Valpreventie: hoe voorkomt u dat u valt?

Valpreventie: hoe voorkomt u dat u valt?

In Nederland belanden jaarlijks 90.000 55-plussers op de Spoedeisende Hulp als gevolg van een val. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals evenwichtsproblemen, verkeerd schoeisel of een lage bloeddruk. Fysiotherapeut Kasia Mliczek van FysioHolland Den Helder geeft een aantal praktische tips om het risico op vallen te verkleinen.

valpreventie-2Tip 1: beweeg regelmatig

Kasia: “Om het risico op vallen te beperken, raad ik u aan om voldoende te bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Lichamelijke inspanning heeft een positieve invloed op uw reflexen, coördinatie en spierkracht, waardoor u minder snel valt en sneller kunt reageren in gevaarlijke situaties.”

Tip 2: vraag de fysiotherapeut om specifieke oefeningen

“De fysiotherapeut kan u helpen om uw evenwicht en kracht verbeteren. Zo beperkt u het risico op vallen. Welke oefeningen u precies moet doen, hangt af van uw situatie en conditie. Vraag uw fysiotherapeut eens naar een geschikt oefenprogramma.”

Tip 3: geef u op voor begeleid sporten

“Er zijn veel verschillende initiatieven om te sporten onder begeleiding. Bij FysioHolland hebben we bijvoorbeeld het programma Gezond & Actief. Door de persoonlijke begeleiding door een fysiotherapeut en/of bewegingsspecialist, is het programma ideaal voor ouderen. Dit programma wordt momenteel aangeboden bij onze praktijken in Den Helder, Amsterdam, Tilburg en Enschede. Heeft u gewrichtsklachten of orthopedische klachten? Dan is hydrotherapie of aquafitness misschien wat voor u. In het water bent u bijna gewichtloos en belast u uw spieren en gewrichten minimaal. Een veilig manier dus om aan uw conditie, kracht en evenwicht te werken.”

Tip 4: zorg dat uw fiets in goede conditie is

“Veel 55-plussers belanden op de Spoed-eisende Hulp door een val met de fiets. Dit risico kunt u verkleinen door geen (zware) tassen aan het stuur te hangen en regelmatig te controleren of uw remmen nog goed werken. Zorg er ook voor dat uw banden voldoende profiel hebben en dat deze goed opgepompt zijn. U kunt uw zadel wat lager zetten, zodat u gemakkelijk bij de grond kunt.”

Tip 5: draag stevig schoeisel met voldoende grip

“Niet alleen buiten maar ook binnen kan het verstandig zijn goede schoenen te dragen. Haal ook objecten weg waar u achter kunt blijven hangen, zoals gladde kleedjes, dikke kleden of drempels. Als u naar buiten gaat terwijl het regent of vriest, is het extra belangrijk dat de zool van uw schoen voldoende grip geeft. Draag bij voorkeur schoenen met een geribbelde zool of met een klein profiel. Het is ook verstandig om platte schoenen te dragen omdat u met (hoge) hakken minder grip en stabiliteit heeft.”

Meer weten?

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit artikel of een afspraak maken? Neem gerust contact op met Kasia via 088 374 16 10 of denhelder@fysioholland.nl. Woont u niet in de buurt van Den Helder? FysioHolland heeft meer dan 50 fysiotherapiepraktijken in heel Nederland. Kijk eens op www.fysioholland.nl. We staan graag voor u klaar!

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!