Uit eten met gehoorverlies? Vijf tips

Uit eten met gehoorverlies? Vijf tips

Een bar of restaurant waar de muziek zo luid staat dat een gewoon gesprek bijna onmogelijk is. Terwijl de één ervan geniet, heeft de ander er een hekel aan. Achtergrondgeluid in restaurants en cafés kan het voeren van gesprekken moeilijk maken. Heb je te maken met gehoorverlies? Vijf tips die een horecabezoek makkelijker kunnen maken.

Zoek een rustig restaurant

De Amerikaan Gregory Scott, die sinds zijn kindertijd slechthorend is, ergert zich mateloos aan te lawaaierige restaurants. Hij installeerde een decibelmeter op zijn smartphone waarmee hij in elk restaurant waar hij kwam het geluidsniveau meette. De lijst die hij bijhield, werd zo’n succes dat hij de app SoundPrint ontwikkelde. De gratis app heeft een ingebouwde decibelmeter, waarmee je het geluidsniveau van de locatie kan meten en doorgeven. Zo ontstaat er een databank van stille restaurants. Voorlopig bundelt de app bijna uitsluitend horecazaken in Amerikaanse steden, maar op basis van je locatie zoekt SoundPrint ook zaken bij jou in de buurt. Ook rustige Nederlandse restaurants zijn te registreren.

Het restaurant van je keuze niet op Soundprint? Zoek naar ruimte tussen tafels, zachte stoelen, tafelkleden en scheidingswanden. Ook de app Ongehinderd geeft informatie over stille horecagelegenheden.

Een goed plekje

Vermijd tafels in het midden van de ruimte. Een tafel bij een muur is meestal stiller, omdat het geluid maar van één kant komt. Kies, indien mogelijk,
een afgeschermde tafel. Muren en bekleding van de stoelen hebben een dempende werking. Ga zo zitten dat je het meeste uit je hoortoestel en hoorhulpmiddelen haalt. Vraag je gezelschap om zo goed mogelijk in het licht te zitten en tegenover je plaats te nemen, zodat je kunt liplezen.

gehoorverliesInformeer het personeel en je tafelgenoten

Informeer het personeel over je gehoorverlies als je reserveert en vraag of ze de achtergrondmuziek tijdens het eten willen dempen. Leg uit dat muziek het moeilijk maakt om de bediening te horen en het gesprek aan tafel te volgen. Neem de tijd om het uit te leggen en te vertellen wat jou helpt. Bijvoorbeeld: ‘Ik gebruik een cochleair implantaat om te horen. Het is voor mij handig als je wat langzamer praat en me aankijkt terwijl we praten, zodat ik ook kan liplezen.’

Technologie en schrijftolk

Gebruik solo-apparatuur in het restaurant, door bijvoorbeeld je partner (of date) de microfoon om te hangen. Overweeg of je microfoonkapje aan vervanging toe is en neem reservebatterijen mee. Vraag je audioloog naar functies van je apparaten die helpen bij geluidsbeheer en ruisonderdrukking en leer hoe deze werken. Gebruik de afstandsbediening van je apparaat om tijdens het eten te experimenteren met wijzigingen in instellingen en programma’s. Zo vind je de beste instelling voor het horen van spraak in die omgeving. Of schakel een schrijftolk in.

Meer informatie?

www.stichtinghoormij.nl

 

 

hoormij nvvs

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!