Tuberculose een ziekte van vroeger?

Tuberculose een ziekte van vroeger?

In Nederland lijkt tuberculose een vergeten ziekte, iets van vroeger. De realiteit is helaas anders. De ziekte is namelijk nooit verdwenen. Dagelijks overlijden nog 4.000 mensen aan tuberculose. Daarmee is tuberculose de dodelijkste infectieziekte in de wereld.

 

Tuberculose komt overal in de wereld voor, ook in Nederland. Ieder jaar lopen in Nederland nog zo’n 850 mensen deze vreselijke ziekte op. Tuberculosepatiënten in Nederland hebben bijna 100% kans om van hun ziekte te genezen. Met een actieve opsporing en goede organisatie van de tbc-bestrijding kunnen we dat zo houden. KNCV Tuberculosefonds speelt daarin in Nederland een centrale rol.
Over de hele wereld overlijden jaarlijks 1,5 miljoen mensen aan tuberculose. Ieder jaar weer. Onnodig, want met
goede medicijnen en de juiste behandeling is tuberculose goed te genezen. Daarom helpt KNCV Tuberculosefonds wereldwijd landen met de organisatie van effectieve tbc-bestrijding onder meer het opleiden van artsen, onderzoekers en lokale gezondheids-werkers.

tuberculoseEen voorbeeld uit de praktijk: Indonesië

In Indonesië heeft KNCV Tuberculosefonds de afgelopen twee jaar veel bereikt in de strijd tegen multiresistente tuberculose (MDR-tbc). De ziekte is besmettelijk en nog dodelijker dan de reguliere tuberculose. Daarom is het zo snel mogelijk opsporen en behandelen zo belangrijk. Voor het opsporen gebruiken we de nieuwste technologie: GeneXpert. Dit is een klein laboratorium met het formaat van een printer waarmee we (MDR-)tbc razendsnel kunnen diagnosticeren. En hoe sneller de diagnose bekend is, hoe eerder de juiste en levensreddende behandeling kan starten.

Steun van lotgenoten

Ully Ulwiyah heeft met de hulp van lotgenoten haar behandeling helemaal afgemaakt. Ze is genezen en deelt nu haar eigen ervaringen met nieuwe patiënten. Ze is zelfs voorzitter van de patiënten steungroep geworden. “Ik wil MDR-tbc helpen bestrijden, zodat anderen deze verschrikkelijke ziekte niet hoeven te krijgen. Ik praat veel met patiënten, omdat ik weet hoe belangrijk het is om te weten dat je er niet alleen voor staat.”

 

De behandeling van MDR-tbc is zwaar. De therapie met zes verschillende medicijnen, waaronder dagelijks injecties, duurt ongeveer twee jaar en de stevige bijwerkingen grijpen diep in. Hierbij is de steun van voormalig MDR-tbc-patiënten onmisbaar gebleken. Zij helpen nieuwe patiënten bij hun behandeling. Ze delen hun ervaringen, geven adviezen en leggen uit wat de gevolgen zijn, voor de patiënt zelf en hun familie, als ze de behandeling niet starten of afmaken. En ze zijn het levende voorbeeld dat de MDR-tbc, mits behandeld, te genezen is. Met de opzet van steungroepen is de therapietrouw sterk gestegen. En dat is heel belangrijk in de strijd tegen tuberculose.

Financiële hulp

Naast sociale ondersteuning bieden we patiënten ook financiële hulp. Want ook al zijn de diagnose en behandeling in Indonesië gratis, toch hebben patiënten veel kosten. Voor de behandeling moeten patiënten elke dag naar de kliniek komen (vervoerskosten) en ook zelf de röntgenfoto’s betalen. Dat is voor veel patiënten niet op te brengen. Zeker niet omdat ze door de ernstige bijwerkingen vaak niet meer in staat zijn om te werken en daardoor hun inkomen verliezen. Een bijdrage in de kosten helpt ze om de behandeling af te kunnen maken. En dat is de enige manier om deze levensverwoestende ziekte te stoppen.

Wat kunt u doen?

Met uw steun kunnen we de verspreiding van tuberculose voorkomen, de behandeling minder zwaar maken en meer mensen genezen. Help vandaag nog mee en doneer nu! Dit kan via www.stoptbc.nl of door het woord TBC naar 4333 te sms-en en eenmalig €2,- te doneren.

Meer informatie

Voor meer informatie over de ziekte en het werk van KNCV Tuberculosefonds: www.tuberculose.nl.

 

tuberculose_2

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!