2021 Een interessant jaar  voor de ruimtevaart!

2021 Een interessant jaar voor de ruimtevaart!

Het jaar 2021 is een interessant en druk jaar voor de ruimtevaart. Er staan veel noemenswaardige zaken op het programma. Wat dacht u bijvoorbeeld van missies naar de Maan en Mars? Vijf ontwikkelingen om in de gaten te houden:

 

1) De ontwikkelingen op Mars
Na een lange vlucht van 6,5 maand kwam op 18 februari 2021 de NASA Marsrover Perseverance aan op Mars. Deze rover gaat op zoek naar sporen van microbieel leven uit het verleden. Ook zijn er Chinese missies en is er de satelliet ‘Hope Probe’ van de Verenigde Arabische Emiraten. Het wordt nog druk op Mars!

 

2) Astronauten gezocht
De Europese ruimteorganisatie ESA startte in februari 2021, voor het eerst in 11 jaar, een campagne waarbij ze op zoek gaan naar nieuwe astronauten. De aspirant astronauten staat een spannende en strenge selectie te wachten. Vooral vrouwen worden aangemoedigd te reageren.

 

3) ESA astronauten naar ISS
Dit jaar gaan maar liefst twee Europese astronauten naar het International Space Station. Namelijk de Franse astronaut Thomas Pesquet in het voorjaar en de Duitse astronaut Matthias Maurer in de herfst. Beide astronauten reizen met de Crew Dragon van SpaceX.

 

4) Opvolger Hubble: James Webb Space Telescope
Als alles goed gaat, wordt op 31 oktober de lang verwachte ‘James Webb Space Telescope’ gelanceerd. Deze nieuwe telescoop volgt de beroemde ‘Hubble’ telescoop op en kan nog verder terugkijken in de tijd. Bijvoorbeeld naar de vorming van de eerste sterrenstelsels.

 

5) Een testvlucht naar de maan
Eind 2021 wordt er weer een grote stap genomen om opnieuw te kunnen lopen op de maan. De raket ‘Space Launch System’ van NASA maakt in november een testvlucht naar de maan met een onbemande Orion capsule.

Meer weten over de ruimte en ruimtevaart?

Vindt u het interessant om meer te weten over de ruimte en ruimtevaart? Maak er dan een leuk uitje van. Space Expo is hét museum over ruimtevaart in Noordwijk. In de tentoonstelling maak je op leuke wijze kennis met ruimtevaart in al haar facetten. Je ziet bijvoorbeeld hoe een astronaut eet, slaapt en leeft en je kunt wandelen door een levensgroot model van het Internationale Space Station (ISS).

Space Expo: coronaproof

Als de musea weer open mogen, dan biedt Space Expo bezoekers een bijzonder en coronaproof bezoek. Astronaut André Kuipers en schrijver Sander Koenen nemen u mee op een bijzondere virtuele missie. Gedurende 60 minuten volgt u een veilige en vaste route langs de bijzondere pronkstukken van het museum. Tijdens rondleiding hoort u unieke verhalen. De missie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar zeker ook voor ouders, grootouders en ruimtevaartliefhebbers. Lees meer op www.space-expo.nl

Internationale Dag van de Ruimtevaart

Op 12 april is het ‘Internationale Dag van de Ruimtevaart’. Op deze dag vieren we het begin van de ruimtevaart voor de mensheid. Op 12 april 1961 werd de eerste mens de ruimte ingestuurd, dit was de kosmonaut Yuri Gagarin uit de Sovjet Unie. Een zeer belangrijk historisch moment. Meer weten over de geschiedenis van ruimtevaart? Bij Space Expo in Noordwijk is er veel te zien en te ontdekken.

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie