Verklein de kans op dementie

Verklein de kans op dementie

Wist je dat je zélf de kans om dementie te krijgen kunt verkleinen? Dementie is een nare aandoening die nog niet te genezen is. En het aantal gevallen neemt de komende jaren schrikbarend toe. De beste optie die we op dit moment hebben is om het risico op dementie te verkleinen.

Bewegen en nieuwsgierig blijven

Een gezonde leefstijl, gezond eten, regelmatig bewegen en nieuwsgierig blijven, leveren daaraan een belangrijke bijdrage. Uit onderzoek blijkt dat slechts 50% van de mensen weet dat je iets kan doen om de kans op dementie te verkleinen.

Campagne

Alzheimer Centrum Limburg en Universiteit Maastricht ontwikkelden en onderzochten de campagne ‘We Zijn Zelf Het Medicijn’. Doel van de campagne is om mensen ervan bewust te maken dat ze zelf de kans op dementie kunnen verkleinen. GGD West-Brabant, één van de partners van BeterOud, maakte gebruik van de ervaringen uit Limburg. Ook andere GGD’s hebben de campagne omarmd: Haaglanden-Zoetermeer, Flevoland, Limburg en Zuid-Holland Zuid.

Floriade

In Flevoland heeft de campagne ook een fysiek en te bezoeken onderdeel: de Flora-Experience van Zorggroep Almere. Dit is een expo in het teken van ‘Samenleven met dementie’. Op de begane grond van het nieuwe woonzorgcentrum ‘Flora’ op het Floriade-terrein kunnen bezoekers op een laagdrempelige en interactieve manier kennis opdoen over dementie. Dit vanuit drie verschillende perspectieven: een inkijkje in het leven van een persoon die lijdt aan dementie, de jongste inzichten vanuit de wetenschap en de invalshoek vanuit de zorg, familie en maatschappij.

Tips

De website wezijnzelfhetmedicijn.nl geeft drie leefstijladviezen om je hersenen gezond te houden en daarmee de kans op dementie te verkleinen. Bovendien vergroot je zo je hele gezondheid.

 

 

Blijf nieuwsgierig, bijvoorbeeld:
• Train je hersenen met kruiswoordpuzzels of speciale online oefeningen.
• Word lid van de bibliotheek en lees. Door te lezen blijven de hersenen actief. De bibliotheek is een prima alternatief voor het kopen van boeken. Het personeel kan over uiteenlopende onderwerpen interessante boeken aanbevelen.
• Ga vrijwilligerswerk doen. Dit is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je doet tegelijk iets nuttigs.
• Als je van muziek houdt, kun je een instrument leren bespelen of lid worden van een zangkoor of muziekgroep. Hang een advertentie op bij scholen of de muziekschool. Mogelijk zijn er
muziekstudenten die je voor een kleine prijs muziekles willen geven.
• Werk wat vaker in de tuin. In veel plaatsen is het mogelijk een moestuin te huren, zodat je je eigen groenten kunt telen.
• Houd contact met anderen. Andere mensen ontmoeten en vriendschappen onderhouden zijn manieren om je hersenen gezond te houden. En het is nog gezellig ook! Spreek dus af met mensen die je kent. Drink wat vaker met elkaar een kopje koffie…
• Klaverjassen, hartenjagen, pokeren. Een potje kaart spelen betekent ook: je hersenen trainen. En dat geldt voor veel meer spellen. Schaken, dammen, go. Spelletjes doen is goed!
• Bezoek een museum. Verwonder je,
zie nieuwe dingen.

 

Eet gezond, bijvoorbeeld:
• Eet meer groente en fruit. Eet bij elke maaltijd fruit en groente en neem dit ook als tussendoortje. Worteltjes, selderij, bananen en appels zijn lekkere en praktische tussendoortjes. Een fruitsalade is een smakelijke manier om allerlei soorten gezond fruit te eten.
• Stap over op volkoren. Volkoren granen bevatten praktisch geen ongezonde vetten. Probeer eens zilvervliesrijst en volkorenpasta.
• Gebruik olijfolie als gezond alternatief voor roomboter of margarine. Druppel ook wat olijfolie op groente en brood. Maak zelf een dressing voor de salade met een beetje olijfolie of balsamico azijn en fijngestampte knoflook. Voeg eventueel een beetje citroensap toe. Olijfolie, knoflook, prei en uien vormen een gezond alternatief voor kant-en-klare pastasauzen.
• Eet minstens twee keer per week vette vis. Zalm, forel en tonijn zijn een gezonde keuze. Vis grillen, in de oven bereiden of stomen is niet alleen gezond, maar kost ook maar weinig tijd en inspanning. Als je wat minder te besteden hebt, kun je ook visconserven kiezen, zoals sardines, tonijn of makreel. Beleg hiermee een snee volkorenbrood en je hebt een gezond gerecht voor de lunch of avondmaaltijd.
• Ga voor minder vet. Eet minder volvette zuivelproducten. Kies liever magere melk, yoghurt en kaas. Probeer ingevroren yoghurt of naturel yoghurt als gezond alternatief voor roomijs. Maak de yoghurt wat zoeter door wat fruit toe te voegen.

 

Beweeg regelmatig, bijvoorbeeld:
• Ga in de lunchpauze een eindje wandelen.
• Laat de auto thuis en loop naar de winkels, of pak de fiets.
• Neem liever de trap dan de lift.
• Tuinieren, de ramen lappen en de auto wassen tellen ook allemaal mee als lichamelijke activiteit.
• Doe thuis klusjes waarbij je moet tillen, dragen of graven.
• Sluit je aan bij een sportvereniging, of vorm een groep in de buurt om samen te wandelen, te voetballen of te tennissen.
• Neem een stappenteller en maak een sport van het aantal stappen dat je dagelijks zet.
• Bezoek een yogaklasje, ga zwemmen.

 

Bron: wezijnzelfhetmedicijn.nl, Alzheimer Centrum Limburg, Bureau Zuiderlicht

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!