Schrijnend tekort aan openbare toiletten

Schrijnend tekort aan openbare toiletten

Ook als je niet hoort tot de 3,5 miljoen mensen in ons land met continentieproblemen, kun je buitenshuis soms naarstig op zoek moeten naar een toilet. Je boft als je dan bij de HORECA (HOtels, REstaurants, CAfés) terecht kunt. Wanneer de HORECA dicht is en we het alleen van de openbare toiletten moeten hebben, blijkt dat er sprake is van een schrijnend tekort.

 

Aldus de conclusies van een recent onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting en de makers van de zogeheten HogeNood-app. Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de VN Wereld Toiletdag, elk jaar op 19 november.

 

De gratis HogeNood-app www.hogenood.nl laat zien waar het dichtstbijzijnde voor publiek opengestelde toilet is, wie er gebruik van kunnen maken, de route, etc. Beheerders van toiletgelegenheden moeten die zelf aanmelden bij de app. Van de 7.000 toiletten die tot nu toe bij de HogeNood-app zijn aangemeld, zijn er slechts een kleine 600 toiletunits in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo’n 430 altijd open.

Lockdown

Maar zelfs als je de toiletten bij de HORECA en winkels wél meerekent, is het in Nederland slecht gesteld met openbare toiletten. Gevolg is dat minstens 1 op de 20, misschien zelfs 1 op de 10, inwoners in ons land niet van huis durft, uit angst voor ‘ongelukjes’ als zij buitenshuis niet snel genoeg een toilet kunnen bereiken. Die mensen zitten dus in een soort permanente ‘lockdown’. Dat op zich zou voor gemeenten en gemeenteraden al reden moeten zijn om te zorgen voor voldoende toiletvoorzieningen.

 

openbare toiletten

Verantwoordelijkheid gemeenten

Er is nog een reden, openbare toiletten zijn een basisvoorziening en gemeenten zijn hiervoor mede verantwoordelijk. Nederland heeft in 2016 het VN Verdrag Handicap geratificeerd. Doel van dit Verdrag is te bereiken dat ook mensen met beperkingen en/of chronische aandoeningen kunnen deelnemen aan de samenleving. Dat mensen thuis (moeten) blijven vanwege onvoldoende toiletvoorzieningen buitenshuis is hiermee in strijd. Vaak hangen continentieproblemen namelijk samen met beperkingen en/of chronische aandoeningen. De uitvoering van het VN Verdrag ligt voor een belangrijk deel in handen van de gemeenten. Toch heeft maar een derde van de 355 gemeenten in ons land een toiletbeleid. Dit naar eigen zeggen in een enquête van de Continentie Stichting Nederland naar aanleiding van de Nationale Plasdag 17 september 2020.

Trek aan de bel

Op Wereld Toiletdag presenteerden de MLDS en HogeNood-app een ranglijst van toiletvriendelijke naar toilet-onvriendelijke gemeenten. Dit op basis van de bij de HogeNood-app aangemelde toiletvoorzieningen.
(zie https://www.hogenood.nl/nieuws/wereld-toilet-dag-2020-de-totstandkoming-van-de-ranglijst )

 

Tientallen belangenorganisaties – van patiëntenverenigingen, ouderenbonden en gezondheidsfondsen tot reizigers openbaar vervoer, fietsers en organisaties voor mensenrechten – zetten zich in voor meer toiletten. Najaar 2018 hebben zij op initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) de krachten gebundeld in de zogeheten Toilet-Alliantie. Ook de Continentie Stichting Nederland is hier lid van. De krachtenbundeling heeft effect zo bleek op het Toiletsymposium dat de alliantie om 19 november organiseerde. Maar – zo zeiden deelnemers –
vaak gaat er pas echt iets veranderen wanneer inwoners zelf bij gemeenten en gemeenteraden aan de bel gaan trekken. De ranglijst maakt duidelijk waar dat het hardste nodig is.
Op www.waarkaniknaardewc.nl staat een stappenplan.

Meer informatie

www.continentiestichting.nl
www.hogenood.nl
www.waarkaniknaardewc.nl
www.mlds.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie