Strijd tegen tuberculose gaat verder, ook in coronatijd

Strijd tegen tuberculose gaat verder, ook in coronatijd

Terwijl de wereld in de ban is van corona, waart op veel plekken in de wereld nóg een epidemie rond: tuberculose (TBC). Elke dag sterven zo’n 4.000 mensen, waaronder ruim 500 kinderen aan deze infectieziekte. Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds zet zich wereldwijd in om TBC te stoppen. Door de lockdowns is het voor de TBC-experts lastig geworden om hun werk te doen. Maar hun inzet is groter dan ooit. Zo maakt het Tuberculosefonds zich er hard voor dat alle patiënten – ook in deze tijd – de beste behandeling krijgen.

 

In Nederland was TBC rond de Tweede Wereldoorlog volksziekte nummer 1. De ziekte is hier nu goed onder controle, maar wereldwijd is het na corona de meest dodelijke infectieziekte. Daar komt bij dat de Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat door de lockdowns en andere (in)directe gevolgen van corona, nóg meer mensen aan TBC overlijden. Bijvoorbeeld omdat patiënten niet meer op tijd getest en behandeld kunnen worden. Gezondheidscentra hebben daar door corona soms geen capaciteit meer voor.

 

Het Tuberculosefonds doet er alles aan om de TBC-zorg op peil te houden en te verbeteren. Daarbij is er in deze moeilijke tijden gelukkig ook hoop. Een volledig beschermend vaccin tegen TBC bestaat nog niet, maar de medicijnen om de ziekte te genezen worden steeds beter.

 

De afgelopen maanden droeg het Tuberculosefonds eraan bij dat in Oekraïne en Tajikistan, als een van de eerste landen ter wereld, een nieuwe behandeling in gebruik is genomen. Deze behandeling – BPaL* genaamd – geeft mensen met de meest ernstige vorm van TBC een goede kans om te genezen. Voor patiënten zoals de Oekraïense Hanna (foto rechts) is dat van levensbelang.

 

tuberculose“Toen ik mijn diagnose hoorde, raakte ik in paniek en moest ik huilen”, vertelt Hanna. Extensief resistente tuberculose (XDR-TBC) betekende tot voor kort een doodvonnis. Gangbare medicijnen werken er niet tegen. In plaats van de gebruikelijke 6 maanden, moesten patiënten 20 tot 24 maanden in behandeling en maandenlang, dagelijks een pijnlijke injectie ondergaan. Een absoluut schrikbeeld voor de 35-jarige moeder.

 

Als een van de eerste patiënten ter wereld, kon Hanna echter de BPaL-behandeling krijgen. Deze duurt maar zes maanden, zonder injecties en met een veel grotere kans op genezing. “Ik heb twee kinderen, Darya is vijf jaar en Dmytro dertien. Ik wil ze zien opgroeien en er voor ze zijn”, vertelt Hanna. “Hopelijk herstel ik dankzij deze nieuwe behandeling snel en ben ik snel weer bij mijn kinderen en familie.”

 

In Tajikistan was de 48-jarige Aietbegim (foto onder) een van de eerste patiënten die de nieuwe behandeling kreeg. In andere landen wordt door het Tuberculosefonds en partners ook hard gewerkt om BPaL beschikbaar te maken.

 

Hanna onderschrijft hoe ontzettend belangrijk dit is. “Ik denk dat alle patiënten toegang moeten hebben tot deze behandeling. Iedereen heeft een kans nodig op een snel herstel. Deze infectieziekte mag niet worden verspreid en nog meer mensen treffen.”

 

* De BPaL-behandeling is ontwikkeld door TB Alliance. In Oekraïne en Tajikistan wordt de behandeling ingevoerd door KNCV Tuberculosefonds en partners, als onderdeel van het TB REACH project van Stop TB Partnership.

Wat kunt u doen?

Met uw steun kan het Tuberculosefonds meer patiënten zoals Hanna en Aietbegim helpen en meer levens redden. Samen vechten we voor een wereld vrij van TBC!

 

Steunen kan in de vorm van een donatie, periodieke schenking of nalatenschap. Meer informatie is te vinden op:
www.TBCvrij.nl

 

 

tuberculose

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!