Delen = leren:  Deel uw medicijnervaring,  zo leren we van elkaar

Delen = leren: Deel uw medicijnervaring, zo leren we van elkaar

Dagelijks belanden ruim 40 mensen in het ziekenhuis door problemen met medicijnen. Op de Dag van Verantwoord Medicijngebruik besteden we daarom aandacht aan het verbeteren van de medicatieveiligheid, door het delen van ervaringen met medicijnen.

 

Medicijnen zijn een groot goed, ze helpen bij klachten en ziekten. Maar medicijnen zijn geen smarties, zeker niet voor senioren, die vaak meerdere medicijnen gebruiken. Per dag belanden er ruim 40 mensen in het ziekenhuis omdat er iets misgaat met hun medicijnen. Zorgvuldig met medicijnen omgaan is dus van belang.

 

MedicijngebruikOm die reden heeft het IVM de Dag van Verantwoord Medicijngebruik in het leven geroepen. Op 9 januari besteden wij -en vele anderen- aandacht aan het belang van een passend, veilig en betaalbaar medicijngebruik. Dit jaar is het thema medicatieveiligheid, dat wil zeggen: zorgen dat mensen hun medicijnen op de juiste manier gebruiken.

 

Door ervaringen met medicijnen te delen, kunnen we de medicatieveiligheid vergroten. Ervaringen delen kan bij het Meldpunt Medicijnen, een website van het IVM. Sinds 2004 ontving het Meldpunt ruim 35.000 meldingen. De meesten gaan over bijwerkingen. Bij deze meldingen wordt u doorgelinkt naar bijwerkingencentrum Lareb, waarmee wij samenwerken. Acht procent gaat over praktische zaken, zoals vergoeding, beschikbaarheid of een lastige verpakking.

Meldingen bij Meldpunt Medicijnen IVM

Veel meldingen gaan over problemen met medicatiestrips. Naast de klassieke doordrukstrips zijn er ook aluminium strips waarbij je tabletten niet doordrukt, maar de strip opent door de bovenkant er af te halen met een lipje aan de hoek. Ervaart u problemen met tablet-strips? Vraag uw apotheker eens om advies over het openen.

 

Ook meldt men vaak problemen met het gebruik van oogdruppels of oogzalf. Zeker voor senioren kan het best lastig zijn om een oogdruppel of een kleine hoeveelheid oogzalf op de juiste plek in het oog aan te brengen. Als dan de vloeistof ook nog eens heel stroperig is of het flesje bijna niet in te knijpen is, wordt het voor sommigen bijna onmogelijk.

 

Medicijngebruik‘Druppels zijn te dik. Als er eindelijk een druppel uit het te stugge en harde flesje is gekomen, zijn het vaak meteen 2 of 3 druppels. De druppels zitten na het knipperen van het oog meteen in de wimpers vast.’
Een druppelbril voor oogdruppels, of een oogdruppelopzet kan helpen om de druppel op de juiste plaats in het oog aan te brengen.

 

Heeft u ook een – positieve of negatieve – ervaring met uw medicijnen? Meld het op www.meldpuntmedicijnen.nl en help zo de medicatieveiligheid te verbeteren. *

Wij zijn…

Het IVM, het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. We geloven dat het kan, op een goede manier omgaan met medicijnen. Daar werken we al jaren aan. Artsen, apothekers, verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders werken met onze kennis. Voor een betere medicatieveiligheid. Voor u.

 

* Doet u een melding over een bijwerking, dan wordt u vanzelf doorgelinkt naar het bijwerkingencentrum Lareb.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!