Vijf tips  om vitaal ouder te worden

Vijf tips om vitaal ouder te worden

Met een gezonde leefstijl voelt u zich fitter, blijft u beter op gewicht en houdt u uw conditie op peil. Ook verkleint u het risico op (chronische) ziektes en aandoeningen. Masood Sultani werkt dagelijks met ouderen. Hij is fysiotherapeut bij FysioHolland Amsterdam Noord in verzorgingshuis Evean Korthagenhuis. Hier begeleidt hij ouderen bij lichamelijke klachten en bij het sporten. Masood geeft vijf tips om vitaal ouder te worden.

Tip 1: beweeg voldoende

Masood Sultani: “Probeer dagelijks minimaal een half uur tot een uur te bewegen. Kies vooral iets wat u leuk vindt: fietsen, wandelen, tennis of yoga. Heeft u moeite met volhouden? Plan dan vaste sportmomenten in, bijvoorbeeld elke ochtend om 10.00 uur of juist na het avondeten. Ook is het motiverend en gezellig om samen met een vriend(in) of familielid te sporten.”

Tip 2: verklein het risico op vallen

“Jaarlijks belanden zo’n 100.000 Neder-landse ouderen op de spoedeisende hulp door een val. Wist u dat u met specifieke oefeningen het risico op een val kunt beperken? Doe bijvoorbeeld rekoefeningen en oefeningen voor uw bekken, benen, voet en enkel. Ook kunt u balans- en evenwichtsoefeningen doen. Informeer er eens naar bij een fysiotherapeut.”

Tip 3: eet gezond

“Een gezond eetpatroon heeft een positief effect op uw bloeddruk, cholesterol en stoelgang. Eet voldoende groenten, fruit, aardappelen, pitten, noten en zaden en vermijd vet- en suikerrijke tussendoortjes. U zult merken dat u zich energieker voelt en meer zin krijgt om te bewegen.”

Tip 4: leer beter omgaan met stress

“Voelt u zich regelmatig gespannen of piekert u veel? Dan is het belangrijk om de oorzaak van deze gevoelens te achterhalen. Wanneer u er te lang mee blijft rondlopen, kan stress klachten zoals hoofdpijn, nek- en rugklachten veroorzaken. Ook kunt u zich onrustig, neerslachtig of somber voelen. Probeer dingen die u niet kunt veranderen te accepteren en leer positief te denken.”

Tip 5: geniet van het leven

“Probeer zoveel mogelijk te genieten: van een gezellig uitstapje, een goed boek of gewoon omdat de zon lekker schijnt.”

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit artikel of een afspraak maken met Masood of een andere fysiotherapeut van FysioHolland? Neem contact op via 088 374 16 91. FysioHolland heeft praktijken in Nederland. Kijk voor een vestiging bij u in de buurt op:
www.fysioholland.nl/seniorenwijzer.
We staan graag voor u klaar!

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!