Senioren en chronisch zieken

Senioren en chronisch zieken

Cees Smit (63) werd geboren met hemofilie en is het levend voorbeeld van iemand die verschillende aandoeningen tegelijk heeft. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was er nog geen behandeling van hemofilie mogelijk en hadden zijn ouders de verwachting dat hij niet oud zou worden. Toen hij zestien jaar oud was, kwam er een behandeling waardoor hij redelijk normaal kon studeren en werken. In de jaren tachtig werd hij door bloedproducten besmet met het hepatitis C-virus én met het aidsvirus. Voor de tweede keer werd hij zo geconfronteerd met een beperkte levensverwachting. In 1996 kwamen er hiv-remmers op de markt, die het voor veel mensen met hiv – gelukkig ook voor Cees Smit – mogelijk maken een min of meer normaal leven te leiden.

Ben ik te duur?

Onlangs publiceerde dagblad Trouw op de opiniepagina een stuk van Cees Smit: ‘Mijn medicijnen zijn te duur. Wat nu? Euthanasie?’ Het gaat over de gevaren voor mensen als hij, indien de overheid zogenaamde prijsplafonds gaat instellen voor dure behandelingen. Voor Smit zou dat veel extra ziekenhuisbezoeken betekenen, veel meer behoefte aan mantelzorg, en wederom een beperktere levensverwachting. De seniorenwijzer vroeg Cees Smit hoe er werd gereageerd op zijn stuk in de krant. Cees Smit: ‘Veel mensen begrepen door dit verhaal beter wat de gevolgen van een prijsplafond inhouden. Ook vonden de meeste mensen het moedig dat ik dit moeilijke onderwerp op deze manier aan de orde heb gesteld. Maar ik heb helaas geen nieuwe oplossingen gehoord.’

Enthousiaste schilder

Cees Smit combineert niet alleen een aantal aandoeningen. Hij is ook een mooi voorbeeld van iemand die graag zijn talent ontwikkelt: ‘Mijn vrouw en ik zijn al jaren enthousiaste schilders. In 2000 volgden we een schilderscursus bij Janna Spil in Larochemillay in het zuiden van de Morvan in Frankrijk. Sindsdien zijn we daaraan min of meer verslaafd. De meeste van onze vakanties besteden we nu aan de beeldende kunst en ook nog ieder jaar in de Morvan.’

seniorenwijzer_herfst_2014_afbeelding_6Chronisch zieken

Nederland telt miljoenen chronisch zieken. Senioren vormen de grootste groep. We worden gemiddeld steeds ouder, en dat is goed nieuws. Maar ouderen krijgen ook vaker te maken met aandoeningen, en zelfs met meerdere aandoeningen tegelijk. Ze hebben dan bijvoorbeeld niet alleen suikerziekte, maar ook een hoge bloeddruk. Chronische aandoeningen zijn aandoeningen die niet te genezen zijn, maar waar je ook niet direct aan komt te overlijden. Sommige aandoeningen beperken je in het dagelijks leven maar een beetje, andere maken het erg lastig een ‘gewoon’ leven te blijven leiden. Er komen gelukkig steeds meer geneesmiddelen op de markt. Maar de laatste tijd is er discussie over het vergoeden van de kosten van die – vaak dure – nieuwe medicijnen.

Innovaties en tips voor thuis-revalidatie

Cees Smit is al meer dan veertig jaar actief in diverse Nederlandse en internationale patiëntenorganisaties. Voor zijn wetenschappelijke en maatschappelijke inzet voor de bestrijding van hemofilie ontving hij in 2003 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Cees Smit is onder andere bestuurslid van de Stichting Week Chronisch Zieken, die jaarlijks in november een week lang aandacht vraagt voor de miljoenen Nederlanders met chronische aandoeningen en hun naasten. De Week Chronisch Zieken van 2014 stond in het teken van innovatie. Een belangrijk onderwerp was ‘thuis revalideren’, iets waar steeds meer senioren mee te maken krijgen. Op de website van de Week kunt u interessante filmpjes bekijken en maar liefst 27innovaties en handige tips. Bijvoorbeeld over het gebruik van allerlei apps. Van ademhalingsoefeningen via de i-pad tot een serious game voor hart- en vaatpatiënten, en van emotie-coaching tot een tilcursus voor mantelzorgers.

 

Ga naar www.chronischziek.nl.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!