Spanje, ontdek het binnenland

Spanje, ontdek het binnenland

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

Castilla y Leon is de grootste regio van Spanje en ligt noordwest van Madrid. Een hoogvlakte met talloze kastelen, uitgestrekte wijnvelden en rivierdalen. Maar ook met hele bijzondere hotels in oude kloosters en in middeleeuwse hoeves. Vlieg mee naar Madrid en ontdek het binnenland van Spanje per huurauto.

Kastelen

Castilla y Leon. De naam zegt het al: kastelen. Veel kastelen. En kloosters. En lang geleden ook Romeinse legioenen. Castilla y Leon is nu een onbekende regio maar had altijd een belangrijke rol als bolwerk tegen opdringerige types uit Noord-Afrika. Nu geniet je er vooral van de rust en de ruimte. Met prachtige stadjes en heerlijke wijn: prima voor een aangename roadtrip vanuit Madrid.

 

Ik haal mijn huurauto op en rij het vliegveld van Madrid af. Richting Segovia waar mijn eerste stop-over is. Nog geen 40 km van Madrid zit ik ineens op 2000 meter hoogte en wordt er rondom mij volop geskied (!). Ik trek alle kleding aan die ik bij me heb, want dit had ik niet verwacht midden in Spanje. Ik heb alleen zomer-kleding mee…

 

Direct achter het ski-gebied begint de regio Castilla y Leon: een hoogvlakte op 1000 meter hoogte. De regio heeft een soort landklimaat en vanwege de hoogte betekent dit: 9 maanden winter met ruwweg Nederlandse temperaturen en 3 maanden zomer waarbij het 40 graden is. Voor wie een actieve vakantie wil, is het voorjaar of het najaar dus het beste.

spanje-2Isabella

De eerste plaats die ik aandoe is Segovia, bekend van het enorme aquaduct dwars over het stadje. En ik bekijk hier mijn eerste kasteel van deze trip. Maar ook het prachtige Koninklijke Paleis van La Granja de San Ildefonso, met zijn Versailles-achtige tuinen. Ik hoor over de geschiedenis van Spanje (het belangrijke jaar 1492 waarin Spanje in haar huidige vorm ontstond) en de eerste keer valt de naam Isabella. En niet voor het laatst… Overal duikt haar naam op. Isabella en haar man Ferdinand van Aragon verdreven de moren uit Spanje en waren de eerste vorsten van Castilië. De vele kastelen zijn hun erfenis.

Slapen in oude hoeves en in kloosters

Alle middeleeuwse gebouwen geven sfeer aan Castilla y Leon. Kastelen, oude kloosters, kapellen en prachtige middeleeuwse hoeves (posadas). En laat ik daar nu overnachten! Posada Real Caserío de Lobones ligt vlak buiten Segovia. De trotse beheerder Juan begroet me zelfverzekerd en met Spaanse flair. “Welkom en doe of je thuis bent. Ik laat je direct je kamer zien – je zult wel moe zijn.” Juan beheert de hoeve alsof het zijn eigendom is. “De hoeve bestond al in 1500 en was groot genoeg om het boerengezin én alle 30 medewerkers te huisvesten. Er is zelfs een kapel in de boerderij waar vroeger alle bewoners zondags de mis vierden”.

 

De volgende dag slaap ik in een middeleeuws klooster. In San Bernardo (bij Valladolid) is vorig jaar hotel Balneario Castilla Termal Monasterio de Valbuena gebouwd waarbij het oorspronkelijke klooster volledig bewaard is gebleven. Ik slaap waar ooit monniken sliepen. Ik eet waar ooit zwijgend brood en een emina (maatbeker) wijn werden genuttigd (monniken hadden recht op één maat-beker wijn per dag). En ik ontspan me in de spa, in de catacomben van het klooster. Een vijfsterrenklooster, aan de oever van de Duero rivier. Dat voelt wel heel speciaal…

Hiken in de canyon van de Río Duratón

De hoogvlakte van Castillo y Leon wordt af en toe doorsneden door een diepe canyon. In Parque Natural Hoces del Río Duratón noord van Segovia ligt de beroemdste canyon van de streek. De VVV in Sepúlveda maakt me wegwijs en ik hoor o.a. dat er ruim 1800 vale gieren in het gebied leven. Dus dat zijn die enorme schaduwen die ik onderweg over de weg zie schieten! Een vale gier heeft een spanwijdte tot wel 3 meter! Ik rij naar het spectaculair gelegen klooster Ermita de San Frutos en loop daar een stuk langs de kliffen van de Duratón rivier.

Wijn proeven langs de Duero

Om in 4 dagen alle hoogtepunten van de regio te zien en te ervaren valt niet mee. Ik pak de auto en rij door naar de centraal gelegen Duero rivier die helemaal uitmondt in de Atlantische oceaan: in Porto, in Portugal. De Duero brengt enorme hoeveelheden wijn voort. In Porto is dat de beroemde Port, en hier in Spanje de rode Temperanillo.

 

Ik bezoek de wijnkelders van Emina (genoemd naar die maatbeker in het klooster) en van Matarromera. Mijn gids Paolo leidt me rond en opent achteloos flessen van €30 om ze mij te laten proeven. “De wijn van Matarromera is de huiswijn van onze koning”, vertelt Paolo met de nodige trots. “Hier, neem deze fles mee voor op je hotelkamer, vanavond.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Slenteren door stille stadjes

Castilla y Leon is geen toeristentrekker. En dat is fijn. Gedrongen vrouwtjes hangen de was op en schieten naar binnen als ze mij zien. Door het raam volgen ze me nieuwsgierig. Lage huisjes, stoere stadsmuren, smalle straatjes. Dit is echt nog een ontdekkingstocht. Zeker omdat ik geen Spaans spreek, en Spanjaarden geen Engels.

 

Als je tijd hebt bezoek dan zeker de stadjes Medina del Campo en Madrigal de las Altas Torres y La Moraña. Ze liggen zo geïsoleerd dat het lijkt of de tijd er stil heeft gestaan. Ik zie (alweer) een huis van koningin Isabella, maar ook statige huizen die rijk werden door de graanhandel. Een groep ‘jongelingen’ in klederdracht zingt de sterren van de hemel.

Tapas eten met handen en voeten

Culinair gezien kenmerkt Castilla y Leon vooral door een degelijke ‘boeren’ keuken. Veel Iberische ham en daarnaast de plaatselijke specialiteit: speenvarken. De Iberische ham eet ik van ontbijt tot avondeten. En natuurlijk ook andere tapas, zoals kaas en olijven. Het taalprobleem zorgt dat ik niet altijd weet wat ik eet. Maar met handen en voeten wordt het me duidelijk gemaakt. En vooral dat ik alles moet proberen!

 

• Meer info www.spain.info/nl/ en www.turismocastillayleon.com/turismocyl/en/.

• Meer boeiende reisreportages: www.reishonger.nl.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!