Struinen door  Betuwse uiterwaarden

Struinen door Betuwse uiterwaarden

Er is een voor velen nog onbekende reden om naar de Betuwe te gaan: de uiterwaarden van Waal en Lek zijn verrassende natuurgebieden die uitnodigen tot een sportieve wandeling. Voor wie dat nog niet wist: ga maar eens kijken op www.struingids.nl. Daar vindt u inspirerende struintochten langs Waal, Lek en andere Nederlandse rivieren. De tochten zijn ontwikkeld door Emmie Nuijen en Jan van den Berg, uiterwaardenkenners bij uitstek. Jan heeft bovendien gezorgd voor prachtige foto’s. Zo heeft u alvast een voorproefje. Wilt u een gedrukte struingids? Dat kan. Op de site staat waar u deze gratis kunt ophalen. Bestellen via de website kan ook, dan betaalt u verzendkosten.

Passie delen

U hebt in uw omgeving vast wel mensen die bijvoorbeeld het Pieterpad hebben gelopen. Maar hoeveel mensen kent u die struintochten lopen door uiterwaarden? Waarschijnlijk niet zoveel. Want struinen langs rivieren is nog niet zo in zwang. Maar mede door Emmie en Jan gaat dat er wel van komen. Emmie zegt over zichzelf: “Ik ben ik verslingerd geraakt aan het rivierenlandschap met zijn veelzijdige natuur en cultuur. De dynamische natuur langs de rivieren is prachtig en vaak onbekend, daar kunnen meer mensen van genieten!” Jan kan geen betere ontspanning bedenken dan de natuur in te duiken. “Je zult me daarbij nooit zonder fotocamera zien, dus vandaar dat ik na elke struintocht thuis kom met tientallen foto’s. Er is ook zóveel te beleven in de natuur!” Emmie en Jan willen hun passie graag met anderen delen.

uiterwaardenKlik

Deze klik heeft geresulteerd in een intensieve samenwerking rond de struingids. De gids van 2020 bevat zes suggesties voor routes langs Rijn en Waal, vanaf Tolkamer bij de grens met Duitsland tot aan Slot Loevestein bij Gorinchem. Emmie: “Het gebied tussen dijk en rivier is een soort niemandsland. Wie er onbekend is kan gemakkelijk terechtkomen op plekken waar je niet verder kunt. Dat zal je met onze routes niet zo gauw gebeuren.” Zij maakt daarbij wel een voorbehoud. “Soms horen we van struiners dat wij een route moeten aanpassen, bijvoorbeeld omdat na het samenstellen van een route ergens werkzaamheden zijn begonnen.”

 

‘Struingids’ bevat bovendien veel informatie over onder meer de natuur, de cultuur en het landschap waarin de route ligt en over mensen die in die omgeving wonen. Als voorbeeld noemt Emmie tips van de boswachter bij de route door de Millingerwaard. “Daardoor gaat zo’n route meer leven. Zelfs bewoners uit zo’n regio kijken met andere ogen.” Een bijkomstig voordeel: de routes van ‘struingids’ zijn veelal rondwandelingen. Je komt dan weer terug bij het vertrekpunt. Dat scheelt een hoop gedoe met openbaar vervoer.

Regio en elders

Inmiddels is ‘struingids’ toe aan gids nummer 3. Daarin komen struintochten in het gebied tussen Lek en Linge. “We werken samen met de gemeentes Culemborg en Vijfheerenlanden, met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en met toeristische samenwerkingsverbanden Glasstad Leerdam en Vrijstad Vianen. De gemeenten willen met het gidsje toeristen aantrekken maar tevens eigen bewoners stimuleren om eropuit te gaan en actief te bewegen.”

 

De gedrukte struingidsen vinden aftrek binnen de regio en elders. Emmie: “We krijgen bestellingen van toeristische informatiecentra, van campings, hotels, noem maar op. Die willen het gidsje graag meegeven aan hun gasten. Opvallend is dat ook veel particulieren uit de regio onze gidsen aanvragen. Die verspreiden ze onder familie en bekenden. Er is dus veel mond-op-mond-reclame.” Iedereen die een struintocht heeft gemaakt, zal begrijpen waarom.

 

Meer informatie: www.struingids.nl

 

Foto’s: Jan van den Berg www.finton.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!