Voluit leven met diabetes type 2

Voluit leven met diabetes type 2

Maandag 14 november 2022 is het Wereld Diabetes Dag. Een dag om aandacht en begrip te vragen voor diabetes. Als je diabetes hebt, ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week bezig met voeding, beweging, stress, slaap en je medicatie. Al 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen wekelijks 1.200 mensen bij. Daarvan heeft 9 op de 10 mensen diabetes type 2.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. Hierdoor kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet op peil houden en komt er te veel suiker in het bloed.

Je kunt diabetes herkennen aan

• veel dorst
• vaak plassen
• droge mond
• moe voelen
• oogontsteking of wazig zien
• gewicht verliezen
• (urineweg)infecties
Herken je deze symptomen? Maak dan een afspraak met je huisarts.

 

Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Je kunt wel veel doen om de kans op diabetes type 2 te verkleinen. Leef je gezond, dan verminder je het risico enorm. Op voluitlevenmetdiabetes.nl lees je hoe je dat aanpakt.

Voorkom complicaties

Diabetes is vervelend, je moet er elke dag rekening mee houden. Maar als je niets doet, kan diabetes op termijn allerlei
vervelende en gevaarlijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Je diabetes wordt waarschijnlijk erger en een hoge bloedglucosewaarde kan schade veroorzaken aan bloedvaten en zenuwen.

diabetes type 2Je leefstijl aanpassen

Leef je gezond, dan verminder je het risico op diabetes type 2 en complicaties. Maar ook als je diabetes type 1 hebt is gezond leven belangrijk. Als je gezond eet, genoeg beweegt, niet rookt en zorgt voor genoeg slaap en zo weinig mogelijk stress, dan kan je bloedglucosewaarde lager worden en minder schommelen. Je hebt dan misschien minder of zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig. Op voluitlevenmetdiabetes.nl lees je tips die je helpen om gezonder te leven.

Haal het beste uit jezelf

Op het leefstijlplatform voluitlevenmetdiabetes.nl stimuleren en motiveren wij jou om op je eigen manier het beste uit jezelf te halen. Laat je inspireren door de verhalen van mensen met diabetes en lees adviezen van deskundigen. Met de voedingstips, gezonde recepten en kookboeken, beweegtips en informatie over diabetes kan je direct zelf aan de slag.

Meer leren over diabetes?

Wil je meer te weten komen over diabetes? De cursussen, trainingen en webinars van Diabetesvereniging Nederland helpen jou (of je naaste) om voluit te leven met diabetes.

Snelcursus Goed op weg met diabetes

In twee uur tijd leer jij de basis van leven met diabetes.

Online-cursus Leven met diabetes type 2

In 7 weken ontdek je online – in groepsverband en onder begeleiding van coaches – wat voor jou werkt om grip te krijgen op je diabetes.

E-learning hypo’s en diabetes type 1

Jouw (online) gids om meer grip te krijgen op hypo’s.

Webinars

Experts praten je bij over de ontwikkelingen op het gebied van diabetes met iedere keer een ander onderwerp.

diabetesBekijk al het aanbod op www.dvn.nl of scan de QR-code.

Meer informatie?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? We helpen je graag verder. Neem voor vragen contact op met onze Ledenservice via info@dvn.nl of 033 – 463 05 66.

 

Diabetesvereniging Nederland komt op voor de belangen van alle mensen met diabetes. Goede zorg en voluit leven met diabetes, daar zetten wij ons voor in. Om jou daarbij te helpen organiseren we activiteiten, cursussen en webinars. Ook kun je bij ons terecht voor uitgebreide informatie, advies en ondersteuning. Meer weten? Kijk op www.dvn.nl.

 

 

Diabetes

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!