Voluit leven met diabetes type 2

Voluit leven met diabetes type 2

Maandag 14 november 2022 is het Wereld Diabetes Dag. Een dag om aandacht en begrip te vragen voor diabetes. Als je diabetes hebt, ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week bezig met voeding, beweging, stress, slaap en je medicatie. Al 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen wekelijks 1.200 mensen bij. Daarvan heeft 9 op de 10 mensen diabetes type 2.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. Hierdoor kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet op peil houden en komt er te veel suiker in het bloed.

Je kunt diabetes herkennen aan

• veel dorst
• vaak plassen
• droge mond
• moe voelen
• oogontsteking of wazig zien
• gewicht verliezen
• (urineweg)infecties
Herken je deze symptomen? Maak dan een afspraak met je huisarts.

 

Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Je kunt wel veel doen om de kans op diabetes type 2 te verkleinen. Leef je gezond, dan verminder je het risico enorm. Op voluitlevenmetdiabetes.nl lees je hoe je dat aanpakt.

diabetes type 2Een gezonde leefstijl, wat is dat?

Je leefstijl is de manier waarop je leeft en de gewoonten die daarbij horen. Die kan zowel gezonde als ongezonde gewoonten bevatten. Je kan de kenmerken van je leefstijl onderverdelen in de vier pijlers voeding, beweging, slapen en stress. Deze pijlers zijn het meest van invloed op je gezondheid en hoe je je voelt.

Waar is nog winst te behalen?

Misschien eet je heel gezond en beweeg je voldoende maar rook je en slaap je te weinig. Of je sport wekelijks maar door de weeks zit je veel zonder regelmatig een ommetje te maken. Is er bij jou nog winst te behalen in je leefstijl en wil je daar iets in veranderen? Dan hebben we tips voor jou op: voluitlevenmetdiabetes.nl/leefstijl.

Gezonde voeding

Voeding heeft veel invloed op je bloedsuikerwaarde, het cholesterol, de bloeddruk, je lichaamsgewicht en op nog veel meer lichaamsfuncties. Een gezond voedingspatroon is de basis van een gezonde leefstijl. Maar wat is dat nu precies? En hoe houd je het vol? Want wat bij de één werkt, hoeft bij een ander totaal niet aan te slaan. Het gaat erom dat je een gezond voedingspatroon vindt dat bij jou past. Wij helpen jou daar graag bij.

Voldoende bewegen

Bewegen helpt om op een goed gewicht te komen en te blijven. Door te bewegen daalt (meestal) de bloedglucose en gaat de insuline beter werken. Ook neemt de insulinegevoeligheid van je lichaam toe. Hierdoor heb je minder insuline nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Het is mooi als bewegen een vanzelfsprekend onderdeel wordt van je dagelijks leven. Op voluitlevenmetdiabetes.nl lees je hoeveel beweging je nodig hebt inclusief tips over bewegen en sporten met diabetes.

Slaap

Rust is net zo belangrijk als goede voeding en beweging. Rust in je lichaam en geest zorgt voor meer energie, betere hormoonbalans en indirect ook voor gezondere voedingskeuzes. Wanneer je korter dan 6 uur slaapt per nacht dan verstoort dit je bloedglucosewaarde. Ook kan je insulinegevoeligheid afnemen.

Stress

Stress heeft direct invloed op je bloedglucose. Het stresshormoon adrenaline speelt hierin een belangrijke rol. Veel mensen zijn continu een beetje gespannen, vaak zonder dat ze het doorhebben. Als de stresshormonen lange tijd iets verhoogd zijn, heeft dat gevolgen voor je gezondheid.

Haal het beste uit jezelf

Op voluitlevenmetdiabetes.nl stimuleren en motiveren wij jou om op je eigen manier het beste uit jezelf te halen. Laat je inspireren door de verhalen van mensen met diabetes type 2 en lees adviezen van deskundigen. Met de voedingstips, gezonde recepten, beweegtips en informatie over diabetes types 2 kan je direct zelf aan de slag.

Meer informatie

Het platform Voluitlevenmetdiabetes.nl is onderdeel van een dochteronderneming van Diabetesvereniging Nederland (DVN). DVN komt op voor de belangen van alle mensen met diabetes. Meer informatie over diabetes vind je op: www.dvn.nl.
Neem voor vragen contact op met onze Ledenservice via: info@dvn.nl of 033 – 463 05 66.

 

 

Diabetes

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!