Tuberculose een ziekte van vroeger?

Tuberculose een ziekte van vroeger?

Krijg de tering! In Nederland is de kans groter dat je dit als verwensing naar je hoofd krijgt, dan dat je het echt krijgt. De tering staat voor tuberculose, oftewel tbc. Vroeger betekende dat een doodvonnis. Nu is tuberculose met goede medicijnen en de juiste behandeling te genezen. Helaas overlijden wereldwijd jaarlijks nog steeds 1,7 miljoen mensen aan deze te genezen ziekte. Dat zijn zo’n 4.500 mensen per dag! Daarmee is tuberculose de dodelijkste infectieziekte in de wereld.

 

Tuberculose komt overal in de wereld voor, ook in Nederland. In Nederland lijkt tuberculose een vergeten ziekte, iets van vroeger. De realiteit is helaas anders. De ziekte is namelijk nooit verdwenen. Ieder jaar lopen in Nederland nog zo’n 800 tot 900 mensen deze vreselijke ziekte op. Tbc-patiënten in Nederland hebben bijna 100% kans om van hun ziekte te genezen. Met een actieve opsporing en goede organisatie van de tbc-bestrijding kunnen we dat zo houden. KNCV Tuberculosefonds speelt daarin in Nederland een centrale rol. De kennis die we in Nederland hebben opgedaan zetten we bovendien wereldwijd in. KNCV Tuberculosefonds helpt wereldwijd landen met de organisatie van effectieve tbc-bestrijding onder meer door het opleiden van artsen, onderzoekers en lokale gezondheidswerkers.

tuberculoseEen voorbeeld uit de praktijk: Indonesië

Thorofi Ramdan (22) uit Jakarta is slachtoffer van longtuberculose. Op zijn achttiende onderging hij een behandeling van zes maanden. Een jaar later nam het hoesten weer toe en viel hij drastisch af. Dat gold ook voor zijn vader: bij hem werd een vorm van tuberculose vastgesteld die resistent is voor meerdere medicijnen. Dat betekent dat in dat geval een ‘normale’ behandeling van zes maanden niet volstaat. Thorofi’s vader kon de intensieve behandeling echter niet ondergaan, omdat hij nauwelijks op de been kon blijven. Elke dag naar het ziekenhuis gaan was voor hem onmogelijk. Hij stierf.

Botten

Een maand na het overlijden van zijn vader werd bij Thorofi dezelfde multiresistente variant vastgesteld. Hij onderging wel de ingrijpende behandeling die soms wordt vergeleken met de zwaarte van een chemokuur. Hij moest gedurende twee jaar elke dag naar het ziekenhuis voor een handvol pillen, de eerste maanden kreeg hij ook dagelijks een injectie. Hij vertelt dat hij bij het begin van zijn ziekte nog geen 34 kilo woog. “Ik was dun en mijn botten waren zichtbaar. De verpleegster van het ziekenhuis vertelde mij dat het moeilijk was om een plek voor de injectie te vinden omdat overal botten in de weg zaten”. Thorofi is inmiddels genezen. Hij kan het gelukkig navertellen door de hulp die hij ontving van onder andere KNCV Tuberculosefonds. De toekomst ligt aan zijn nu weer iets vollere voeten. Wat hij nu doet? Hij verdient bij als grafisch ontwerper en spaart geld om weer naar school te kunnen. Daarnaast is hij betrokken bij een patiëntengroep, die hulp verleent in lokale gemeenschappen en helpt de ‘awareness’ van de ziekte te vergroten.

KNCV Tuberculosefonds

De Nederlandse organisatie KNCV Tuberculosefonds zet zich al meer dan 110 jaar in voor de bestrijding van tuberculose in Nederland en de wereld. Met goede voorlichting, snelle diagnose en de juiste behandeling redden we levens en zorgen we dat patiënten geen andere mensen meer besmetten. Tevens geeft de organisatie leiding aan het grootste tbc-bestrijdingsproject ter wereld, gefinancierd door de Amerikaanse overheidsorganisatie United States Agency for International Development (USAID). Wereldwijd worden programma’s opgezet om mensen die getroffen zijn door tuberculose op te sporen en een behandeling te geven. In de afgelopen zes jaar is bijgedragen aan een succesvolle behandeling van meer dan 6,5 miljoen mensen.

Wat kunt u doen?

Met uw steun kunnen we de verspreiding van tuberculose voorkomen, de behandeling minder zwaar maken en meer mensen genezen. Help vandaag nog mee en doneer nu! Dit kan via de website www.kncvtbc.org of door het woord TBC naar 4333 te sms-en en eenmalig €3,- te doneren. Voor meer informatie over de ziekte en het werk van KNCV Tuberculosefonds: www.kncvtbc.org.

 

 

tuberculose

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie