Space Expo Een reis langs sterren en planeten

Space Expo Een reis langs sterren en planeten

Space Expo is het bezoekerscentrum van ESA ESTEC en hét museum over ruimtevaart in Noordwijk. Het museum bestaat alweer bijna 30 jaar. Op 29 juni 1990 openden Koningin Beatrix en haar zoon Prins Friso de tentoonstelling. Jaarlijks ontvangen zij meer dan 100.000 bezoekers.

Op ontdekkingstocht

Bezoekers die Space Expo binnenkomen maken een ontdekkingstocht door het heelal. Zo kunt u een echte meteoriet aanraken, een waterstofraket lanceren of ‘springen op de maan’. Ook is er een tentoonstelling met 100 voorwerpen die echt in de ruimte zijn geweest, zoals de originele Soyuz capsule van André Kuipers. Door de jaren heen is de collectie uitgebreid met prachtige permanente pronkstukken.

Daarnaast is er veel aandacht voor de geschiedenis van ruimtevaart én kunt u lopen door een model van het International Space Station (ISS). Favoriet bij veel van onze bezoekers is de levensgrote maquette van de Maanlanding. Bezoekers krijgen bij Space Expo antwoord op vragen als: Hoe werkt zwaartekracht ? Wat is een zwart gat ? Welke functie hebben satellieten? Hoe slaapt, eet en leeft een astronaut? Aan welke ruimtemissies wordt nu gewerkt?

Permanent bij Space Expo

Expositie ‘Terug uit de ruimte’

 

In deze expositie zijn 100 voorwerpen te zien die in de ruimte zijn geweest en weer terug op aarde zijn. Onder de voorwerpen vindt u onder andere kledingstukken van astronauten, onderdelen van de Hubble ruimtetelescoop en stof van de maan. De voorwerpen zijn gerangschikt naar de vijf zintuigen Zien, Horen, Proeven, Ruiken en Voelen. Er zijn daarom ook voorwerpen die aangeraakt mogen worden en er is zelfs de geur van de komeet 67P te ruiken, de komeet van ruimtesonde Rosetta. Een van de hoogtepunten uit de bijzondere collectie is het pak van Apollo 13 astronaut Fred Haise, de astronaut die zei “Houston we’ve had a problem”.

Space ExpoMet de Space Shuttle naar ESA ESTEC

In het weekend en tijdens vakanties kan tegen een meerprijs gebruik worden gemaakt van de ‘Space Shuttle’. Hiermee gaat u op excursie naar ESA ESTEC. Deze ruimtevaartorganisatie is al sinds 1968 gevestigd in Noordwijk, er werken meer dan 2.700 medewerkers uit tientallen landen. ESTEC is het technische hart van ESA, er worden onder andere satellieten getest voordat ze gelanceerd worden. Een gids brengt u naar diverse interessante gedeeltes van de ESTEC. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de activiteiten bij ESA ESTEC en laten zij trainingsmodules en testmodellen zien van bekende ESA ruimtevaartuigen. Let op: u moet goed ter been zijn in verband met trappen lopen.

“Thats’s one small step for a man…”

Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong de eerste stap op de maan zette. Hij sprak daarbij de legendarische woorden “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.” Bij Space Expo is het daarom een extra bijzonder jaar. Het hele jaar worden er speciale activiteiten georganiseerd.

Even 50 jaar terug in de tijd

In 1969 reisden Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins met de Apollo 11 naar de maan. Een spannende missie die live werd gevolgd door de hele wereld op de radio en televisie. Toen het luik van de maanlander werd geopend stapte Neil Armstrong als eerste naar buiten. Aangekomen onderaan de ladder zei Armstrong: “I’m going to step off the LEM now”. Hij draaide zich om en zette zijn linkervoet op het maanoppervlak om 3:56 op 21 juli 1969 Nederlandse tijd, om vervolgens te zeggen: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”, ofwel in het Nederlands: “Dat is een kleine stap voor een man, een reuzensprong voor de mensheid”. Toen Armstrong zijn beroemde uitspraak deed, werden zijn woorden rechtstreeks uitgezonden via televisie- en radiostations over de hele wereld. Iedereen zat aan de buis gekluisterd. Een zeer bijzondere gebeurtenis…

Space ExpoWanneer gaan we weer naar de maan?

Bij Space Expo wordt vaak de vraag gesteld “Waarom konden we vroeger wel naar de maan en gaan we nu niet meer?” Tot op heden zijn er slechts 12 mensen op de maan geweest. Zij verzamelden stof en stenen, maakten foto’s en deden experimenten. Alles bij elkaar opgeteld hebben we maar een dag of drie op de maan doorgebracht.

Een kwestie van tijd

Momenteel wordt hard gewerkt aan een nieuwe generatie ruimtevaartuigen die de reis naar de maan kunnen maken. NASA, ESA, Boeing en Lockheed werken samen aan deze nieuwe ruimtereizen. Daarnaast is er een generatie miljardairs bezig met ruimtevaart. Het zijn ontwikkelingen die ze bij Space Expo op de voet volgen. Er zijn geen twijfels of we ooit terugkeren op de maan. Het is slechts een kwestie van tijd.

Expositie ‘50 jaar maanlanding’

Van 21 juli 2019 t/m 5 januari 2020
Op dit moment is de expositie ‘50 jaar maanlanding’ te zien bij Space Expo. De expositie bevat unieke objecten die te maken hebben met de eerste bemande reizen naar de maan: de Apollo missies. Een unieke expositie die nog t/m 5 januari 2020 te bewonderen is.

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie