Veilig wonen. hoe doe je dat?

Veilig wonen. hoe doe je dat?

In Nederland vonden in 2022 ongeveer 25.000 woninginbraken plaats. Gemiddeld maar liefst 70 woninginbraken per dag. Zo’n woninginbraak duurt vaak slechts enkele minuten, maar kan wel langdurige gevolgen hebben voor je persoonlijk leven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om woninginbraken te voorkomen. Wij vroegen Marcelino Levering, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie (het CCV), welke tips hij voor ons heeft om ons huis te beschermen tegen inbraken.

Zorg voor goed hang- en sluitwerk

“Ten eerste is het belangrijk om te investeren in goede sloten op ramen en deuren”, vertelt Levering. “Inbrekers zijn vaak op zoek naar de makkelijkste weg om binnen te komen. Zij haken snel af als ze deuren en ramen zien die niet zomaar open te breken zijn. Er zijn veel verschillende soorten sloten op de markt verkrijgbaar en dus een uitdaging om de juiste keuze te maken. Ik raad altijd aan om sloten met het ‘Politiekeurmerk Veilig Wonen’ (PKVW) te kiezen. Met hang- en sluitwerk van het PKVW neemt de kans op een geslaagde inbraak met 80% af. Ze zijn getest, goedgekeurd en bewezen effectief. Een slotenmaker die PKVW-erkend is, kan je hierbij uitstekend adviseren. Je vindt zo’n slotenmaker bij jou in de buurt op www.hetccv.nl/vakman.”

Preventief

Levering krijgt vaak de vraag of een alarmsysteem al niet voldoende is om woninginbraak te voorkomen. Dit is niet per se het geval. “Met goed hang- en sluitwerk houd je de inbreker buiten de deur. Met een alarmsysteem signaleer je vooral. Het is wel zo dat beide maatregelen de inbreker afschrikken.”

veilig wonenZelf doen

Je kunt ook een aantal dingen zelf doen om inbrekers buiten de deur te houden. Levering noemt een aantal praktische tips. “Het is belangrijk waardevolle spullen uit het zicht te bewaren. Leg ze in een kluis of op een veilige plek in huis. Daarnaast is het belangrijk dat je huis er bewoond uitziet. Inbrekers slaan vaak toe bij huizen waarvan ze denken dat er niemand thuis is. Zeker nu het mooie weer eraan komt en mensen weer vaker eropuit trekken, is het goed daar aan te denken. Laat altijd een aantal lampen aan als je weggaat. Gebruik hiervoor een tijdschakelaar. Sluit ramen en deuren goed af en vraag buren of vrienden om een oogje in het zeil te houden als je voor langere tijd weggaat. Dan is het ook verstandig om post regelmatig uit de brievenbus te laten halen en af en toe de gordijnen open en dicht te laten doen. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is.”

Nog meer handige tips

Dit is nog maar een kleine greep uit alles wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw woning beschermd is tegen inbrekers. Voor nog meer tips om woninginbraak tegen te gaan, kun je terecht op www.politiekeurmerk.nl.

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!