Vasculaire dementie verder onderzoeken

Vasculaire dementie verder onderzoeken

Maximilian Wiesmann onderzoekt bij het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc) schade aan bloedvaten en vasculaire dementie. Zijn doel is een behandelmethode vinden om dementie uit te stellen. Of liever nog: helemaal af te remmen. Alzheimer Nederland financiert zijn onderzoek naar de kleine bloedvaatjes in de hersenen, ofwel ‘small vessel disease’.

Alzheimer
Gerda stelt vragen

Gerda van Tongerlo heeft vasculaire cognitieve stoornis (VCI), een voorloper van vascualire dementie. Ze doet alles om haar lichaam en hersenen actief te houden. Ze is razend nieuwsgierig naar onderzoek over vasculaire dementie. Ze vroeg aan Alzheimer Nederland om samen naar Maximilian Wiesmann in het Radboudumc te gaan om hem vragen te stellen: ‘Waar gaat je onderzoek over? Wat kan ik zelf doen om mijn hersenen zo goed mogelijk te houden?’ Bekijk de video op alzheimer-nederland.nl/interview

 

Naast heel veel hersencellen bevat ons brein een netwerk van bloedvaten. Die bloedvaten zorgen ervoor dat er genoeg bloed (met zuurstof en voedingsstoffen) bij de hersencellen terechtkomt. Ze zorgen ook voor de afvoer van afvalstoffen uit het brein. Wanneer een bloedvat beschadigd of verstopt raakt, bereikt het bloed belangrijke plekken in het brein minder goed, of helemaal niet. Dit wordt een beroerte (herseninfarct) genoemd. Hierdoor kunnen hersencellen, en de verbindingen tussen hersencellen, afsterven. Zo kan ook dementie ontstaan.

 

Bij één op de zes mensen met dementie is de hoofdoorzaak schade aan de bloedvaten. Deze vorm heet vasculaire dementie. Ook bij andere vormen van dementie komt bloedvatschade vaak voor. Maximilian Wiesmann onderzoekt bij de afdeling Anatomie van het Radboudumc al tien jaar schade aan bloedvaten en vasculaire dementie. Tijdens zijn promotieonderzoek bekeek hij de effecten van hoge bloeddruk en beroertes op vasculaire dementie en andere vormen van de ziekte. Hij zocht ook naar manieren om negatieve gevolgen van schade aan bloedvaten te voorkomen.

Informatie voor de patiënt

Wiesmann onderzoekt nu de ziekte aan de kleine bloedvaatjes in de hersenen. Bij ‘smal vessel disease’ (SVD) zijn de kleine bloedvaten in de hersenen beschadigd. Dat hangt vaak samen met een hoge bloeddruk. Wiesmann hoopt te ontdekken waardoor SVD ontstaat. Hij wil ook weten hoe dit samenhangt met het ontstaan van dementie.

 

Samen met zijn onderzoeksteam en in samenwerking met de Medische Universiteit Graz in Oostenrijk bekijkt hij naast hersenscans ook hersenweefsels van overledenen die hun hersenen ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. ‘Met alle gegevens samen hoop ik hersenscans beter te kunnen interpreteren. Bijvoorbeeld door kleur aan te brengen voor de analyse. Als ik een hersenscan zie, wil ik kunnen uitleggen wat die informatie voor de patiënt betekent. Zo kan ik later op basis van mijn verkregen onderzoeksresultaten helpen bij de ontwikkeling van betere behandelingsmethodes.’

Alzheimer
Risico verkleinen door actief te blijven

Vasculaire en andere vormen van dementie hangen sterk samen met veroudering. ‘Hoe ouder we worden, hoe groter de kans op dementie’, verklaart Wiesmann. Er zijn wel dingen die iedereen zelf kan doen om de kans op dementie te verkleinen. Zoals gezond leven: een gezond eetpatroon en genoeg bewegen. Ook het brein actief houden is goed voor je hersewnen. Jezelf uitdagen door nieuwe dingen te leren bijvoorbeeld.

 

Bij vasculaire dementie speelt er volgens Wiesmann nog meer. Een hoge bloeddruk behandelen en stoppen met roken kunnen het risico verkleinen. ‘Het is meestal een mix van verschillende factoren, grotendeels bloedvat-gerelateerd. Ook diabetes 2 (suikerziekte), overgewicht, hartfalen en nierfalen kunnen een rol spelen. En stress, niet te vergeten. Zoveel mogelijk ontspanning is goed voor je lichaam, je brein en je bloedvaten.’

Wat is vasculaire dementie?

Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door schade aan de bloedvaten in de hersenen. Veel mensen met vasculaire dementie hebben (of hadden) hart- en vaatziekten. Ze hadden bijvoorbeeld langdurig een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, suikerziekte, beroertes of TIA’s. 

 

Bloedvatschade kan ook dementie veroorzaken zonder dat iemand ooit iets merkt van hart- en vaatziekten. Dat komt veel voor.

De symptomen

De symptomen van vasculaire dementie verschillen per persoon. Dat hangt samen met de delen van de hersenen die beschadigd zijn. Vaak valt op dat iemand langzamer gaat denken, spreken en handelen. Concentreren kan ook moeilijker worden. Er kunnen ook lichamelijke klachten zijn. Zoals wankel of traag lopen, verlamming of gevoelsverlies.

Het verloop

Vasculaire dementie verloopt vaak grillig. Door een beroerte of een reeks kleine beroertes (TIA’s) kan het ineens snel achteruitgaan. Daarna kan het weer even stabiel blijven. Dit onvoorspelbare verloop kan tot veel onzekerheid leiden bij mensen met dementie en hun naasten. Vasculaire dementie is een progressieve ziekte wat betekent dat het met het verloop van de tijd erger wordt.

Niet erfelijk

Vasculaire dementie is niet erfelijk. Sommige risicofactoren zijn echter wél erfelijk, zoals een hoge bloeddruk en de kans op beroertes. Dat maakt vasculaire dementie indirect ook erfelijk.

 

 

Alzheimer

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!