Tips voor (buiten)activiteiten bij dementie

Tips voor (buiten)activiteiten bij dementie

Het is lente!


In beweging blijven en het stimuleren van de hersenen heeft positieve effecten op mensen met dementie. Wat iemand met dementie nu nog prima kan, kan zij straks misschien minder goed. Gelukkig kun je veel activiteiten aanpassen aan wat zij aankan. Misschien vind je inspiratie in haar vroegere werk of hobby’s. Als racefietsen niet meer kan, biedt een duofiets uitkomst. Is een museumbezoek te druk? Boek dan eens een van de rondleidingen van Onvergetelijk, speciaal voor mensen met dementie. Lukt een kaartspel spelen niet meer, dan heeft ze wellicht plezier in het sorteren van speelkaarten. En in plaats van een hele maaltijd bereiden, kan je naaste misschien nog wel boontjes doppen of samen koekjes bakken. Profiteer vooral van de goede momenten om samen plezier te hebben.

 

Tips voor leuke lente-activiteiten

 

dementieLevendigheid in de tuin
Een beetje onkruid wieden, het tuinmeubilair schoonmaken of het terras vegen. Vogelhuisjes ophangen en planten in de tuin zetten die vlinders aantrekken. Samen in de tuin bezig zijn is heerlijk in de lente. Je naaste kan nu én straks genieten van de bloeiende viooltjes en de vogels en vlinders in de tuin.

 

Een groen balkon
Een balkon kan ook heel aantrekkelijk zijn om naar te kijken. Je kunt vogels lokken met lekkernijen en een vogelhuisje. Je kunt ook een klein moestuintje aanleggen zodat je naaste kan zien hoe alles gaat groeien. In bakken op het balkon kun je makkelijk groeiende groenten kweken als sla en radijsjes. Kruiden als peterselie en munt doen het ook goed. Plant in een van de bakken ook wat bloemen zoals narcissen en blauwe druifjes. Je naaste heeft dan de hele lente en zomer gevarieerd groen om naar te kijken.


Bloemschikken en schilderen

Altijd leuk en gezellig om samen te doen: maak een prachtig boeket met lentebloemen. Bloemen kleuren, tekenen of schilderen is ook heerlijk rustgevend en makkelijk om te doen. Hyacintenbollen zijn heel geschikt om te omwikkelen met zachte wol. Je kunt er ook wat mos tussen doen om het nog wat groen te geven. Op internet vind je veel voorbeelden.

 

Rolstoelvriendelijke kistjes
Met een beetje handigheid kun je kistjes met aarde op verschillende hoogten maken. De hoogte kun je zo maken dat je naaste in een rolstoel (of op een gewone stoel) er makkelijk bij kan. De kistjes kun je ook bij je naaste op schoot zetten. Samen kunnen jullie dan zaadjes zaaien en plantjes poten. Maak er mooie minituintjes van!

 

Kijk voor meer tips op dementie.nl.

 

 

Alzheimer Nederland

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!