Stichting Monumenten Bezit – gebouwen of landschappen van nationaal belang

Stichting Monumenten Bezit – gebouwen of landschappen van nationaal belang

Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten, gebouwen of landschappen die van nationaal belang zijn, de moeite waard om te behouden. Onder de grond zijn ook plekken met veel waarde, 1500 daarvan genieten bescherming als archeologisch rijksmonument. Al deze objecten worden onderhouden door gedreven specialisten, onder andere door Stichting Monumenten Bezit (SMB). Zij is verantwoordelijk voor 29 rijksmonumenten verspreid door heel Nederland. Het overgrote deel van deze 29 monumenten is toegankelijk voor het publiek.

 

De monumenten van SMB zijn typologisch veelzijdig, van gedenknaald tot kasteel, van middeleeuwse ruïne tot 17e eeuws woonhuis. SMB zet zich in voor het behoud van al haar monumenten. Dit doet zij door haar monumenten tijdig te onderhouden, te restaureren en her te bestemmen naar een functie die past in de huidige tijd. Daarbij is het van belang dat het verhaal van het monument en de plek waar het zich bevindt ook aandacht krijgt. Er zijn diverse gebruikers en vrijwilligers actief die een groot deel van de monumenten openstellen. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

 

In de Vestingwerken van Naarden heeft het Vestingmuseum zich gehuisvest in Bastion Turfpoort. Het museum is het hele jaar open. Op de 17e eeuws verdedigingswerken bevinden zich de originele militaire gebouwen, waarin met een vaste en wisselende tentoonstellingen het dagelijks leven in een kazerne wordt uitgebeeld. De manier van oorlogvoering in het landschap van Nederland staat hierin ook centraal. Op specifieke dagen demonstreren vrijwilligers hoe in de tijd van Napoleon een kanon werd afgevuurd.

 

Monumenten BezitSMB heeft ook meerdere ruïnes in beheer. Een mooi voorbeeld hiervan is de ruïne van Brederode te Santpoort, nabij IJmuiden. Dit kasteel uit de 14e eeuw is door de Spanjaarden verwoest en sindsdien in verval geraakt. In de loop der tijd hebben er verschillende restauraties plaatsgevonden. Hierdoor zijn de contouren en onderdelen nog te herkennen. Vrijwilligers vertellen hier het verhaal over de ruïne en haar bewoners. De ruïne ligt in een prachtig duinlandschap dat tot de verbeelding spreekt. Vanaf de toren kan men genieten van een wijds uitzicht. Geopend van maart tot november.

 

Levende geschiedenis is dit jaar te zien bij de slag van Heiligerlee. In mei is het 450 jaar geleden dat daar de Tachitgjarige Oorlog begon. In het weekend van 26 en 27 mei zijn meer dan 300 spelers in authentieke kledij te zien, onder andere in de rollen van de broers Lodewijk en Adolf van Oranje. Zij namen het met hun legers op tegen de Spaanse overheersers. Aan deze slag, waar graaf Adolf in het harnas stierf, is een gedenkmonument gewijd.

 

Nijmegen, één van de oudste steden van Nederland, heeft nog delen van haar stadsmuren. De Kronenburgertoren is daar een onderdeel van. Op de begane grond is Grootmoederskeuken gevestigd. Op afspraak is deze middeleeuwse ruimte te bezoeken. Er wordt een collectie keukengerei van rond de vorige eeuwwisseling ten toon gesteld.

 

In Medemblik, in de kop van Noord Holland, ook wel West Friesland genoemd, heeft Graaf Floris V een dwangburcht gesticht om de pas onderworpen West-Friezen in bedwang te houden. Ondanks dat het door Hollanders is gemaakt, bleef de lokale bevolking het de naam van een Friese koning Radboud noemen. Momenteel wordt het kasteel gerestaureerd waarbij het leiendak wordt vervangen en in interieur werkzaamheden worden uitgevoerd. Vanaf april zijn museum en horeca weer open voor publiek.

 

Zeeland telt tal van prachtige steden met een rijke handelsgeschiedenis. Zo heeft Veere huizen die herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen met Schotland. Op de Kaai staan twee gotische huizen die bekend staan als de Schotse Huizen. Deze zijn zeer bijzondere en al vroeg door de Nederlandse staat gekocht om te behouden van sloop. ‘De Struys’ en ‘Het Lammeken’ zijn in gebruik als museum en restaurant. Tot de collectie van het museum Veere behoren onder meer de unieke 16e-eeuwse Stadhuisbeelden van Veere en de beroemde vergulde beker van Maximiliaan (zie links). Op de Schotse zolder vertelt het museum het verhaal van de Schots-Veerse handels-relaties.

Over de Stichting Monumenten

Stichting Monumenten Bezit is vanuit de Nationale Monumentenorganisatie opgericht om zich als landelijke monumenten beherende organisatie te profileren. SMB heeft geen winstoogmerk en heeft als doel Nederlands erfgoed door te geven aan volgende generaties door verwerving, onderhoud en exploitatie. Het verhaal staat centraal, de reden in eerste instantie dat het een gebouw of object een rijksmonument is geworden. Voor meer informatie over toegankelijkheid en openingstijden, kijk op www.monumentenbezit.nl.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie