Een perfect passend kunstgebit

Een perfect passend kunstgebit

Kom langs tijdens de Dag van de Tandprotheticus

 

Wilt u of een familielid een gewoon kunstgebit, gedeeltelijk gebit, klikgebit of frame? Of is het tijd voor een reparatie? De tandprotheticus is dé specialist op dit vlak. Kom op zaterdag 25 mei vrijblijvend kennismaken met zo’n mondzorgverlener bij u in de buurt. Veel tandprothetici houden dan open dag. U krijgt een rondleiding en kunt vragen stellen.

 

“Bezoekers vonden het leuk en interessant om rond te kijken in mijn praktijk. En uitleg te krijgen over hoe een kunstgebit wordt gemaakt. De meesten hadden niet verwacht dat er zoveel handelingen nodig zijn om te komen tot het perfecte resultaat.”

 

Dat vertelt tandprotheticus Mellanie Vonk. Zij heeft een praktijk in Badhoevedorp en is bestuurslid van de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Mellanie is een van de velen die vorig jaar meededen aan de Dag van de Tandprotheticus. Die wordt dit jaar weer gehouden: op zaterdag 25 mei. In het hele land openen tandprothetici dan hun deuren voor belangstellenden. Dat is niet alleen nuttig voor dragers van een kunstgebit, maar vaak ook voor familieleden.
Kijk op www.dagvandetandprotheticus.nl of www.kunstgebit.nl welke tandprothe-ticus bij u in de buurt open dag houdt.

tandprotheticusWat doet een tandprotheticus?

Ons land telt ongeveer 500 tandprothetici. De tandprotheticus is een deskundig zorgverlener. Anders dan bijvoorbeeld de tandarts heeft de tandprotheticus zich volledig toegelegd op het zelfstandig aanmeten en maken van kunstgebitten. Hij of zij verleent zorg aan mensen die enkele of helemaal geen tanden meer hebben. U kunt ook bij de tandprotheticus terecht als u pijnplekken of een loszittend of gebroken gebit heeft. En het gaat hier, grotendeels, om zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Een verwijzing is niet nodig bij een volledig kunstgebit.

Nieuw en goed

Wist u dat in ons land ongeveer 3 miljoen mensen een geheel of gedeeltelijk kunstgebit hebben? Zij verdienen de beste zorg en hoogste kwaliteit. Toch krijgt niet iedereen die. Mellanie vertelt hoe dat komt en hoe dat kan veranderen.
“Veel mensen denken dat een kunstgebit een heel leven meegaat. Maar dat is niet zo. In de loop der jaren kan slijtage ontstaan aan het kunstgebit. Verder slinken de kaken bij dragers van een kunstgebit.

Het gevolg: het gebit past niet meer optimaal en de drager krijgt pijnlijke plekken. Of heeft moeite met eten en praten. Dit kan worden voorkomen. Wij adviseren om de twee tot drie jaar voor controle naar een tandprotheticus te gaan. Die kan vaak met wat aanpassingen het gebit weer goed passend maken. Daarnaast is het raadzaam een kunstgebit na zo’n vijf jaar te vervangen. Met een nieuw
en goed passend gebit zien mensen er vaak weer jaren jonger uit. Verdwenen zijn de diepere lijnen rond de kin en mond.”

 

‘Een gezonde mond en een gezond lichaam gaan samen’

Risico’s

Bovendien is een perfect zittend kunstgebit goed voor de gezondheid. Mellanie vertelt over risico’s voor bijvoorbeeld ouderen die minder mobiel zijn en niet zo vaak de deur uitgaan. “Sommigen besluiten de tandprotheticus niet meer te bezoeken, met alle mogelijke gevolgen van dien. Stel dat het kauwen van eten pijn doet omdat je gebit niet goed meer zit. Dan bestaat de kans dat je minder gaat eten, zodat je lichaam te weinig voedzame stoffen binnenkrijgt. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je valt,
omdat het lichaam verzwakt is geraakt. Ook kan een ontsteking in de mond longontsteking veroorzaken. Op hogere leeftijd is dat vaak zeer gevaarlijk.
Kortom: een gezonde mond en een gezond lichaam gaan samen. Mellanie: “Blijf daarom niet te lang rondlopen met gebitsproblemen. Aarzel niet en maak een afspraak met een tandprotheticus of andere mondzorgverlener. Of hoor en zie tijdens de Dag van de Tandprotheticus wat wij kunnen betekenen.”

Vergoeding kosten

De kosten voor een volledig kunstgebit worden voor driekwart vergoed via het basispakket van de zorgverzekering. Als de rekening bijvoorbeeld 1000 euro bedraagt, krijgt u dus 750 euro terug. Houd er rekening mee dat de eerste 385 euro voor uw rekening zijn als u in hetzelfde jaar dit bedrag nog niet hebt betaald bij een andere zorgverlener. Bij sommige zorgverzekeraars kunt u zich aanvullend laten verzekeren voor een kunstgebit, zodat méér dan driekwart van de kosten wordt vergoed.

 

 

tandprotheticus

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!