

Sevilla vind je in de straatjes
Wil je iets van Sevilla proeven, vergeet dan even de Kathedraal en het Alcázar, laat het huis van Pilatus en de Torre del Oro voor wat ze zijn, ontloop de drommen toeristen bij het Plaza de España en het Parque de María Luisa, bij de Seta en in de wijk Santa Cruz, maar ga zwerven door de nauwe straatjes van deze unieke Spaanse stad. Daar vind je in winkeltjes en tapasbars het échte Sevilla. Dat zie je ook wandelend langs de oevers van de Guadalquivir: hardlopers, verliefde stelletjes, groepjes jongeren met gitaarmuziek, schijnbaar onverstoorbare rustzoekers met een boek, bruidsparen die op de foto gaan…
Misschien kom je op je zwerftochten bij de Basilica de la Macarena. Daar is onder meer het graf van de Franco-generaal Gonzalo Queipo de Llano. Even verderop staat bij de oude stadsmuur een monument ter nagedachtenis aan de meer dan 15.000 mensen die op zijn bevel zijn geëxecuteerd. Ook dat is Sevilla.
In Sevilla is het lang donker. Dat geeft je de kans om zonder erg vroeg op te staan een wandeling langs de rivier te maken om te genieten van de zonsopkomst. ’s Avonds gaat de zon laat onder. Ook dat levert prachtige luchten op. Trouwens, als je houdt van het spel van zon en schaduw kun je in Sevilla je hart ophalen. Hekwerken, bomen, torens, ze bieden schaduwspel te over.
Sevilla is een operastad. ‘De Barbier van Sevilla’ en ‘Le Nozze di Figaro’ spelen zich af in Sevilla. En natuurlijk ‘Carmen’. De sigarettenfabriek waar Carmen gewerkt zou hebben, bestaat nog. Zij en haar collega’s waren beter in gevatte opmerkingen dan in kuisheid, werd gezegd. Dat blijkt. Eerst stort Carmen zich in de armen van een militair, Don José, en vervolgens in die van een stierenvechter. Dat wordt haar dood. Don José vermoordt haar kort voor een stierengevecht in de Arena de la Real Maestranza. Daar staat nu een standbeeld haar ter ere. Even verderop ligt het moderne Theater de la Maestranza. Daar is allerlei muziek te horen, ook deze opera’s.
Sevilla was het startpunt van de ontdekkingstochten van Columbus en Magellaan, die van de Straat van Magellaan aan de zuidpunt van Zuid-Amerika. Columbus heeft een praalgraf in de kathedraal. Magellaan stierf tijdens zijn poging de wereld rond te varen. Van de vijf schepen en 237 manschappen waarmee hij Sevilla verliet kwam één schip terug in Sevilla met nog 18 overlevenden. Na de ontdekking van Amerika werd Sevilla de toevoerhaven van goud, zilver en wat al niet meer. Sevilla maakte gouden tijden door. Voor de schepen waarmee het goud etc. werd opgehaald, kapten de Spanjaarden duizenden bomen. Dit veroorzaakte erosie. Spanjes goud, de vruchtbare grond, spoelde weg naar de Middellandse Zee en de haven van Sevilla verzandde. Daarmee waren de gouden jaren voorbij…….
Dit is een persoonlijke impressie. Er is veel en veel meer te zien en te doen in Sevilla. Kijk maar eens op de nederlandstalige site www.piatours.nl En daarna: trek uw plan en ga genieten van deze heerlijke stad.