Tuberculose – Goed voorbereid en zorgeloos op reis

Tuberculose – Goed voorbereid en zorgeloos op reis

Tuberculose (TBC) lijkt in Nederland vergeten, maar de ziekte is nog lang niet verdwenen. Wereldwijd overlijden bijna 5.000 mensen per dag aan TBC. De kans dat u als toerist besmet raakt is klein, maar het is wel verstandig om alert te zijn. Zeker als u in een land gaat rondreizen.

TuberculoseHoe raakt u besmet?

Besmetting met TBC gaat via de lucht. Iemand met een besmettelijke vorm van tuberculose (open TBC) kan de bacterie via hoesten en niezen overdragen. Wanneer u met zo iemand in dezelfde ruimte bent, kunt u de bacterie ongemerkt inademen.

Welke algemene voorzorgs-maatregelen kunt u nemen?

• Blijf uit de buurt van hevige ‘hoesters’. Lukt dat niet? Adem dan zoveel mogelijk door uw neus. En bedek uw mond met een sjaal, zakdoek of mondneusmasker.
• Vermijd kleine, donkere en slecht geventileerde ruimten (kleine huizen, hutten, krottenwoningen), die vergroten namelijk de kans op besmetting. Toch naar binnen? Ga dan bij een open raam zitten.

Voor welke landen zijn extra maatregelen nodig?

Op www.tbcopreis.nl kunt u zien of er voor het land waar u naar toe gaat extra maatregelen nodig zijn voor TBC.

Wanneer is het verstandig om een afspraak te maken bij de GGD?

• Als u door ziekte of het gebruik van medicijnen een verminderde weerstand heeft.
• Als u een maand of langer in een ziekenhuis, een gevangenis of een instelling voor daklozen, verslaafden, vluchtelingen of hiv-geïnfecteerden gaat werken of verblijven.
• Als u langer dan drie maanden op reis gaat. Of als u binnen een jaar korte reizen maakt die samen langer duren dan drie maanden.
• Als u met kinderen jonger dan vijf jaar reist, die niet met BCG zijn gevaccineerd én u met hen in totaal minstens drie maanden op reis bent.
Hoe weet u na een reis of u besmet bent geraakt?
Ga naar uw huisarts als u in de maanden na uw reis langer dan drie weken hoest, moe bent, geen eetlust hebt of onverklaarbaar gewicht verliest en vertel waar u op reis bent geweest. Deze klachten kunnen wijzen op TBC.

Wat is tuberculose?

TBC is een ernstige, soms besmettelijke infectieziekte. De ziekte wordt overgebracht door bacteriën en is goed te behandelen. Wordt TBC niet behandeld, dan kan de ziekte dodelijk zijn.

Wat doet KNCV Tuberculose-fonds om TBC te bestrijden?

• Iedereen met TBC vinden, behandelen en genezen.
• Kennis vergaren en delen voor effectieve TBC-bestrijding.
• Versterken van de lokale gezondheidszorg en het betrekken van andere organisaties.

TBC-patiënten in Nederland hebben bijna 100% kans om van hun ziekte te genezen. Wilt u ook dat iedereen waar dan ook ter wereld geneest van TBC? Steun KNCV Tuberculosefonds dan in de strijd tegen tuberculose en boek al uw reizen via de speciale link van Booking.com: Booking.com/supportkncvtbc.
KNCV Tuberculosefonds krijgt dan een substantieel percentage van het boekingsbedrag. Voor u is er geen verschil in de prijs of de reis. Maar u maakt wél verschil voor mensen met TBC – dat zijn wereldwijd 10,4 miljoen mensen!

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!