Tien symptomen die wijzen op dementie

Tien symptomen die wijzen op dementie

U staat op het punt om iemand te bellen, maar bent ineens kwijt wie u wilde spreken. Of u heeft moeite om te onthouden welke dag het is. Wie ouder wordt, is vaker vergeetachtig. Meestal is dit onschuldig. Toch kunnen geheugenproblemen een eerste teken van dementie zijn.

 

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Meestal merkt de partner of een familielid dat er iets ‘niet pluis’ is. Hieronder geeft Alzheimer Nederland uitleg bij de tien signalen die op dementie kunnen wijzen. Deze symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het verstandig om bij twijfel te overleggen met de huisarts.

1. Vergeetachtigheid

Iemand vergeet nieuwe informatie, belangrijke data of gebeurtenissen. Of hij stelt dezelfde vraag steeds opnieuw en is afhankelijk van spiekbriefjes of familie voor dingen die hij eerst zonder hulp kon onthouden.

2. Problemen met dagelijkse handelingen

Gewone dingen als geldzaken regelen en hobby’s uitoefenen gaan steeds moeilijker. Ook wordt het lastiger om dingen te plannen of in de juiste volgorde uit te voeren. Zoals koffie zetten.

3. Vergissingen met tijd en plaats

Iemand heeft minder besef van tijd en raakt vaker de weg kwijt. De persoon vergeet soms waar hij is en hoe hij daar gekomen is.

4. Taalproblemen

Het wordt moeilijker om een gesprek te volgen. De persoon stopt midden in een gesprek met praten en vergeet hoe hij verder moet. Of hij herhaalt wat hij daarvoor al zei. Ook vergeet hij namen en eenvoudige woorden.

5. Kwijtraken van spullen

Iemand legt spullen op vreemde plekken. Bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast. Hij raakt spullen kwijt en kan niet meer achterhalen waar hij ze gelaten heeft.

6. Slecht beoordelingsvermogen

Iemand vindt het lastig om situaties in te schatten en keuzes te maken. Hij kan aanbiedingen slecht beoordelen en grote sommen geld uitgeven. Hij koopt bijvoorbeeld te veel boodschappen.

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten

Iemand heeft problemen met sociale activiteiten, zoals zijn hobby’s, sport en gesprekken. Hij trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook zit hij urenlang voor de televisie en slaapt hij veel langer dan gewoonlijk.

8. Veranderingen in gedrag

en karakter
Iemand wordt verward, achterdochtig, depressief of angstig. Zonder duidelijke aanleiding kan zijn stemming omslaan. Ook het karakter verandert. Hij kan soms dingen doen die hij anders nooit deed.

9. Onrust

Door de onrust lijkt het alsof de persoon steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Hierdoor krijgt hij vaak slaapproblemen.

10. Problemen met het zien

De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat iemand ziet. De persoon kan bijvoorbeeld afstanden minder goed inschatten.

Doe de geheugentest

Maakt u zich zorgen over uw geheugen? Of merkt u dat iemand anders geheugenproblemen heeft? Beoordeel dan via www.geheugentest.nl uw eigen geheugen of dat van iemand anders aan de hand van herkenbare situaties. Aan het einde van de test is duidelijk of het geheugen achteruit gaat.

dementieOver Alzheimer Nederland

Dementie raakt steeds meer mensen. Het aantal mensen met dementie is in Nederland door de vergrijzing vervijfvoudigd tot 270.000. In 2040 zal dit aantal opgelopen zijn naar een half miljoen. Iedereen krijgt met de ziekte te maken: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring.

 

Het is onze missie om dementie te voorkomen of genezen. En tot die tijd maken we ons sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving.

 

We werken hiervoor samen met regionale en landelijke zorginstellingen. Al ons werk draait om de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun naasten. We komen op voor hun belangen, bieden hulp en informatie en financieren wetenschappelijk onderzoek. Dit werk doen we samen met duizenden vrijwilligers. Wij kunnen daarbij niet zonder de bijdragen van donateurs.

Meer informatie?

www.alzheimer-nederland.nl

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!