Een nestkast geeft veel kijkplezier!

by TerraByte internet services | 05/03/2021 10:54

De komende tijd zal de natuur langzaam ontwaken uit haar winterslaap om spoedig de lente te verwelkomen. De dagen worden langer, de temperaturen klimmen gestaag en de vogels maken zich op voor het broedseizoen. Ze zingen hun mooiste lied, met als doel een partner te vinden om een liefdesnestje mee te bouwen.

 

Een nestkast in uw tuin of op uw balkon geeft veel kijkplezier! U maakt het leven van (jonge) tuinvogels van dichtbij mee. Want helaas verdwijnen natuurlijke nestplaatsen langzaam. Het vinden van goede huisvestiging is daardoor steeds moeilijker voor de vogels. Een nestkast geeft jonge vogels een grotere overlevingskans. Hang voor eind maart een nestkast op en misschien wordt de kast deze lente al bewoond. De vogels zijn u dankbaar voor een plekje om te nestelen of slapen.

vivaraDe juiste nestkast voor de juiste vogel

Iedere vogel stelt andere eisen: vooral de invliegopening bepaalt welke vogelsoort in een nestkast gaat broeden. Een kleine invliegopening is bijvoorbeeld het meest geschikt voor mussen en mezen. Terwijl roodborsten, winterkoninkjes en merels juist op zoek zijn naar een halfopen invliegopening. Bent u (nog) geen echte vogelkenner en weet u niet zo goed waar te beginnen? Start dan eens met twee of drie kastjes met een invliegopening van 32 mm en een of twee halfopen nestkasten.

Tips

Vogels nestelen graag op een rustige plaats, minimaal 1,5 tot 2 meter boven de grond. Plaats de invliegopening in noordoostelijke of oostelijke richting, zodat de nestkast niet in de volle zon hangt en beschut is tegen wind of regen. Daarnaast is het belangrijk om de nestkast goed beschermd op te hangen, maar wel met een vrije aanvliegroute.

 

Vivara.nl[1] heeft een groot aanbod in voer, voedersystemen en nestkasten voor vogels en andere tuindieren. Met uw aankoop steunt u bovendien natuurbeschermingsorganisaties als Vogelbescherming Nederland.

 

Endnotes:
  1. Vivara.nl: https://www.vivara.nl/

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/vivara-een-nestkast-geeft-veel-kijkplezier/