

Slenteren door eeuwenoud Cádiz
Hou je van Spaanse sfeer en van slenteren door smalle straatjes, dan is een bezoek aan Cádiz het overwegen waard. Het oude centrum van Cádiz is iets meer dan 1 km. breed en iets minder dan 2 km. lang. Al met al kleiner dan de Efteling. De beperkte ruimte is in de loop der eeuwen dichtbebouwd. Vandaar die smalle straatjes. Er kan tegenwoordig nog net – of soms niet eens – een klein vrachtwagentje door.
Kleurrijke wandelroutes
Cádiz is al eeuwenlang in trek geweest. Al ruim tien eeuwen voor onze jaartelling woonden er de Feniciërs, afkomstig uit het huidige Midden-Oosten. Zij en daarna Carthagers, Romeinen, Visigoten, Moren, Spanjaarden, handelaars en kopstukken van over de hele wereld hebben er hun sporen achtergelaten. In de stad zijn historische wandelroutes uitgezet. Een plattegrond met de routes is gratis verkrijgbaar bij de VVV. Je kunt de routes gemakkelijk volgen. Ze zijn namelijk aangegeven met gekleurde lijnen op het wegdek. Her en der heeft de tijd eraan geknaagd of hebben stratenmakers niet de moeite genomen de straatstenen weer correct terug te leggen, maar handig is het wel.
Gadir
De oude naam van Cádiz was Gadir. Wat er in de loop der eeuwen ook veranderd is, de inwoners heten nog steeds ‘Gaditanos’. Opgravingen van het vroegere Gadir zijn te vinden in het gelijknamige museum. Restanten zoals je die daar ziet, liggen onder de hele stad. Je zou de stad moeten afbreken om erbij te kunnen komen. Buiten zijn nog resten van een Fenicische zuilen en een Romeins theater te vinden. En niet te vergeten: de oude stadsmuren en fortificaties. Historie vind je tevens in het Museum van Cádiz.
Stad van de Grondwet
In 1808 had Napoleon koning Ferdinand VII verdreven en een groot deel van Spanje in handen. Maar Cádiz niet. Tussen 1810-12 kwamen notabelen uit Spanje, waarvan ook Zuid-Amerika nog deel uitmaakte, daarom in Cádiz bij elkaar om een grondwet te maken voor als Napoleon eenmaal verdreven zou zijn. De grondwet was geïnspireerd op de vrijheidsbeginselen van de Franse Revolutie. Echter, toen Napoleon verdreven was, kwam Ferdinand VII weer terug op de troon. Hij wilde niets van de nieuwe grondwet weten. Een aantal van de opstellers is zelfs geëxecuteerd. Later kregen ze de eer die hen toekomt. Er is een hen ter ere een gigantisch monument opgericht. Hun namen zijn vereeuwigd in blokken van cortenstaal. En wat die Ferdinand betreft: de buitenmuren van de kerk waar over de grondwet is vergaderd, zitten inmiddels vol herinnerings-plaquettes aan hoogwaardig-heidsbekleders die met hun bezoek een eerbetoon brachten aan de grondwetmakers.
Torentjes
De handelaren van Cádiz wilden graag weten of hun schepen met handelswaar er al aankwamen. Daarom bouwden zij op hun huizen uitkijktorens. Tientallen zijn er inmiddels verdwenen, maar er zijn er nog heel wat over. Wil je ze zien, ga dan naar Torre Tavira. Vanaf die toren heb je een prachtig overzicht over de stad en de zee. In de toren kun je een live stadspresentatie volgen met een camera obscura. Net weer een wat andere kijk op de stad dan vanaf de toren van de kathedraal.
Churros
Misschien ken je ze: churros. Een zoet baksel, soms in lange stengels, soms gevormd tot een soort krakelingen. De bedoeling is dat je ze doopt in chocolade. In Cádiz vind je één van de beste Churros-etablissementen van Spanje. Vlakbij het postkantoor. De churros zijn er krokant en de chocolade waarin je ze doopt is erwtensoepdik. En lekker….!
De Falla
De Spaanse componist De Falla is geboren in Cádiz. Niet getogen,- hij woonde in Granada en tijdens de burgeroorlog in Argentinië – maar wel weer begraven. Zijn graf is in de crypte van de kathedraal. Die crypte heeft een wonderlijke akoestiek. Dat merk je als je in het centrum van de crypte gaat staan en iets zegt. Iedereen kan meegenieten. En omdat iedereen daar gaat staan en iets zegt, kan jij tijdens je bezoek van anderen meegenieten. Het geboortehuis van De Falla is van buitenaf te bezichtigen. Je kunt er echter niet in. Waar je wél in kunt is het grote theater dat naar hem is vernoemd.
Carnaval
Cádiz is beroemd om zijn Carnaval. Dat Carnaval is voorgedragen als Immaterieel Unesco Wereld Erfgoed. Carnaval in Cádiz is zó belangrijk dat er op de Universiteit zelfs een speciale leerstoel over Carnaval bestaat. De enige ter wereld. Verwacht geen uitbundig Zuid-Amerikaans gedans, evenmin Venetiaanse maskers of Noord-Europese carnavalswagens. Het carnaval draait helemaal om satirische liedjes. Zó satirisch dat Franco het carnaval heeft verboden. Cádiz kent zelfs opleidingen voor het schrijven van deze liedjes. Groepjes van twee, vier, twaalf of wagens met hele koren trekken door de stad. Maanden tevoren zijn er wedstrijden in het Theater De Falla. Kort voor het carnaval begint, eindigt de afvalrace en worden voor alle categorieën winnaars aangewezen en dan barst het carnaval los. Uit heel Spanje en uit het buitenland trekken mensen naar Cádiz, om al dan niet verkleed, dit Carnaval mee te maken. Rond half-vasten keert de rust pas terug in de stad.
Flamenco
Cádiz is beroemd om zijn flamenco. Er is een speciaal Flamenco-theater. Door de hele stad vind je aan huizen herinneringen dat een beroemde flamencozanger, – zangeres of musicus daar is geboren, heeft gewoond, of is gestorven. Ook stierenvechters krijgen die eer. Verder kom je in bijna elke straat wel een religieuze afbeelding tegen. Ook vind je een overvloed aan beroemdheden die worden herdacht. De leukste: de dichter Carlos Edmundo de Ory, die naast het voetstuk staat. Alsof hij zeggen wil: met mensen op een voetstuk kom je geen stap verder.
Stranden
Cádiz wordt omringd door water: de Atlantische Oceaan en de Baai van Cádiz. Vanwege de relatieve luwte van de Baai ligt daar de haven. Die is van groot belang geweest voor de handel met Zuid-Amerika en dus de rijkdom van de stad. Stranden vind je aan de kant van de Atlantische Oceaan. Op de golven kun je zelfs surfen. Groot zijn de stranden niet. Wel schoon. Waag het niet troep achter te laten. De inwoners zullen je er meteen op aanspreken en anders de politie wel. Rondom Cádiz loopt een soort boulevard. Heerlijk om over te slenteren. Moe? Dan wip je een van de straatjes binnen en vind je al snel een bar of restaurantje. Daarna slenter je verder, genietend van een van de oudste steden van Europa.