Sta op tegen pesten

Sta op tegen pesten

Voor jezelf en voor anderen

 

Herkenbaar? Lang geleden heb je te maken gehad met pesten en je hebt het nooit verteld. Aan niemand. Misschien uit schaamte, of uit een gevoel van schuld. Of, gewoonweg té pijnlijk.

De verborgen bibliotheek

Het opschrijven van je persoonlijke pestverhaal kan enorm opluchten en helend zijn. Het is als het ware de sleutel naar ieders persoonlijke bibliotheek waar verborgen gevoelens en de pijnlijkste herinneringen worden bewaard. Het schrijven dwingt je om die gevoelens en gedachten te ordenen en onder woorden te brengen. Datgene wat je hebt meegemaakt en ervaren krijgt eindelijk de erkenning die zo belangrijk is.

 

Het schrijven geeft inzicht in je levenspatronen. Je gaat beter begrijpen wie je bent en hoe het komt dat je zo bent geworden. Het helpt je het verleden los te laten, zodat je er nu minder of geen last meer van hebt. Hierdoor ben je in staat bent om andere levenskeuzes te maken.

perstenTranen

Dus díe opdracht had ik de vrouw gegeven die tegenover me zat. Schrijf het op, het maakt niet uit hoe lang je erover doet. Met haar gezicht nat van de tranen, las het haperend voor. Ze vertelde hoe ze lang geleden als een blij en vriendelijk meisje naar de basisschool ging. In de 5de klas ging het mis. ‘Lelijkerd, dikzak, brillenjood’, gniffelen bij een spreekbeurt en als laatste gekozen worden met gym. Iedere dag.

 

Natuurlijk ging ze naar de juf. En natuurlijk liepen haar ouders wanhopig steeds naar school. De leerkrachten zagen een vrolijk meisje en van pesten merkten ze niets. Alleen, zij gingen af op wat ze aan de buitenkant zagen. En dat was een meisje dat wanhopig haar best deed om er vrolijk uit te zien, in de hoop dat ze mee mocht doen en het pesten zou stoppen. Jarenlang veranderde er niets. Behalve dat de binnenkant van dat vrolijke meisje veranderde. Niet meer blij met zichzelf, vol met boosheid, verdriet en angst.

 

Het opschrijven van je persoonlijke pestverhaal kan enorm opluchten en helend zijn.

Als het verleden levend blijft: sta op tegen pesten!

Dat wat je meegemaakt hebt kan je blijven achtervolgen. Je vindt de brokstukken terug in je gedrag, in wat je denkt over jezelf en in je relaties met anderen.
Sta op en schrijf je eigen pestverhaal. Deel het met iemand die je na is. Het kan het verschil maken. Doe het voor jezelf. Je bent het dubbel en dwars waard.

Pak je Pestbril en sta op tegen pesten!

Ga niet af op wat je aan de buitenkant denkt te zien. Zet bij wijze van spreken je ‘Pestbril’ op en kijk voorbij de buitenkant van iemand. Pesten kan ons echt allemaal overkomen: je liefhebbende partner, je vrolijke dochter, je ontwapende kleinkind, je daadkrachtige collega en je zorgzame buurvrouw. Sta op tegen pesten, maak contact en vraag in alle oprechtheid hoe het met iemand gaat. Geef aandacht. Je kan hiermee echt het verschil maken.

 

Auteur: Anja van de Weerd
Specialist ongewenst gedrag,
pesten & sociale veiligheid

 

Aandacht voor Pesten is een Landelijk Steunpunt & Informatiecentrum op het gebied van pesten, ongewenst gedrag en sociale veiligheid.
Aandacht voor Pesten is er voor iedereen in de samenleving die, om wat voor reden dan ook kwetsbaar is. In het bijzonder vragen wij warme aandacht voor pesten bij mensen met een (L)VB. Meer weten?
Mail naar info@aandachtvoorpesten.nl www.aandachtvoorpesten.nl.

 

 

pesten

 

 

 

Tags sociaal

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!