Bijvoorbeeld met de Zilverlijn, de BoodschappenPlusBus, Samen Breien of uitjes. Kijk voor meer informatie op www.ouderenfonds.nl.

 

 

nationaal-ouderenfonds

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!