Senioren reizen; oudere reiziger sterk in opkomst

Senioren reizen; oudere reiziger sterk in opkomst

Over een kwart eeuw zal het aantal alleenwonende 80-plussers zijn verdubbeld tot 750.000. Daarmee is dit de sterkst groeiende groep van huishoudens in Nederland. Dat blijkt uit de gegevens die het CBS publiceerde. Niet alleen worden mensen steeds ouder, ze wonen ook steeds langer zelfstandig. Vijfentwintig jaar geleden woonde ongeveer 30% van de 80-plussers in een verzorgings- of verpleeghuis. Begin 2015 was dit teruggelopen tot 13% en in 2040 zal dat naar verwachting nog maar 8% zijn.

 

Deze zelfstandigheid uit zich ook in het reisgedrag. Reizen is duidelijk niet gebonden aan leeftijd. 65-plussers gaan nog net zo lief naar bijzondere locaties, musea en aantrekkelijke steden als twintigers of veertigers. Het aantal 55-plus reizigers is zelfs fors toegenomen: van 2,8 miljoen in 2002 naar 3,5 miljoen in 2012. Opvallend is dat deze 55-plussers gemiddeld vaker op vakantie gaan dan jongeren. En waarom niet? Reizen is immers gezond, inspirerend en bovenal gezellig. De helft van de ouderen blijft het liefst in Nederland. Over de grens is Duitsland favoriet, al trekken de warmere bestemmingen rond de middellandse zee ook liefhebbers.

 

Senior vakantie planDe aandacht voor ouderen binnen de reiswereld groeit flink. En dat is nodig, want hoewel reislustig vraagt de oudere reiziger om extra services waarmee aan de reiswens van een ontspannen tijd wordt voldaan. De gespecialiseerde reisorganisatie Senior Vakantie Plan onderstreept het gegeven dat de reizen tot in de puntjes moeten zijn voorbereid. Nicole Wouters van den Oudenweijer, manager bij Senior Vakan-tie Plan: “Er wordt veel belang gehecht aan het vertrouwen dat alles goed is geregeld. Onze reizigers waarderen bijvoorbeeld de taxiservice vanaf de voordeur en de keuze voor aangepaste hotels met kamers voor alleengebruik. Ook is het belangrijk dat er voldoende individuele vrijheid is in het programma en men vindt het prettig terug te kunnen vallen op de aanwezigheid van reisleiding met een verpleegkundige achtergrond.”

 

Omdat dé oudere reiziger niet bestaat, heeft Senior Vakantie Plan een systeem ontwikkeld waarbij reizigers een vakantiereis kunnen uitkiezen die bij hen past. Voor mensen die afhankelijk zijn van een rollator en daarom minder ver kunnen lopen is het prettig dat het programma hierop is aangepast. Hetzelfde geldt voor vitale ouderen die graag actief zijn op reis door mooie wande-lingen te maken. Door alle reizen onder te verdelen naar vijf verschillende categorieën is er altijd een passende reis met gelijkgestemde reizigers. Extra aandacht is er voor de decembermaand. Juist in deze periode stellen ouderen de gezelligheid op prijs. Eenzaamheid kan helaas met name tijdens de kerstdagen toeslaan. De reizigers van Senior Vakantie Plan hebben daar geen last van. Gezamenlijk gaan zij erop uit om te genieten van kerstconcerten en wintertochten. De gedekte tafels tijdens de kerstmaaltijden en oliebollen met champagne op Oudejaarsdag zijn extra feestelijke aangelegenheden die het gevoel van saamhorigheid versterken. Lange leve de oudere reiziger.

Voor meer informatie

Vraag de Senior Vakantie Plan gids aan. Bel 035-5233600, mail: info@seniorvakantieplan.nl of kijk op www.seniorvakantieplan.nl.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!