Texel: meest vogelrijke gemeente van Nederland

Texel: meest vogelrijke gemeente van Nederland

Texel is een echt vogeleiland. Inmiddels zijn er circa 400 verschillende vogelsoorten waargenomen op Texel en mag het zich de meest vogelrijke gemeente van Nederland noemen. Veel vogels kiezen het eiland om te broeden of voor een tussenstop. Regelmatig worden er ook zeldzame doortrekkende vogelsoorten waargenomen. Het eiland heeft de langste vogelboulevard van Europa, meer dan 20 kijkpunten en er worden diverse vogelexcursies georganiseerd. Daarmee is Texel ook echt een hotspot voor vogelaars, zowel beginnend als gevorderd.

 

De reden dat zoveel soorten vogels een tussenstop maken op Texel is de ligging van het eiland. Het eiland ligt op de westelijke Europese trekroute vanuit Scandinaviƫ en Siberiƫ. Veel vogels vliegen liever niet over open zee en kiezen dan ook de route over de kustlijn van Noordwest-Europa. Daarnaast heeft het eiland afwisselende natuur met polders, duinen, bos, moeras en strand en biedt daarmee voor iedere vogelsoort een perfect stukje natuur om te broeden of om tijdens de trek even tot rust te komen.

Texel

Blauwborst

Interessante vogelsoorten

De algemene vogelsoorten, zoals de kluut, de lepelaar en de graspieper zijn in grote aantallen te zien, maar Texel herbergt ook vele vogelsoorten die elders in Nederland schaars of zelfs zeldzaam zijn. Volgens Marc Plomp, eigenaar van Vogelinformatiecentrum Texel, is het duingebied rondom de vuurtoren de beste locatie om zeldzame vogels waar te nemen. Op Texel zijn er in alle seizoenen interessante vogels te zien.

 

Zo is het voorjaar misschien wel de mooiste tijd want dan zijn er veel soorten vanwege de vogeltrek en vanwege het broedseizoen. Zo kan je op 1 dag zomaar meer dan 100 verschillende vogelsoorten zien. Soorten als velduil, blauwe kiekendief, bruine kiekendief, grote stern, dwergstern, blauwborst, nachtegaal, kluut & grutto zijn dan prachtig te zien.

 

De zomer is altijd een goede tijd, veel vogelsoorten die op Texel broeden hebben jongen. De blauwborst, rietszanger, zomertortel, spotvogel en veel andere soorten zingen nog en de eerste uitgevlogen jongen laten zich zien.

 

In de Herfst gaat op Texel de herfsttrek helemaal los, vele soorten in duizenden aantallen trekken dan langs naar het zuiden. Soorten als visarend, bladkoning, grote pieper en vele andere soorten laten zich dan zien.

 

In de winter is Texel het domein van de ganzen, eenden en steltlopers. Velen duizenden rotganzen, brandganzen, kolganzen en toendrarietganzen zijn er dan te zien. In de natte natuurgebieden langs de vogelboulevard kan je bijna alle Nederlandse eenden soorten zien.

Texel

IJsvogel

Vogelkijk tips

Wil je ook vogels kijken op Texel? Dan kun je het beste de volgende natuurgebieden bezoeken: de Eierlandsche Duinen, De Slufter, De Mokbaai, de Horsmeertjes binnen het Nationaal Park en de gebieden langs de vogelboulevard en natuurlijk het gebied Waalenburg met het Natuurcentrum De Marel. In deze natuurgebieden worden de meeste verschillende vogelsoorten waargenomen.

 

Een verrekijker helpt je niet alleen om de vogels nog beter te kunnen bekijken, maar zorgt er ook voor dat je de vogels niet hoeft te storen. Ga je vogels kijken met de hond? Dat kan, maar houd je hond wel aan de lijn om te voorkomen dat de vogels schrikken.

 

Wil je nog meer tips voor het vogels kijken op Texel? Bezoek dan het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp of ga mee met een vogelexcursie.

Meer in formatie online

www.vogelinformatiecentrum.nl
www.vogelexcursiestexel.nl

 

Kikkertstraat 42
1795AE De Cocksdorp
Open van maandag tot en met zaterdag van 10-18 uur.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!