Vergroot je veerkracht, vergroot je vitaliteit

Vergroot je veerkracht, vergroot je vitaliteit

Een actief en bevredigend leven. Uiteindelijk willen we dat allemaal. Dit omvat niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je geestelijk welzijn en emotionele veerkracht. In dit artikel gaan we iets dieper in op dit laatste aspect.
 
Veerkracht verwijst naar het vermogen waarmee je met tegenslagen, veranderingen en stressvolle situaties omgaat. Voor iedereen een belangrijk item, maar zeker ook voor senioren. Veerkracht stelt je in staat om je aan te passen aan nieuwe omstandigheden, om te gaan met gezondheidsproblemen en om te blijven genieten van het leven, zelfs in moeilijkere tijden. Veerkrachtige ouderen hebben meer controle over hun leven. Ze voelen zich verbonden en autonoom.

 

Veerkracht dus. Het klinkt mooi, maar hoe je nu je eigen veerkracht vergroten?

VitalogischEen aantal tips

1. Een gezond lichaam vormt een stevige basis voor veerkracht. Zoveel mogelijk pure voeding (zonder lange ingrediëntenlijsten), voldoende lichaamsbeweging een goede nachtrust Je lichaam is van nature zeer veerkrachtig, en het is nooit te laat om te starten met nieuwe gewoonten. Onze tip: neem kleine stapjes. Wat groenten bij de lunch, een half uur eerder naar bed, een rondje wandelen in de ochtend. Maak het behapbaar en realistisch, leg de lat niet te hoog. Kleine stapjes kunnen al een groot verschil maken voor jouw vitaliteit.
 
2. Het trainen van de geest is essentieel voor het behoud van veerkracht. Je niet te druk maken klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. Activiteiten zoals een wandeling in de natuur, yoga, meditatie en mindfulness kunnen hierbij zeker ondersteunen. Mocht je er zelf niet uitkomen: er zijn voldoende professionals die kunnen helpen bij het ontwikkelen van een positievere mindset.
 
3. Het onderhouden van sociale banden is cruciaal voor de veerkracht van iedereen, maar zeker ook voor senioren. Familie, vrienden en gemeenschapsactiviteiten bieden steun, gezelschap en geven een gevoel van betekenis. Probeer deel te nemen aan lokale clubs & activiteiten of denk eens na over vrijwilligerswerk. Dit stukje zingeving kan je vitaliteit enorm stimuleren!
 
4. Het leren van nieuwe dingen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen: ook dit kan een enorme boost geven aan je vitaliteit. Volg een cursus of training, leer een nieuwe taal, ga naar het theater, lees een nieuw boek, woon een lezing bij, etc. Al dit soort activiteiten houdt je geest scherp en stimuleert een positieve kijk op het leven. Daag jezelf uit, ontdek nieuwe interesses en experimenteer. En waarschijnlijk ontmoet je op deze manier ook nog een hoop nieuwe mensen: twee vliegen in 1 klap.
 
Veerkracht is dus een essentieel onderdeel van vitaliteit, juist ook voor senioren. En het mooie is: met alle jaren wijsheid en levenservaring, blijken senioren juist indrukwekkend veerkrachtig. Wat dat betreft hebben senioren een streepje voor. Maar uiteindelijk geldt voor iedereen: “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”. Werken aan je veerkracht – en dus aan je vitaliteit – is essentieel, voor jong én oud.

Over Vitalogisch

Vitalogisch biedt deze hulp aan organisaties: wij faciliteren en inspireren mensen in organisaties om Vitalogische keuzes te maken. Wij organiseren ieder jaar in september de Nationale Vitaliteitsweek, een evenement dat gericht is op het bevorderen van vitaliteit en welzijn voor mensen van alle leeftijden. Dit jaar in het thema “Veerkracht”.

Meer weten?

Kijk dan eens op www.vitalogisch.nl of www.nationalevitaliteitsweek.nl.

 

 

Vitalogisch

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!