Treinen in Tsjechië, boemelen door Bohemen

Treinen in Tsjechië, boemelen door Bohemen

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

Ik neem tegenwoordig graag de trein. Dit keer naar Tsjechië en wat wás het fijn: de rust, de landschappen, de ontspannen medereizigers. Ik genoot er van prachtige kuuroorden en fijne behandelingen en ik boemelde over de mooiste lijntjes en langs de fraaiste stations.

 

Het Boheemse Woud, dat betekent bossen zoals bossen bedoeld zijn. Okay, bij nader inzien niet écht een ‘oer’woud, maar misschien wil ik dat ook wel niet… Een beetje luxe, bewegwijzerde fiets- en wandeltoutes, fatsoenlijk mobiel bereik: dat maakt een woud wel wat aangenamer. Toch kan ik in Bohemen alle kanten op: van de meest luxe kuurplaatsen tot de kleinste boerendorpjes, alles verbonden met een goedlopend spoornet. Štastnou cestu – veel plezier!

TsjechiëDe hete bronnen van Karlovy Vary

Zodra ik vanuit Duitsland de grens passeer, verandert het landschap. Ik kijk uit het raam en zie een groene omgeving: stroompjes, glasheldere meertjes en heel veel ‘Tsjechisch papyrus’ (een voor mij inmiddels kenmerkend soort heel groen en lang gras). Het is over en uit met de Nederlanders. En dat is fijn. Ik zie kleine, gele stations, reizigers die midden tussen twee stations uit de trein worden gelaten en conducteurs die bijna iedereen persoonlijk kennen.

 

Ik arriveer in Karlovy Vary, mijn eerste stop-over en de beroemdste kuurplaats van Tsjechië. Er zijn 12 minerale heetwaterbronnen en de belangrijkste kuur bestaat uit: drinken! Het water wordt, lopend onder de talloze colonnades, gedronken uit speciale tuitbekers. Het is een grappig gezicht! De kuurgeschiedenis van Karlovy Vary gaat ver terug, en tot recent kwamen hier veel Russische kuurgasten. Dat laatste is voorbij en dat drukt de inkomsten. Maar het verhoogt wat mij betreft de sfeer, bedenk ik terwijl ik met de kabelbaan omhoog ga voor een lunch met uitzicht…

 

Karlovy Vary is zichzelf opnieuw aan het uitvinden, en dat gaat zeker lukken. Ik zie geen Russische opschriften meer, maar wel veel inlands toerisme, leuke jazzoptredens en gelukkig geen wachtrijen meer! Ik vind het er leuker dan toen ik hier 10 jaar geleden was. Nadat ik mij nog wat laaf aan de geschiedenis van o.a. Goethe, die hier veel kwam, en zie hoe vernuftig ondergronds de natuurkrachten van de bronnen worden beteugeld, is het tijd om verder te reizen.

Koningklijk kuren in Mariánské Lázně

Vanochtend boemel ik naar Mariënbad. Ik bedenk onderweg hóe veel vrijheid de trein mij geeft: om te kijken, om te genieten, om te berusten in het opgelegde tempo. De trein gaat door de mooiste landschappen, de kleinste dorpjes, toetert hier nog gewoon bij elke overweg, en de mensen die er in zitten, zijn reizigers, geen jakkeraars… Hier wordt ik blij van.
Mariánské Lázně (Mariënbad) is de meest luxe kuurplaats van het Boheemse Woud. Ook hier kwam Goethe al, maar ook koning Edward VII van Engeland had er zijn vaste koninklijke bad in het 5* Nové Lázně hotel. Ik slaap er een nachtje en dat is echt een aanrader! Zwemmen tussen Romeinse zuilen, bijzondere kuurbehandelingen, eten op stand: het is heel aangenaam.

 

Als ik per trein reis, komt ook de geschiedenis bij mij meer binnen. Zeker als ik hier dan rondloop in het kasteel van Graaf von Metternich is het leuk om daarna alles weer paraat te hebben over het Habsburgse Rijk, het Keizerrijk Oostenrijk en nog veel meer! En bij de fonteinen zie ik gedachten Maria Theresia voorbij schuifelen…

TsjechiëWest-Bohemen – outdoor paradijs

Als ik de volgende dag verder boemel, van Mariánské Lázně naar Železná Ruda, lijkt het wel of ik in Sri Lanka ben! Het laatste stuk van de rit gaat met ongeveer 40 km/uur over een smal spoor met veel groen, waarbij iedereen uit het raam hangt en foto’s maakt. Blije kinderen, ontspannen conducteur: het is een feestje. En onderweg is er ook nog een stop in de geboortestad van het bier: Pilsen.

 

Železná Ruda is de outdoorplek van West-Bohemen. In de winter skiën, in de zomer hiken en biken. Ik hou van de sfeer in die kleine boerendorpen. Doe maar gewoon – is het devies. En eerlijk is eerlijk: het eten was hier minstens zo goed en gezond als in de duurste kuurhotels die ik bezocht… En dat was wat ik nodig had, na een dag lopen naar Devils Lake…

Praktische tips

Treinreizen worden steeds populairder en Tsjechië is een uitermate geschikt land om bijvoorbeeld te Interrailen. Het land heeft het dichtste spoorwegennetwerk van Europa. Vrijwel elke stad in Tsjechië, hoe klein ook, is bereikbaar per trein. Bovendien zijn er uitstekende verbindingen met Berlijn, Wenen, Bratislava en Krakau. De kosten voor de trein in Tsjechië zijn laag. Een ritje van een uur kost niet meer dan zes euro en voor een paar euro meer geniet je van de 1e klas.

 

De Tsjechische spoorwegendienst heeft moderne hogesnelheidstreinen, kleine sprinters en er zijn historische trajecten met boemeltreintjes, zoals naar de voormalige grens in het IJzeren Gordijn tussen Železná Ruda en Bayerisch Eisenstein. Vergeet ook niet de stations te bewonderen en laat je verrassen door de mini-stations die je tegenkomt. Na de reis ben je gewend om het spoor over te steken om bij je trein te komen en weet je dat nástupište perron betekent.
Czech it out!

Meer informatie

• Tsjechië: www.visitczechrepublic.com
• Karlovy Vary Regio: www.zivykraj.cz/en
• Pilsen Regio: www.turisturaj.cz/home-en

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!