Spanje, 9 x Castilla y León

Spanje, 9 x Castilla y León

U kent vast het liedje 3 x 3 = 9 nog wel. Dat liedje is ook van toepassing op Castilla y León. De 9 provincies van deze grootste Spaanse autonome regio zingen stuk voor stuk hun eigen lied, want Castilla y León kenmerkt zich door diversiteit.

 

Castilla y León grenst in het westen aan Portugal. De 9 provincies zijn vernoemd naar hun hoofdstad. De namen zullen u bekend voorkomen: León, Palencia, Burgos, Zamora, Valladolid, Soria en nóg bekender: Salamanca, Avila en Segovia. Misschien bent u er al eens geweest of bent u er langsgereden op weg naar Zuid-Spanje of Portugal. Veel toeristen gaan vanuit Madrid één van deze steden bezoeken. Het kan ook andersom. U verblijft in de rust van een van deze steden en gaat van daaruit naar Madrid b.v. met de hogesnelheidstrein.

SpanjeHistorie

Wie beweert dat Castilla y León de bakermat van Spanje is, strijkt ongetwijfeld een aantal Spanjaarden tegen de haren. Maar ook in het wapen van Spanje zijn het kasteel en de leeuw terug te vinden. Dat zegt genoeg. De naam Castilla is te danken aan de eeuwen dat er kasteel na kasteel werd gebouwd in de strijd tegen de Arabieren: de Reconquista. En die ‘león’ dan? Geen leeuw te vinden daar. Klopt. León heeft namelijk niets te maken met leeuwen. Het is een verbastering van het Latijnse woord voor ‘Legioen’. Een aquaduct van de Romeinen prijkt nog steeds in Segovia. Over bakermat gesproken: wist u dat de oudste inwoners van Europa zijn gevonden in Castilla y León. In het Museum van de menselijke evolutie in Burgos wordt het allemaal heel mooi uitgelegd. https://www.museoevolucionhumana.com/es/

 

En El Cid

Kent u de film nog? Charlton Heston en Sophia Loren? Het verhaal van El Cid speelt zich deels af in Castilla y León. In zijn (vermeende) voetsporen is een speciale El Cid Route uitgezet vanuit Burgos door Soria naar Valencia.
https://en.caminodelcid.org/

Spaans

Zelfs het Spaans vindt zijn oorsprong in Castilla y León. Het begon als mengelmoes van Germaans, Grieks, Latijn, Keltisch, later ook Arabisch als ‘Romance Castellano’ en groeide uit tot de wereldtaal die wij nu kennen als ‘Spaans’, vaak nog aangeduid als ‘castellano’, de officiële taal in heel Spanje. Er is een wandelroute met het Castellaans als thema.
https://www.beleef-spanje.nl/reis-blog-over-spanje/679526_route-van-de-spaanse-taal

 

Beweerd wordt dat in Castilla y León het beste Spaans wordt gesproken. Zouden daarom de taalscholen in o.a. Salamanca jaarlijks duizenden cursisten trekken?
https://www.languagecourse.net/escuelas-cursos-salamanca.php3

Kloosters, kathedralen en moderne kunst

Castilla y Léon is beroemd om haar kathedralen. O.a. Burgos, Salamanca, León, Zamora – dé stad om de week voor Pasen te beleven, ‘heksenstad’ Segovia en Ávila, de stad van de Spaanse heilige Theresia… Mezquitas, zoals in zuidelijk Spanje, zijn er niet te vinden. Zo noordelijk zijn de Arabieren niet gekomen. Wel vindt u er veel Romaanse kerken en kloosters. León gaat er zelfs prat op – naast de mooiste Gothische kathedraal van Spanje – ook de Romaanse ‘Sixtijnse kapel’ te herbergen. Klein contrast: in León staan ook een museum van hedendaagse kunst en o.a. het Casa Botines van Antoni Gaudi.
https://leon.es/en/the-city/

Camino de Santiago

Onder Camino-gangers is de zogeheten Franse route een van de bekendste. De route is sinds 1987 Europees Cultureel Erfgoed en sinds 1992 Unesco Cultureel Erfgoed. Wie de Franse route van Roncevalles naar Santiago de Compostela volgt, komt door de drie noordelijke provincies van Castilla y León: Burgos, Palencia en León.
https://caminoways.com/camino-frances

Fietsen

Een andere route dwars door Castilla y León is één van de zogeheten EuroVelo-routes. Zeg maar het fiets-broertje van de langeafstand-wandelpaden. https://en.eurovelo.com/ De route is keurig gemarkeerd. In Castilla y Léon volgt ze eerst de pelgrimsroute naar Santiago tot aan Burgos, vervolgens langs het Kanaal van Castilla en daarna de oever van de Douro. Via de Ruta de la Plata kom je in Zamora en uiteindelijk in Salamanca. Al met al heb je dan heel wat moois gezien aan stedenschoon en natuur. Bovendien heb je dan zo’n 500 km. en flinke klims in de benen. Uitrusten in Salamanca? De stad heeft daarvoor historisch, cultureel en culinair meer dan genoeg te bieden.
https://salamanca.es/es/

Grotten en bergen

Voor wie goed ter been én in goede conditie is, heeft Castilla y León iets bijzonders in petto. In de grotten van Valporquero kun je mee met een gegidste tour als was je een echte speleoloog. De adrenaline stroomt door je lijf. https://www.civitatis.com/en/felmin/cavingvalporquero-canyoning/ Gelukkig zijn er ook een minder adrenaline-wekkende tours mogelijk. De grotten bevinden zich in het noorden van de provincie León. Daar is ook nog net een stukje van de Picos de Europa te vinden. Ga je daar heen met de auto, neem de tijd. Er zijn geen snelwegen en je komt onderweg veel uitzichtpunten tegen met overweldigende vergezichten.
https://www.spain.info/en/nature/picos-europa-national-park/

 

Spanje

 

Hou je van wandelen dan zijn de Picos de Europa – sinds begin vorige eeuw een beschermd nationaal park – een goede bestemming. Er zijn tientallen bewegwijzerde wandelpaden in uiteenlopende moeilijkheidsgraden.

Wijnen

Naast genieten van stedenschoon en natuur, verwacht u waarschijnlijk ook te kunnen genieten van Spaanse wijnen. Nou, dat kan! Castilla y León gaat prat op meer dan 18.000 verschillende wijnen, in alle kleuren en smaken en tegenwoordig ook alcoholvrij. Wilt u ze allemaal leren kennen? Dan komt u na het volgen van de acht verschillende wijnroutes een eind in de goede richting.

Gastronomie

Een regio die gekenmerkt wordt door diversiteit heeft natuurlijk ook streekgebonden gastronomie. De inwoners van Castilla y León houden van feesten. Dus zijn er ook feesten waarin gastronomie centraal staat: elk jaar meer dan 400. Het is bovendien een regio die tekent voor 50% van alle Iberische ham die in Spanje wordt geproduceerd.

9 x Castilla y León

Alles zingt er zijn eigen lied. Niet alleen de 9 provincies, maar ook de historie, kloosters, kathedralen, moderne kunst, grotten, bergen, wandel- en fietsroutes, wijnen en gastronomie en – niet te
vergeten: de enorme gastvrijheid.
 

¡Vamos de tapas!

Meer informatie

Begin op: https://www.turismocastillayleon.com en zwerf vanaf daar over tientallen websites met gespecialiseerde informatie in Spaans en meestal ook Engels.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!