Somber in de winter? Dan heeft u misschien een winterdepressie

Somber in de winter? Dan heeft u misschien een winterdepressie

Door MIND en Korrelatie

 

Als u een depressie heeft, dan voelt u zich somber en kunt u niet meer genieten van zaken waar u normaal gesproken wél blij van wordt. Wanneer een depressie ieder jaar in hetzelfde seizoen opkomt, dan hebben we het over een seizoensgebonden depressie, zoals een winterdepressie.

 

In ieder seizoen kunnen mensen een seizoensgebonden depressie krijgen, ook in de zomer. De meeste mensen krijgen deze vorm van depressie echter in de winter, als de dagen kort zijn en er minder daglicht is. Dit komt omdat sommige mensen niet voldoende in staat zijn zich aan te passen aan de veranderende hoeveelheid licht tijdens de seizoenen. Vermoedelijk komt dit door het hormoon melatonine, dat ’s nachts wordt aangemaakt en tijdens de ochtend onderdrukt hoort te worden. Bij een seizoensgebonden depressie lijkt dit niet helemaal goed te gaan.

winterdepressieBelangrijkste klachten

Er kan sprake zijn van een seizoensgebonden depressie als de depressieve klachten minimaal twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen voorkomen. De klachten moeten dan ieder jaar opnieuw minimaal veertien dagen aanhouden. De belangrijkste klachten die voorkomen bij een seizoensgebonden depressie zijn:
• somberheid, neerslachtigheid
• verlies van plezier of interesse in (bijna) alle activiteiten
• veel slapen of slapeloosheid
• veel eten of een gebrek aan eetlust
• gewichtstoename of gewichtsverlies
• prikkelbaarheid
• vermoeidheid
• neiging uzelf terug te trekken
Iedereen kan een winterdepressie krijgen. Bij jongere mensen komt het vaker voor dan bij ouderen.

Wat kunt u eraan doen?

Heeft u iedere winter depressieve klachten? Ga dan eens met uw huisarts praten, of met een hulpverlener van Korrelatie. Dit kan anoniem, via www.korrelatie.nl. Sowieso is het belangrijk dat u uw sombere gevoelens serieus neemt en niet denkt “Er is niets aan de hand”. Houd regelmaat in uw leven en probeer iedere dag een stuk(je) te fietsen of wandelen, ook als het koud is. Bewegen helpt tegen depressieve gevoelens en u wordt er ‘gezond moe’ van. Blijf mensen opzoeken, ook al heeft u er niet echt zin in. Maar ga liever niet naar situaties waar u ‘verplicht vrolijk’ moet zijn, zoals op feestjes. Daar wordt u eerder somberder van.

Lichttherapie

Heeft u inderdaad een winterdepressie? Dan kan lichttherapie helpen. Lichttherapie is een geaccepteerde behandeling van seizoensgebonden stemmingsklachten. Deze behandeling reguleert op kunstmatige wijze de natuurlijke aanmaak van melatonine en herstelt hiermee het dag-nachtritme. Lichttherapie kunt u gemakkelijk ondergaan, werkt niet verslavend en is heel veilig. Veel ggz-instellingen bieden behandelingen aan. Vraag uw huisarts of Korrelatie om meer informatie.

 

Meer informatie over winterdepressie en seizoensgebonden depressie vindt u via de website van MIND: https://mindblue.nl/depressie/winterdepressie.

 

 

Mind

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!