

Van harte welkom! Bij de tandprotheticus
“Ik heb mijn eigen gezicht weer terug!” Die reactie krijgt Luko van ’t Hoenderdaal soms van iemand bij wie hij een kunstgebit heeft aangemeten. Luko is tandprotheticus. Hij en zijn ruim 400 collega’s zijn in ons land dé specialist voor (gedeeltelijke) kunstgebitten. Bent u benieuwd wat een tandprotheticus kan betekenen voor u of een familielid? Op donderdag 25 mei is het open dag bij veel praktijken.
Neem op 25 mei een kijkje in de keuken bij een tandprothetische praktijk in de buurt. Dat kan niet alleen leerzaam en nuttig zijn, maar ook gezellig.
Op www.dagvandetandprotheticus.nl leest u welke tandprothetici hun deuren openen tijdens deze dag.
Mooi en fijn
Matthijs van der Reijden heet op 25 mei bewoners van Rotterdam, Barendrecht en omringende gemeenten van harte welkom. Hij is mede-eigenaar van twee praktijken. Matthijs vertelt: “Veel mensen weten niet wat een tandprotheticus is. Terwijl wij dé specialist zijn voor kunstgebitten en dus veel kunnen betekenen voor wie een (gedeeltelijk) kunstgebit
wil dat mooi oogt en fijn zit.”

Tandprotheticus Matthijs van der Reijden: “Steeds meer tandprothetici doen hun werk voor een deel, of zelfs geheel, digitaal”
Vertrouwen
Lachend: “Ik word weleens tandarts genoemd, maar ook tandtechnicus of dokter. Maar dat ben ik dus niet. Een tandprotheticus doet in grote lijnen twee dingen. Eén: de persoon in de stoel behandelen, bijvoorbeeld door de mond op te meten en afdrukken te maken om een proefgebit te maken. Bij de behandeling hoort ook het goede contact met de klant. Welke vormen en kleuren wil de klant hebben voor de tanden en kiezen? Zit het gebit aangenaam of zijn er aanpassingen nodig? Een kunstgebit maken draait om goede samenwerking en communicatie tussen behandelaar en klant op basis van vertrouwen.”
Wettelijk bevoegd
Luko van ’t Hoenderdaal heeft een praktijk in Zeist. Hij zegt: “De tweede belangrijke kunde van de tandprotheticus is het maken van het gebit. Dat is het tandtechnische werk. Een tandtechnicus kan dat ook, maar anders dan de tandprotheticus is die wettelijk niet bevoegd om te behandelen. Een tandarts mag weer wél behandelen, maar besteedt het tandtechnische werk meestal uit. De dagelijkse praktijk wijst uit dat klanten het best kunnen worden geholpen door een professional die zowel behandelt als de techniek beheerst.”
‘Neem op 25 mei een kijkje in de keuken bij een praktijk in de buurt’
Zoveel mensen zoveel wensen
Luko organiseert sinds 2005 jaarlijks een open dag. Hij zegt: “Bezoekers nemen bijvoorbeeld een kijkje in de behandelkamer. Of ze zien hoe collega’s kunstgebitten maken. Wanneer ik de tandenkast opentrek, zijn bezoekers vaak verbaasd over de vele verschillende tanden en kiezen. Dan zeg ik: zoveel mensen, zoveel wensen. Daarom bieden we u zoveel keuzemogelijkheden. De open dag is ook een mooie kans om misverstanden weg te nemen. Soms zegt iemand bijvoorbeeld op te zien tegen happen in klei. Of dat het vermoeiend is in de behandelstoel te liggen wanneer de mond wordt gemeten. Dan vertel ik dat dit niet noodzakelijk is.”
Scannen
Matthijs vult aan: “Steeds meer tandprothetici doen hun werk voor een deel, of zelfs geheel, digitaal. In onze praktijk kunnen patiënten bijvoorbeeld in veel gevallen de eerste afdruk overslaan. In plaats daarvan wordt het bestaande kunstgebit in de computer ingescand en met een 3D-printer gekopieerd, zodat daarmee verder kan worden gewerkt voor het nieuwe kunstgebit. Ook werken we met een mondscanner: die is vooral geschikt voor patiënten die nog eigen tanden hebben.”
Vergoeding kosten
De kosten voor een volledig kunstgebit zijn grotendeels opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Driekwart wordt vergoed. Dus stel: de rekening bedraagt 1000 euro. Dan krijgt u 750 euro terug. Houd er rekening mee dat de eerste 385 euro voor uw rekening zijn als u in hetzelfde jaar dit bedrag nog niet hebt betaald bij een andere zorgverlener. Bij sommige zorgverzekeraars kunt u zich aanvullend laten verzekeren voor een gebitsprothese, zodat méér dan drie-kwart van de kosten wordt vergoed.