Van handen wassen tot goed koelen:  ga veilig om met uw eten

Van handen wassen tot goed koelen: ga veilig om met uw eten

Veilig omgaan met voedsel is altijd belangrijk, maar zeker op een hogere leeftijd. Als u de 70 passeert, wordt u extra gevoelig voor voedselinfecties. Daarom is het van belang op te letten tijdens het kopen, koken en bewaren van eten. Zo kunt u de kans dat u ziek wordt van eten verkleinen.

 

In ons eten kunnen ziekmakers zitten, zoals bacteriën, virussen of parasieten. Deze zijn niet met het blote oog te zien en ook kunt u ze niet proeven of ruiken. Ze kunnen zorgen voor een voedselinfectie of een voedselvergiftiging en kunnen klachten als misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.

 

Als ouder persoon loopt u vlugger een voedselinfectie op. Waarom? Bijvoorbeeld omdat uw weerstand minder is geworden met het ouder worden. Dit komt onder andere doordat de productie van maagzuur verandert, waardoor er minder bacteriën in de maag worden gedood. Ook het gebruik van medicijnen zoals maagzuurremmers kan een rol spelen. Als er meer bacteriën in de darmen terechtkomen is de kans op een voedselinfectie groter.

voedselinfectieBelangrijke tips

Het is daarom erg belangrijk om veilig om te gaan met voedsel tijdens het kopen, koken en bewaren. We zetten de belangrijkste informatie en tips op een rij.

 

1. Kopen: Let bij het boodschappen doen op de houdbaarheidsdatum van de producten die u koopt. Voor bederfelijke producten is het belangrijk dat u ze opeet uiterlijk op de TGT-datum (Te Gebruiken Tot). Deze datum vindt u bijvoorbeeld op vis, vlees, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden.

 

Neem een koeltas mee als u boodschappen gaat doen, en ook bij warm weer. In de koeltas kunt u bederfelijke producten, zoals vlees en zuivel, en diepvriesproducten vervoeren. Berg de producten thuis zo snel mogelijk op in de koelkast of in de vriezer. Zo krijgen bacteriën de minste kans om uit te groeien.

 

2. Wassen: Was altijd uw handen voordat u gaat koken of eten. Maar doe dit ook na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek en na het aanraken van (huis)dieren. Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als u ze rauw eet.

 

3. Scheiden: Zorg dat eten dat u al heeft klaargemaakt niet in contact komt met producten die nog rauw zijn. Gebruik snijplanken, messen of spatels die in aanraking zijn geweest met rauw vlees of vis, niet meer voor andere producten. Of was het keukengerei tussendoor af met heet water en afwasmiddel.

 

4. Bewaren: Controleer of uw koelkast op 4 °C is ingesteld. Bij deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Bewaar koelverse producten, zoals vleeswaren, niet te lang in de koelkast. Eet ze op uiterlijk binnen de houdbaarheidsdatum of tot maximaal 4 dagen na openen van de verpakking.

 

5. Verhitten: Heeft u restjes van een maaltijd in de koelkast? Eet die dan binnen twee dagen op. Ook is het belangrijk om dit eten door en door te verhitten, tot stomend heet. Schep het goed om tijdens het verhitten. Doe dit ook bij opwarmen in de magnetron.

Rauwe producten

Mensen boven de 70 kunnen bepaalde producten beter niet eten, omdat ze gevoeliger zijn voor een voedselinfectie. Denk aan rauw vlees en rauwe vlees-
waren als filet americain en ossenworst, gekoelde gerookte vis, zoals zalm of paling, en rauwe kiemgroenten zoals taugé. Pas ook op met zachte rauwmelkse kazen en rauwe melk.

 

Als u bovenstaande producten wel eet, bewaar ze dan altijd goed in de koelkast bij 4 °C en eet ze zo snel mogelijk op, in ieder geval binnen twee dagen. En gebruikt u vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren of eieren in een gerecht? Verhit deze producten goed, dan kunt u ze veilig eten.

Meer tips

Ga naar: www.voedingscentrum.nl/veilig-eten-voedselinfectie-voorkomen.

 

 

voedingscentrum

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!