Succes in Hilversum: meer openbare toiletten voor vrouwen

Succes in Hilversum: meer openbare toiletten voor vrouwen

Wie in Hilversum rondloopt, kan bij een aantal horeca-gelegenheden zomaar het bordje ‘Openbaar toilet’ zien hangen. Je kunt daar gebruik maken van de toiletvoorziening, zonder er iets te hoeven gebruiken. Deze mogelijkheid bestaat pas sinds enkele maanden.

 

Hilversum is de eerste – en tot nu toe enige- gemeente in Nederland waar dit mogelijk is. Dit is te danken aan een zo goed als unaniem gesteunde motie van Marleen Remmers (GroenLinks) op 27 september 2017 in de Hilversumse Gemeenteraad. “Er waren toen landelijk protestacties geweest vanwege de uitspraak van een rechter over de boete die een vrouw uit Amsterdam had gekregen voor wildplassen. De rechter vond die boete terecht. Wildplassen was naar zijn oordeel ook verboden voor vrouwen. Die moesten bij hoge nood ook maar gebruik maken van urinoirs voor mannen. De protestacties hadden laten zien – en zo staat het ook in de motie: ‘dat het onmogelijk is om als vrouw schoon, netjes en waardig in een mannen-urinoir te plassen’.”

 

openbare toiletten vrouwenDat er wél openbare toiletvoorzieningen zijn voor mannen, maar (vrijwel) niet voor vrouwen is eigenlijk een vreemde zaak. Marleen Remmers stelt in haar motie zelfs dat “er logischerwijs meer openbare vrouwentoiletten zouden moeten zijn dan mannentoiletten.” Zij baseert dit op een uitspraak van John Heesakkers, uroloog bij het Radboudumc in Nijmegen en bestuurslid van de Continentie Stichting Nederland. ”De blaasomvang en urineproductie bij mannen en vrouwen zijn gelijk, maar vrouwen hebben vaker aandrang.” Heesakkers zei dit naar aanleiding van de Nationale Plasdag. Op die dag, elk jaar de derde donderdag van september, vraagt de Continentie Stichting Nederland aandacht voor de ruim 3,5 miljoen mensen in ons land met plasproblemen, onder wie 500.000 mensen met (in)continentie-problemen. Veel mensen durven vanwege plasproblemen de deur niet meer uit. CSN pleit daarom voor meer openbare toiletvoorzieningen. Voor mensen met plasproblemen zijn die net zo nodig als toegankelijkheid voor mensen in rolstoelen en tastbaarheid voor mensen die slecht of niet kunnen zien.

 

Verantwoordelijke wethouder, Floris Voorink (VVD), was al bezig met de uitvoering van een unaniem aanvaarde motie van D66 (mei 2017) waarin werd gevraagd om meer openbare toiletten in Hilversum. Vanwege die motie komt er een zogeheten UriLift met 3 herentoiletten en één damestoilet. Deze wordt ondergronds geplaatst en kan bij evenementen naar boven worden gehaald. Na de motie van Marleen Remmers is hij gaan praten met de Hilversumse horeca. Een aantal horeca-gelegenheden heeft daarop de toiletvoorzieningen opengesteld als openbaar toilet. Marleen Remmers: “Het is een creatieve aanpak. We zijn een stap verder, maar er kleven bezwaren aan. Na sluitingstijd zijn deze voorzieningen niet meer beschikbaar en hoe weet je bij welke horeca-gelegenheden je terecht kunt.”

 

Op de Nationale Plasdag 2017 heeft de Continentie Stichting Nederland gewezen op de zogeheten HogeNood-app. Hierin staan ruim 5500 toiletvoorzieningen in Nederland en België, met openingstijden en met bevindingen van bezoekers. Een snelle controle leerde dat de Hilversumse horeca-gelegenheden zich nog moeten aanmelden. Om die stap te zetten hoeven zij alleen maar naar http://www.hogenood.nl. Hilversum heeft een goed voorbeeld gegeven. Het is ‘hoog-nodig’ dat andere gemeentes dat volgen.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!