Treinen door Europa het serieuze alternatief

Treinen door Europa het serieuze alternatief

Arjan Mulder – redacteur Reishonger.nl

 

De trein zou geen echt alternatief zijn voor vliegen binnen Europa – lees je regelmatig. Maar reis je via Interrail, dan gaat alles vanzelf! Wat een (h)eerlijke manier van reizen…

De trein is terug

Let je op het milieu, dan vermijd je vooral bij de kortere reizen het vliegtuig. Die boodschap is inmiddels wel duidelijk. En dat is ook steeds makkelijker. Bij reizen binnen Europa zelfs heel makkelijk: via Interrail. Niet langer voor elk land afzonderlijk je treinkaartjes boeken, geen onduidelijkheden over dienstregelingen, alles wat je nodig hebt om onbezorgd te treinen door maar liefst 33 landen zit in één app: die van Interrail.

 

Natuurlijk: voor een vergadering van een dag in Milaan valt de trein af. Maar dat is sowieso niet meer van deze tijd. En naar Milaan met de trein? Via een heerlijke reis door de mooiste stukken van Zwitserland ben je er in twee keer zes uur, met bijvoorbeeld een stadsbezoek aan Bazel als stop-over. Het mooie? Ook alle ICE’s en andere hogesnelheidstreinen zitten in het standaard-tarief van Interrail. De trein is terug van weggeweest.

treinenFlexibel

Eind augustus kocht ik voor ruim €300 een Interrail Global Pass waarmee ik 10 dagen onbeperkt kan reizen in 33 landen binnen twee maanden. Ik besloot binnen 10 minuten dat dit hét alternatief is waarop ik had gewacht. Niet in elk land een kaartje kopen en jezelf vastleggen, maar elke dag en à-la-minute kunnen beslissen waar de reis die dag naartoe gaat. En zelfs de dure panoramatreinen in Zwitserland, zoals de Golden Pass en de Glacier Express, of de Oriënt Express naar Istanboel maken deel uit van de Global Pass.

 

Sinds twee jaar heeft Interrail daarbij een erg goed functionerende app. Alle dienstregelingen voor 33 landen zitten er offline in, dus het werkt ook als je geen internet hebt. En pas wanneer je instapt, voeg je het traject toe aan je Global Pass. De app genereert dan een QR-code die je bij controle aan de conducteur laat zien. En stap je niet in? Dan haal je dat traject er net zo makkelijk weer uit.

Door 33 landen

Mijn eerste Interrail avontuur beperkt zich tot de Alpenlanden Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk. Maar verder weg kan ook. Een kennis reist op dit moment met Interrail van Zwitserland via de Balkan naar Istanboel: de historische Oriënt Express. Ik kreeg voordat mijn reis begon zowaar een beetje keuze-stress! Maar al snel besloot ik mijn Interrail Pass vooral te gebruiken voor de normaal zo dure Zwitserse treinen.

 

Inmiddels zit het Alpen-avontuur erop en ik heb nog twee reisdagen over. Daarmee vertrek ik binnenkort naar de Harz in Duitsland. Ik heb dan uiteindelijk voor €300 (en dus €30 per reisdag) zo’n 3300 km gereisd met 36 verschillende treinen. En daarbij heb ik 90% van de CO2 uitstoot bespaard in vergelijking met vliegen. Dat is natuurlijk geweldig!

Slow travel

Ik begon mijn onthaast-reis in Zuid-Duitsland, in een klooster. Wat een heerlijk begin! Even wennen aan nietsdoen, even bekijken hoe de reis verder zal gaan. Daar was ik snel uit: ik heb altijd al de beroemde Matterhorn willen zien en ook de Mont Blanc zag ik nooit van dichtbij. Dus vertrok ik na vier dagen in het klooster naar Zermatt voor de beroemde piramide-vormige berg van 4400 meter hoog en reisde daarna door naar Chamonix aan de voet van de Mont Blanc.

 

Mijn reisdagen bestonden meestal uit 5 tot 6 uur treinen. Tussendoor verbleef ik op elke plek minstens vier volle dagen. Als dat geen slow-travel is… Ik ging van Zwitserland naar Frankrijk, terug naar Zwitserland en daarna door naar Oostenrijk. Overal bestonden de dagen uit minstens zes uur wandelen, en daarbij veel natuur zien en weinig mensen. Ik sloot mijn reis af met nog eens vier dagen in het klooster waar ik de reis begon. Heerlijk!

treinenReizen zonder doel

Het is fijn om te reizen zonder doel. Om niet met boekjes en adviezen van de VVV de dag vol te plannen. Wanneer je alleen reist, heb je snel contact met anderen. En die anderen geven je graag tips. Op die manier zie je genoeg, en zit je niet in je maag met wat je allemaal niet hebt gezien: dat weet je niet, en dat mis je dus niet. Het is wat het is, de reis is de reis en de rust daarbij is overweldigend. Er valt nooit iets tegen, is mijn ervaring.

 

‘Reizen zonder doel’ ontstond doordat de Duitse treinen (net toen ik verder wilde trekken naar Zwitserland) besloten om een paar dagen te staken. De frustratie die dat opleverde, deed me besluiten dat de doelen die ik in mijn leven stel, de enige bron zijn van de ongemakken die ik ervaar. Zonder doel is er nog slechts de reis. Zonder doel is alles wat zich voordoet deel van mijn unieke reis. Doelloos door 33 landen? Heel eenvoudig, met Interrail.

Meer reizen

Reishonger.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!