Gezond en vitaal oud worden

Gezond en vitaal oud worden

Zo lang mogelijk fit en gezond blijven. Iedereen heeft dat hoog op zijn verlanglijst staan. Maar waar begin je? Gezond en vitaal oud worden is een breed begrip.
Er zijn veel factoren die van invloed zijn, zoals: hoe ziet je voedingspatroon eruit, hoeveel beweeg je, slaap je goed, rook of drink je, ervaar je veel stress in je dagelijks leven, hoe ziet je sociale omgeving eruit, ben je van nature positief ingesteld? Al deze factoren zijn van invloed, maar hebben ook een bepaalde mate van overlap. Als je bijvoorbeeld beter slaapt, merk je dat vaak meteen aan je humeur en mentale gezondheid de volgende dag.

 

Gezonde en vitale keuzes maken dus. Vaak klinkt het heel simpel: als ik trek heb, neem ik een appel in plaats van chocolade. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gedragsverandering is lastig, want wij zijn echte gewoontedieren. Over het algemeen geldt: hoe ouder je bent, hoe moeilijker veranderen vaak is. Je zit immers al langer “vast” aan bepaalde patronen. Gewoonten geven een mens rust: elke ochtend een nieuw ontbijt recept opzoeken kost veel meer energie dan gewoon je dagelijkse bakje yoghurt uit de koelkast te pakken. Die gewoonten van ons zijn dus ook handig; ze besparen ons een hoop energie.

VitalogischHoe te veranderen?

Veranderen is dus echt niet altijd even makkelijk. Wil je succes hebben, zorg dan in ieder geval voor een concreet en uitvoerbaar plan. Hoe concreter, hoe beter.
Daarnaast is het belangrijk om stap voor stap te gaan. Maak de stapjes zo klein, dat je denkt: “oh, maar dit kan ik wel!”. Bijvoorbeeld: op zaterdagochtend ga ik voor het ontbijt 15 minuten wandelen. Of: bij het avondeten kies ik voor minimaal 2 verschillende groenten op mijn bord. En probeer te focussen. Dus niet én gezonder eten, starten met yoga én meer sociale contacten aanhalen.
Kies 1 doel en richt daar je pijlen op.

 

Wat ook enorm kan helpen in het bereiken van je doel, is als je het samen met iemand doet. Je partner, een collega of een buurvrouw. Sociale steun bij het veranderen van je gedrag is een belangrijke sleutel voor succes. Jezelf teleurstellen is vaak makkelijk, een ander teleurstellen daarentegen een stuk moeilijker. Bovendien is het veel leuker om het samen te doen. Wil je meer
groenten gaan eten, zoek dan support van een vriend of vriendin die vegetariër is. Succes verzekerd. Mocht je wat extra hulp kunnen gebruiken, dan kun je uiteraard altijd ondersteuning in kennis en vaardigheden vragen van een professional. Een voedingsdeskundige, mindfulness coach, personal trainer, psycholoog, lifestyle coach of vitaloog bijvoorbeeld.

Over Vitalogisch

Vitalogisch biedt deze hulp aan organisaties:
wij faciliteren en inspireren mensen in organisaties om Vitalogische keuzes te maken. Wij werken met de Vitaliteitsschijf van Vijf: een integraal vitaliteitsmodel. Wij gaan er van uit dat je vitaal voelen een goede cadans is tussen lichaam (fysiologisch), geest (psychisch), omgeving (ecologisch) en zingeving (filosofisch).

Meer weten over vitaliteit op de werkvloer?

Neem dan contact met ons op: www.vitalogisch.nl.

Voeding & een lang leven

Als je ouder wordt, vanaf ongeveer een jaar of 60, vertraagt je stofwisseling. Gezond eten wordt daardoor nog belangrijker. Voeding die in verband wordt gebracht het met verlengen van je leven, zowel qua aantal jaren als de kwaliteit ervan, zijn bijvoorbeeld voldoende vezels (die je vindt in plantaardige producten), peulvruchten, groeten en fruit, noten, zaden, pitten en hele granen.
Het is niet voor niks dat het dieet van de mensen in de Blue Zones (de gebieden in de wereld waar de meeste 100 jarigen wonen), voor 90 – 95% uit plantaardige voeding bestaat. Wist je dat je met een handje ongebrande noten per dag je risico op vroegtijdig overlijden met 20% kan verlagen?

 

 

Vitalogisch

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!