Stichting Monumenten Bezit – gebouwen of landschappen van nationaal belang

Stichting Monumenten Bezit – gebouwen of landschappen van nationaal belang

Maak kennis met de bijzondere portefeuille van Monumentenbezit! Deze monumentenroute brengt je langs diverse en uitzonderlijke rijksmonumenten. De route duurt 2,5 uur en start in het Brabantse land bij de Slotbossetoren in Oosterhout en eindigt bij kasteel Slangenburg in Gelderland. In totaal is de route 160 kilometer lang.

 

Let op dat je bij sommige monumenten je auto moet parkeren bij een nabijgelegen parkeervoorziening. Voordat je op pad gaat, adviseren wij je om de parkeervoorzieningen en openingstijden te controleren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wil je meer weten over Monumentenbezit of de andere routes? Bezoek dan onze website www.monumentenbezit.nl.

 

Duur: 2 uur en 20 minuten excl. bezoektijd
Aantal km: 160 km
Route: Ruïne van Strijen, het Stadskasteel Zaltbommel, de Kronenburgertoren in Nijmegen en het kasteel Slangenburg in Doetinchem
Entreeprijzen: ongeveer €17 excl. overnachtingskosten
Bijzonderheden: overnachtingsmogelijkheid in heus kasteel

monumentenBrabant: de Slotbossetoren (Ruïne van Strijen)

Adres:
Kasteeldreef 32
4907 EA Oosterhout

 

Wat is het?
De Slotbossetoren is het enige restant van het dertiende-eeuwse kasteel van Strijen. Het is gebouwd door Willem Willemszoon van Strijen. Al sinds 1636 verkeert het kasteel in ruïneuze staat.

 

Wat kan je zien?
Het enige gedeelte van het kasteel dat nog overeind staat is een deel van het hoekpunt van de hoofdtoren. Je kan aan de binnenkant van de ruïne nog bouwsporen zien die ooit het kasteel sierden, zoals vensters, schietsleuven, een gewelf en een schouw met rookkanaal.

 

Wat kan je doen?
De ruïne is vanwege veiligheidsredenen helaas beperkt toegankelijk. Toch is de imposante ruïne een bezoek waard, zeker gecombineerd met een wandeling in het naastgelegen park.

Gelderland: Stadskasteel Zaltbommel

Adres:
Nonnenstraat 5
5301 BE Zaltbommel

 

Wat is het?
Het stadskasteel, ook wel het Maarten van Rossemhuis genoemd, is ongeveer tussen 1535 en 1540 door de Gelderse legeraanvoerder Maarten van Rossem
(ca. 1495-1555) gebouwd.

 

Wat kan je zien?
Het middeleeuwse stadskasteel is in een latere periode gedecoreerd met gebeeldhouwde decoraties. Zij behoren tot de vroegste voorbeelden van de renaissance in de noordelijke Nederlanden.

 

Wat kan je doen?
In het museum leer je over de geschiedenis van de Bommelerwaard en de stad Zaltbommel. Op de tweede verdieping is een tentoonstelling over Fiep Westendorp te zien.

monumentenKronenburgertoren Nijmegen

Adres:
Parkweg 11
6511 BE Nijmegen

 

Wat is het?
De kronenburgertoren uit 1425-1427 is de enig gespaard gebleven toren van de middeleeuwse stadsmuur rondom Nijmegen. Dit is op zijn minst uniek te noemen. De toren heeft namelijk talloze stadsuitbreidingen, aanvallen en wijzigingen meegemaakt.

 

Wat kan je zien?
De toren van ongeveer 30 meter hoog bestaat uit twee geledingen (delen) die worden bekroond door een weergang met kantelen. De luiken zijn geschilderd in de kleuren (rood en zwart) van de Nijmeegse vlag.

 

Wat kan je doen?
De toren is alleen in het weekend en bij aanwezigheid van de torenwachter te bezichtigen. Daarnaast kan
je een mooie wandeling door het Kronenburgerpark maken of een bezoek brengen aan het schitterende en oud-Romeinse stadscentrum van Nijmegen.

Kasteel Slangenburg

Adres:
Kasteellaan 6
7004 JK Doetinchem

 

Wat is het?
In 1585 werd de havenzate Slangenburg door de Staatse troepen geplunderd, waarna het tot ruïne verviel. Tussen 1609 en 1621 werd Slangenburg herbouwd en vanaf 1675 bouwde generaal Frederik Johan van Baer het huis uit tot een aanzienlijk slot.

 

Wat kan je zien?
Het kasteel is tijdens een restauratie vanaf 1675 voorzien van prachtige wand- en plafondschilderingen van Gerard Hoet. Zo kan je in de opkamer een geschilderd houten plafond zien uit omstreeks 1680 met de voorstelling van god Bacchus en de godin Venus.

 

Wat kan je doen?
In het kasteel kan je verblijven in het prachtige en rustgevende gastenhuis. Maar je kan er ook voor kiezen om in alle rust te genieten van de kasteelhuisjes.

 

Via deze link: https://goo.gl/maps/hUtvx8W1uNj6MnQi6 kunt u de route en de locaties van de monumenten bekijken.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!