

Paula ziet er gezond uit, toch heeft ze hartfalen
‘Ik kon eigenlijk bijna alles. Ik was sterk en gezond en vaak aan het klimmen in de bergen. Er was niks aan de hand. Wel merkte ik dat ik mijn kinderen niet meer goed kon bijhouden in de bergen qua conditie. Dat was nog niet eerder voorgekomen. Maar de kinderen werden groter en sterker, dus ik dacht dat dat wel normaal zou zijn. Twee maanden later kreeg ik plotseling een hartinfarct.
Na de operatie ben ik begonnen met hartrevalidatie bij het ziekenhuis. Dit duurde twaalf weken. De begeleiding vond ik heel fijn en geruststellend. Zodra de revalidatie voorbij was, ben ik op mijn eigen sportschool verder gaan trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut en een beweegcoach. Tot op de dag van vandaag bevalt dat heel goed.’
Het verhaal van Paula is een goed voorbeeld van herstel en ondersteuning na een operatie. De weg naar hartrevalidatie is alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Nog geen 40% van alle hartpatiënten volgt een hartrevalidatieprogramma. Hartrevalidatie is een belangrijke eerste stap om het vertrouwen in het eigen lichaam terug te krijgen. Hartrevalidatie biedt handvatten voor een gezonde leefstijl, schenkt aandacht aan psychisch herstel en ook aan de omgeving.
50 procent minder kans op nieuwe hartproblemen
Het effect is groot: mensen die deelnemen hebben 50 procent minder kans op nieuwe hartproblemen. Tijdens hartrevalidatie leer je (weer) bewegen. En bewegen is onderdeel van een gezond leven. Harteraad weet uit onderzoek dat mensen met hart- en vaataandoeningen veilig willen blijven bewegen. Maar mensen weten vaak niet goed hoe of waar. De meeste sportclubs kunnen geen begeleiding op maat bieden. Patiënten missen daar het contact met mensen die iets vergelijkbaars hebben mee gemaakt.
Recht op een verwijzing
Waarom nemen zo weinig mensen deel aan hartrevalidatie als het effect ervan zo positief is? Harteraad signaleert dat niet iedereen automatisch een verwijzing krijgt. Ook weten weinig mensen dat hartrevalidatie een belangrijk onderdeel is van de behandeling. De campagne die Harteraad in dit najaar lanceert, moet daar verandering in brengen. ‘We willen dat mensen weten dat ze recht hebben op hartrevalidatie en dat ze er om mogen vragen aan hun behandelend arts. Het uiteindelijke doel is dat iedereen die behandeld is aan een hartaandoening een verwijzing voor hartrevalidatie krijgt.’
Blijf bewegen
Alleen hartrevalidatie is niet voldoende: bijna de helft van de deelnemers beweegt binnen een half jaar alweer minder. Dat is zorgelijk, want regelmatig bewegen verkleint de kans op nieuwe hartproblemen. Bovendien neemt de kans om aan een hart- of vaataandoening te overlijden af met 25 tot 30 procent. Onze achterban vindt bewegen, en dan met name het volhouden ervan, één van de moeilijkste aspecten. Harteraad speelt daar op in met een steeds groter beweeg-aanbod. Zo kan er bij 230 Harteraad beweegclubs in het hele land onder begeleiding veilig en verantwoord worden gesport. Ook kunnen mensen worden gekoppeld aan een beweegmaatje, een vrijwilliger van Harteraad die samen met je gaat bewegen of sporten. Daarnaast kan Harteraad mensen met elkaar in contact brengen die een vergelijkbare ervaring hebben. Wil je meer weten over veilig bewegen met een hart-en vaataandoening, kijk dan op www.harteraad.nl.
Over harteraad
Harteraad is hét expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen. Wij helpen deze mensen en hun naasten met praktische, sociale en emotionele steun. Samen met vrijwilligers, vaak ook ervaringsdeskundigen, in heel Nederland biedt Harteraad een veilige plek voor het uitwisselen van kennis, ontmoetingen en ervaringsverhalen. Zodat je je leven weer zo optimaal mogelijk kan leven, ondanks je aandoening.
Harteraad komt ook op voor de belangen van meer dan 1,55 miljoen mensen met een hart- en vaataandoening. Door de kennis en ervaringen van deze mensen weet Harteraad wat er speelt en nodig is. En vertegenwoordigt hen bij de overheid, wetenschappelijk onderzoek, verzekeraars en zorgprofessionals.