Trombose: snelle herkenning spaart levens

Trombose: snelle herkenning spaart levens

Ieder jaar worden zo’n 100.000 Nederlanders getroffen door trombose. Dat zijn 11 mensen per uur. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst door vergrijzing alleen maar zal toenemen. Maar wat is trombose nu eigenlijk? En wat kan de Trombosestichting voor u betekenen?

 

Het bloed in ons lichaam kent een systeem van stolling en antistolling. Als dit systeem uit balans is kunnen er ongewenste bloedstolsels ontstaan. Bij trombose raakt een bloedvat in het lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit stolsel belemmert of blokkeert de bloeddoorstroming. Dit kan in alle bloedvaten in het lichaam gebeuren. Trombose kan gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden. Trombose kan iedereen overkomen: jong en oud, sportief of niet. Al is het wel zo dat het risico op trombose toeneemt met de leeftijd.

trombose

Bij een longembolie zit een bloedvat in de longen verstopt door een bloedstolsel. U kunt dan klachten krijgen zoals plotselinge benauwdheid, kortademigheid, pijn tussen de schouderbladen en/of pijn bij ademhalen of hoesten. Stolsels kunnen overal in het lichaam waar bloed stroomt voorkomen, zoals ook in het hart (hartinfarct) of de hersenen (herseninfarct).

 

Een bloedstolsel in een ader heet veneuze trombose. De meest voorkomende vormen zijn trombose in het been, in de arm, in de longen (longembolie) en in de afvoerende aderen in de hersenen (sinustrombose). Een stolsel in een slagader noemen we arteriële trombose. De meest voorkomende vormen van arteriële trombose zijn een hartinfarct en een herseninfarct.

 

Alle vormen van trombose moeten zo snel mogelijk behandeld worden. Dit voorkomt een heleboel leed. Daarom is het belangrijk symptomen van trombose zo snel mogelijk te herkennen. Deze symptomen zijn afhankelijk van de plek waar de trombose optreedt. Bij een trombosebeen kan bijvoorbeeld in korte tijd een zwelling optreden of het been verkleurt rood of juist blauwachtig. En bij een longembolie kan plotselinge kortademigheid optreden of kunt u pijn hebben bij zuchten of ademhalen. Deze laatste symptomen kunnen overigens ook duiden op een hartinfarct. Goede herkenning is daarom van levensbelang.

 

Zowel veneuze als arteriële trombose worden behandeld met antistollingsmiddelen (ook wel bloedverdunners genoemd). Deze zorgen ervoor dat het stolsel niet groter wordt en het lichaam de tijd krijgt om het stolsel op te ruimen. Een arts kan ook adviseren om voor een bepaalde periode een medische compressiekous (therapeutische elastische kous of steunkous) te dragen bij een trombosebeen of -arm.

 

trombose

 

Dankzij de steun van donateurs kan de Trombosestichting zich inzetten voor een toekomst zonder tromboseleed. Door het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en een betere behandeling van trombose. Én door het geven van voorlichting. Zo kunt u op www.trombosestichting.nl onder andere meer uitleg vinden over de symptomen van verschillende vormen van trombose. U kunt hier ook brochures aanvragen over verschillende vormen van trombose. En mocht u een bijdrage willen doen, kan dat ook op de website.

 

Zorg goed voor uzelf én informeer uzelf over de risico’s op trombose en de symptomen daarvan. Snelle herkenning voorkomt immers veel leed.

 

 

trombose stichting

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!