Samen zorgen voor betere zorg bij hersenletsel!

Samen zorgen voor betere zorg bij hersenletsel!

In Nederland krijgen ieder uur 15 mensen niet-aangeboren hersenletsel. Op dit moment zijn dat 140.000 – 160.000 mensen per jaar, maar de verwachting is dat dit aantal de komende 20 jaar fors zal groeien. In Nederland is het zo geregeld, dat de meeste mensen met acuut hersenletsel (als gevolg van een beroerte of een ongeval) in het ziekenhuis terecht komen, waar een revalidatiearts dan slechts een paar dagen de tijd heeft om te bepalen waarheen iemand doorgeplaatst wordt. Ook vanwege de beperkte doorstroomcapaciteit leidt dit er toe, dat slechts 1 op de 10 mensen kan worden doorgeplaatst naar de specialistische revalidatie en de rest niet.

 

Deze schrikbarende cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van hoogleraar en revalidatiearts Gerard Ribbers (Rijndam Revalidatiecentrum en Erasmus UMC) en gelden niet alleen voor de groep mensen, die een beroerte krijgt, maar ook voor alle andere mogelijke oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel. Want niet alleen zal het aantal beroertes de komende decennia vooral onder ouderen (50+) fors toenemen, ook het aantal gevallen van traumatisch hersenletsel zal groeien. Gek genoeg juist òòk onder ouderen – want tegenwoordig horen vooral (actieve) ouderen, die nog volop sporten, reizen en rondfietsen op (snelle) elektrische fietsen tot de risicogroep.

Alleen bij hersenletsel moeten artsen kiezen

Wat je in Nederland ook krijgt aan aandoeningen en kwalen, je krijgt eigenlijk altijd, ongeacht waar je woont, wie je bent of wat je leeftijd is, de best mogelijke behandeling. Of je nou een bot breekt, diabetes krijgt of kanker: je behandelend arts zal je altijd de best mogelijke behandeling aanbieden. Dat is een groot goed – en we vinden het vanzelfsprekend. Alleen bij hersenletsel is die beste behandeling niet voor iedereen weggelegd – en kennelijk zijn we dat in Nederland ook ‘gewoon’ gaan vinden.

Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl helpt

Hersenletsel.nl vraagt aandacht voor dit grote en groeiende probleem. Want wij zijn van mening, dat iedereen die niet-aangeboren hersenletsel oploopt, de best mogelijke behandeling verdient. Daarom focust de huidige lobby op het beschikbaar krijgen, voor ALLE mensen die niet-aangeboren hersenletsel (NAH) oplopen, van de best mogelijke behandeling, zolang dat nodig is.

 

Hersenletsel.nl werkt samen in een netwerk van zorgprofessionals, beleidsmakers, verzekeraars en anderen om de zorg voor mensen met hersenletsel optimaal te organiseren. We steunen ook onderzoek. En dan vooral naar de gevolgen, die hersenletsel met zich meebrengt. Want het kan niet zo zijn, dat we eerst ‘alles uit de kast halen’ om het leven van mensen te redden (bijvoorbeeld bij een ernstige beroerte) om ze vervolgens in de kou te laten staan. Steun onze lobby en zorg dat iedereen kan rekenen op de broodnodige zorg en aandacht. Want alleen SAMEN staan we sterk!

Steun Hersenletsel.nl en help ons dit probleem op te lossen!

Kijk op steun.hersenletsel.nl!!

 

 

hersenletsel

 

 

 

 

Tags hersenen

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!