Toilettekort aan de kaak gesteld

Toilettekort aan de kaak gesteld

Mogelijk weet u het uit eigen ervaring: in veel gemeenten in Nederland is er een groot tekort aan openbare toiletten. Op 19 november, de jaarlijkse Wereld Toiletdag, heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) dat via de pers ‘aan de kaak gesteld’, mede namens de Continentie Stichting Nederland en de 11 andere organisaties van de Toiletalliantie. Aan de kaak stellen, ook van een tekort aan openbare toiletten, kan In Culemborg nog letterlijk. De kaak, de plek waar vroeger misdadigers te kijk werden gezet, is daar nog te zien aan het ‘Huis van de stad’ op de Markt.

 

In veel gemeenten kan het toiletbeleid aan de kaak worden gesteld: 189 van de 355 gemeenten in Nederland hebben zelfs helemaal geen toiletbeleid, zo blijkt uit gegevens van de MLDS en de Continentie Stichting NL. En dat terwijl 1 op de 20 inwoners uit angst voor ‘ongelukjes’ buitenshuis niet van huis durft. Met name onder de 2 miljoen buik- en blaaspatiënten met continentie-problemen zijn veel ‘thuisblijvers’. Gevolg is dat zij thuis vereenzamen.

Onderzoek

Er bestaat een app HogeNood. Daarmee kun je snel zien waar het dichtstbijzijnde toilet is en voor wie het geschikt is. De app is gratis te downloaden. In de aanloop naar Wereld Toiletdag hebben de MLDS en de app HogeNood de 50 grootste Nederlandse gemeenten bekeken op aantallen op de app vermelde openbare en opengestelde toiletten per inwoner. Alkmaar kwam dit jaar als beste uit de bus; Nissewaard, met als grootste kern Spijkenisse, als slechtste.

toiletbeleidBeleid

In Nissewaard is vanuit de gemeenteraad meteen actie ondernomen. Mogelijk is – daar en elders – op korte termijn een inhaalslag te maken door te zorgen dat middenstand, horeca en bijvoorbeeld bibliotheken en buurthuizen zich aanmelden bij de HogeNood-app. Maar luister naar Hjalmar Duif, medebedenker van die app: “Het totaal aantal toiletten in onze app stijgt. Dat is goed nieuws! Wel blijven te veel gemeenten vertrouwen op de individuele winkelier of horecaondernemer, terwijl ze zelf het voortouw zouden moeten nemen.”

Elementaire basisvoorziening

Bernique Tool, directeur MLDS: “Wij en de overige leden van de toiletalliantie blijven ons onverminderd inzetten om het tekort aan openbare, toegankelijke toiletten onder de aandacht te brengen. Nog te veel gemeenten negeren een toiletbeleid of denken dat het probleem zich vanzelf wel oplost. Onze droom is dat over vijf jaar overal voldoende toiletten zijn en iedereen onbezorgd en opgelucht op pad kan. Het is onverteerbaar dat mensen in een isolement raken vanwege een gebrek aan een zo elementaire basisvoorziening. ”

 

Stress, schaamte en eenzaamheid vanwege een tekort aan toiletten. Het is met een goed toiletbeleid te voorkomen. Dus stap af op uw gemeente(raad) en maak daar duidelijk dat een toiletbeleid hoognodig is. En stel gebrek aan beleid eventueel aan de kaak. Het helpt.

Meer informatie

www.continentiestichting.nl
www.hogenood.nu
www.waarkaniknaardewc.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie