

Tassenmuseum Hendrikje pakt uit met tentoonstelling Royal Bags
Eeuwenlang bepaalden koningshuizen de mode. Vorsten en vorstinnen waren trendsettend op dit gebied. Tassen gedragen door royals werden zelfs iconisch, zoals de Kelly-bag gedragen door Prinses Grace. Nog steeds spreken stijlvolle outfits en accessoires van vorsten en koninginnen tot de verbeelding. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam pakt uit met een tentoonstelling over spraakmakende tassen van Europese koningshuizen. Royal Bags – met tassen van Queen Elizabeth, Keizerin Sisi, Prinses Grace en natuurlijk ons eigen koningshuis – is van 8 oktober 2016 t/m 26 februari 2017 te zien. Speciaal voor deze tentoonstelling selecteerde Koningin Máxima drie tassen uit de collectie van voormalig Koningin Juliana. In Royal Bags komen onderwerpen als mode, etiquette, reizen en het gebruik van de koninklijke tas in functie aan bod.
Een must see!
Meer informatie is te vinden op www.tassenmuseum.nl.
Koninklijke mode
Van oudsher bepaalde een vorstin de mode aan het hof. Adellijke dames volgden het modebeeld. Deze mode verspreidde zich vervolgens door alle lagen van de bevolking. Er bestonden allerlei regels, soms zelfs bij wet, welk kledingstuk op bepaalde momenten gedragen moest worden. Voor elke gelegenheid was er aparte outfit, met een bijpassende tas. Het waren deze tassen die populair waren bij de bevolking. Tot op de dag van vandaag dragen vorstinnen en prinsessen tassen die veel navolging vinden.
Royals en hun tas
Een tas die een grote invloed had op de mode was de beroemde Kelly-bag van Grace Kelly. Deze bruine, leren handtas van Frans modehuis Hermès was sinds de jaren ‘30 in productie. De zwangere prinses Grace werd ermee gefotografeerd toen ze de tas voor haar buik hield. De tas is nog steeds een statussymbool. De tentoonstelling Royal Bags bevat ook een aantal bijzondere tassen van ons eigen Koningshuis, zoals een gouden handtas van voormalig Koningin Juliana. Zij droeg de tas op Prinsjesdag in 1969. Ook Koningin Máxima droeg de tas bij verschillende gelegenheden, zoals bij de verjaardag van Koning Carl Gustaf en tijdens een bezoek aan Nieuw Zeeland. Queen Elizabeth selecteerde voor de tentoonstelling een aantal tassen uit haar privé collectie.
Reizende royals
In vroegere tijden begeleidden hele hofhoudingen een koning op zijn reis. Kleding werd in tassen en kisten vervoerd. Eerst in karren en koetsen, later per trein en stoomboot. Vorsten reisden in stijl. Op hun koffers en kisten pronkte een koninklijke wapen of monogram. Keizerin Eugenie van Frankrijk steunde gaf in 1854 gaf de Parijse koffermaker Louis Vuitton opdracht om haar koffers te maken. Dit betekende het begin van een succesvol bedrijf. Keizerin Sisi van Oostenrijk ontvluchtte de strenge Weense hofcultuur op reis te gaan naar landen als Hongarije of Korfu. Ze bezat vele koffers en reisnecessaires. In de tentoonstelling is het reisbestek, een reiswekker en reisnecessaires met was benodigdheden van Keizerin Sisi te zien.
Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Het museum is ontstaan vanuit de particuliere collectie van Hendrikje en Heinz Ivo. Vanuit hun Amstelveense woning verhuisde het Tassenmuseum in 2007 naar een prachtig pand gelegen aan de Herengracht in Amsterdam, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Amsterdamse Grachtengordel. Vanuit hier groeide het uit tot één van de tien beste modemusea ter wereld. De collectie van het Tassenmuseum bevat meer dan 5.000 tassen, van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès.
Meer informatie is te vinden op: www.tassenmuseum.nl