

Samenwerken aan betere zorg thuis
Chronisch ziek zijn betekent vaak een regelmatig bezoek aan het ziekenhuis. In Amsterdam-Noord werken medisch specialisten en verpleegkundigen van het BovenIJ ziekenhuis nauw samen met huisartsen, wijkverpleging en fysiotherapeuten om de zorg thuis voor oudere, chronische patiënten te verbeteren.
Ivonne Wilting is longarts in het BovenIJ ziekenhuis en zet zich actief in voor verdere samenwerking: “Betere zorg thuis en een intensievere communicatie tussen de zorgverleners in en buiten het ziekenhuis, dat is waar het om draait. Chronische patiënten kunnen zo thuis goed herstellen en vallen niet in een ‘gat’ na een intensieve ziekenhuisopname. Door de kwaliteit van leven voor een patiënt met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld COPD te verbeteren, worden de longaanvallen minder en daarmee ook de bezoeken aan de eerste hulp en de opnames in het ziekenhuis. De (long)verpleegkundige in de wijk heeft hierbij een belangrijke, coördinerende rol. Zij fungeert als casemanager en bezoekt de patiënt thuis. Tijdens de bezoeken is er aandacht voor medicatie, extra zorg, voeding, bewegen en stoppen met roken. De casemanager houdt zo het herstel van de patiënt in de gaten, fungeert als luisterend oor én is de schakel naar andere zorgverleners”.
Beter Samen in Noord
De gemeente Amsterdam, Zilveren Kruis en 13 zorg- en welzijnsaanbieders in Amsterdam-Noord (samen verenigd in de Krijtmolenalliantie) hebben de intentieverklaring “Beter Samen in Noord” ondertekend. Beter Samen in Noord is een vernieuwend programma waarbij alle partijen de huidige structuren in zorg en welzijn zodanig willen verbeteren dat de zorg- en hulpvraag van de cliënt echt centraal komt te staan. Door deze samenwerking wordt het mogelijk om de zorg en het welzijn van onder andere kwetsbare (oudere) patiënten met complexe problemen en een verminderde zelfredzaamheid, echt te verbeteren. Het BovenIJ ziekenhuis is hier actief bij betrokken.
Ervaring patiënt
Mevrouw van Olst heeft COPD. “Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk, een paar jaar geleden, zijn mijn klachten verergerd. Ik werd erg benauwd. In het ziekenhuis bleek het zuurstofgehalte in mijn bloed te laag. De laatste jaren is de benauwdheid erger geworden. Afgelopen najaar was ik zo slecht dat ik een aantal keer in het BovenIJ ziekenhuis ben opgenomen.”
Longverpleegkundige Suzan Spaans werkt in het BovenIJ ziekenhuis én in de wijk waar mevrouw van Olst woont. “Sinds enige tijd bezoeken mijn collega Josja en ik mevrouw van Olst thuis. Tijdens onze bezoekjes luisteren we naar haar ervaringen en klachten, meten het zuurstofgehalte in het bloed, houden haar gewicht in de gaten en bespreken de medicatie. Ook de ervaringen van haar man, als mantelzorger, zijn belangrijk. Wij begeleiden hen beiden bij de dagelijkse zorg.”
“Het is fijn als Josja of Suzan langskomt” vertelt mevrouw Van Olst. “Ze bezoeken ons om en om, regelmatig. Mijn man en ik hoeven dan niet naar het ziekenhuis, want dat is best vermoeiend. Gek genoeg gaat het heel goed met me als zij er zijn. We praten over hoe het gaat en dat is prettig. Mijn man en ik kunnen onze vragen bij hen kwijt en zo nodig hebben zij dan contact met de longarts of de huisarts. Zo heeft Suzan voor ons geregeld dat ik in de kamer kan slapen. Dan hoef ik niet meer naar beneden. Dat scheelt een stuk. Want ook lopen in huis kost mij moeite, dan ben ik altijd weer benauwd. Daar moet ik echt van bijkomen”.
Suzan: “Onze bevindingen bespreken we wekelijks met alle betrokken zorgverleners. Inmiddels heeft mevrouw van Olst ook fysiotherapie aan huis zodat zij straks misschien ook weer een stukje buiten kan lopen. Op deze manier proberen we de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten met COPD te verbeteren.”
Wilt u het hele verhaal lezen van mevrouw van Olst? Kijk dan op www.bovenij.nl bij ‘patiënten vertellen’.